Lékárna.cz

Zbavte se plísně na nehtech

Máme pro vás 10 přípravků, tipů a rad, díky kterým spolehlivě odstraníte plíseň z nehtů.

Zbavte se plísně na nehtech
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

1. Masti na plísně

Opravdu spolehlivé lokální masti na plísně obsahují antimykotika, jako je bifonazol, díky kterým vás zbaví infekcí způsobených plísní, kvasinkami i jinými houbami. Další důležitou látkou pak bývá močovina, která má za úkol změkčit nehet, aby léčivé složky mohly snadno proniknout do postiženého místa. 

Postup: nehty je nutné na několik minut nejprve namočit do horké vody, osušit, škrabkou odstranit vrchní část nehtu, nanést krém a následně postižený nehet na 24 hodin zalepit. Celková léčba obvykle zabere 1 - 2 týdny.

Pythium oligandrum - chytrá houba

Pythie má oproti běžné antimykotické léčbě řadu výhod - plísně nebo kvasinky si proti ní nevytváří odolnost, a tak ji můžete použít opakovaně. Použití houby s sebou nenese žádná omezení ani rizika.

 

2. Pythie - chytrá houba

Prověřená a oblíbená u zákazníků je v boji proti plísním tzv. chytrá houba, neboli pythie. Kromě samotné léčby se produkty z této houby hodí i coby prevence vzniku nových plísní.

Postup: vatový tampon namočený v roztoku z pythie přiložte na postižený nehet, přikryjte a nechte působit přes noc. Stejný proces zopakujte druhý den a následně pak za 2 - 4 týdny.

3. Tea tree olej

Z výzkumu brazilských lékařů vyplývá, že čistý tea tree olej je díky svým antimykotickým a antiseptickým schopnostem vysoce účinný proti plísním na nehtech.

Postup: postižený nehet natírejte 2x denně čajovníkovým olejem.

4. Oreganový olej

Olej z oregana neboli dobromysli obsahuje thymol, který má podle výzkumu z roku 2016 výjimečné antimykotické vlastnosti.

Postup: natírejte postižený nehet oreganovým olejem dvakrát denně. Pro zvýšení účinku, můžete čajovníkový a oreganový olej kombinovat - pozor ale na případnou alergickou reakci, v obou případech se jedná o velmi silné přípravky.

5. Ozonizované oleje

Přípravky s obsahem ozonizovaného olivového nebo slunečnicového oleje dokáží podle odborných výzkumů spolehlivě zneškodnit organismy, jako jsou plísně, kvasinky a bakterie.

Postup: 2x denně vmasírujte olej do postiženého nehtového lůžka.

6. Česnek

O antibakteriálních a antimykotických vlastnostech česneku věděli už naše babičky a současné výzkumy jejich znalosti jen potvrzují.

Postup: plátek česneku přiložte na postižený nehet, přikryjte a nechte působit asi půl hodiny. Postup opakujte 2x denně.

7. Změňte svůj jídelníček

Souvislost mezi stravováním a celkovým zdravím s plně funkčním imunitním systémem podléhá přímé úměrnosti: čím zdravěji se stravujeme, tím lépe náš organismus funguje. Zakomponujte proto do svého jídelníčku:

  • probiotické jogurty - pro podporu imunitního systému, aby byl schopen odolávat atakům plísní a jiných infekcí
  • dostatečné množství bílkovin - neboť přímo podporují růst nehtů
  • železo a vitamín D - proti lámavosti nehtů
  • esenciální mastné kyseliny - pro pevnost a růst nehtů
  • vápník - pro lepší kvalitu nehtů

8. Vytrvejte

Musíte počítat s tím, že léčba plísně nehtů je dlouhodobá (většinou 6-12 měsíců). Čím více je nehet postižen, tím trvá déle. V léčbě vytrvejte až do té doby, než vyroste nový nehet zcela bez kazu. Mažte i kůži mezi prsty a celou plosku chodidel. Plíseň se většinou nachází i na kůži a opětovně se přenáší. V případě ztluštělých nehtů, je možné nehty obrušovat pro lepší průnik účinné složky přípravku.

9. Dodržujte zvýšená hygienická opatření

Udržujte nohy čisté a suché. K broušení je vhodné používat jednorázové pilníky. Všechny nástroje, kterými pečujete o kůži a nehty, po každém použití vydezinfikujte. Dodržování dalších zásad pomůže zabránit roznosu infekce. V průběhu léčby denně:

  • dezinfikujte boty
  • měňte ponožky či punčocháče
  • měňte ručníky
  • a také nechoďte nikde naboso

10. Navštivte lékaře

Pokud žádný z uvedených procesů nezabírá nebo váš nehet vykazuje známky výrazného poškození, je lepší ihned navštívit kožního lékaře. Ten může na základě diagnózy předepsat silnější lokální léky nebo je zkombinovat s léčbou celkovou, kdy obvykle dochází k perorálnímu podávání antimykotik.

Prevence vzniku plísně na nehtech

  • Všude, kde se pohybuje velké množství lidí naboso nebo tam, kde víte, že žije nemocný, noste vlastní přezůvky, používejte vlastní podložky na převlékání a pravidelně je dezinfikujte.
  • Pokud navštěvujete pedikúru, tak je vhodné si ověřit, že všechny nástroje, které se zde používají, jsou dostatečně dezinfikovány.
  • Upřednostněte bavlněné ponožky před silonovými.
  • Nezkoušejte cizí boty naboso.
  • Boty je doporučeno dezinfikovat 2x týdně sprejem.
  • Sprej je pak vhodný i k desinfekci ponožek, pokud je nelze vyvařit.
  • Nesdílejte ručníky, boty a prádlo s jinou osobou.
  • Užívejte některý z přípravků na posílení imunity.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Plíseň nehtů Léky na plísně

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.