Lékárna.cz

Ploštičník napomáhá ženám v období klimaktéria

Ploštičník (Cimicifuga racemosa) objevili již severoameričtí Indiáni. Do Evropy byl dovezen až v 19.století. Přípravky s obsahem cimicifugy jsou určeny především ženám v období klimaktéria (přechodu). Pravidelným užíváním může napomoci zmírnit problémy spojené s tímto obdobím. Příbuzných druhů využívá i čínská medicína.

Ploštičník napomáhá ženám v období klimaktéria
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak v těle působí ověřili již Indiáni

Cimicifuga v lidském těle působí podobně jako ženské hormony zvané estrogeny. Mechanismus působení však není dopodrobna znám. Je zřejmě vyvolán působením na tvorbu hormonu řízenou z mozku. Svým působením zvětšuje velikost dělohy, má také protizánětlivé účinky a mírně snižuje krevní tlak. U těhotných žen vyvolává porodní bolesti.

Jaká část rostliny se sbírá?

Z ploštičníku se používají oddenky a kořeny. Rostlina patří do čeledi pryskyřníkovitých, je vysoká 1 až 3 metry. Jejím domovem je Kanada a atlantické pobřeží Spojených států.

Výhody použití

Pozitivní účinky cimicifugy pocítí ženy, které ji budou užívat v období menopauzy. Jejím užíváním se sníží návaly horka a zvýšená potivost. Zlepší se psychický stav a sníží se práh nadměrného podráždění. Současně se také zmírní poruchy spánku a problémy s koncentrací. Ženám pomáhá snížit předmenstruační bolesti, nervové napětí a horečku.

Možná rizika

Rostlina je relativně bezpečná. Ve vyšších dávkách může působit žaludeční potíže, bolesti hlavy a závratě. Může také způsobit zvýšení hmotnosti, pocit tíhy končetin a křeče. Předávkování vyvolává až zvracení.

Dávkování ploštičníku

Máte problémy spojené se změnami vašeho organismu postihující ženy v období tzv. přechodu?

  • mletý kořen - pokud máte mletý kořen, užívejte ho jako odvar. 1 čajovou lžičku dejte do 100 mililitru studené vody. Krátce povařte, nechte 15 minut odstát. Poté odvar sceďte a popíjejte teplý po douškách. Pijte ho po jídle 1-2x denně.
  • kapky - ve formě kapek se užívá 3x denně 3-10 kapek (dle výrobce).
  • doplňky stravy -  ploštičník bývá i součástí doplňků stravy, které napomáhají udržení komfortu při menopauze. U nich je doporučená dávka 1-2 tablety či kapsle denně. Dodržujte doporučení výrobce. Produkty užívejte alespoň 2 měsíce. 
Navštivte související produktové kategorie
Doplňky stravy při menstruaci Nervová soustava Vložky

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.