Lékárna.cz

Opar na rtu - příčiny a léčba

Opar je mistrem načasování, na rtu obvykle vyraší před důležitým dnem nebo významnou schůzkou. Bolestivý puchýřek na ústech není nic příjemného ani dobře vypadajícího. Proč opar na rtu vzniká a jak se ho co nejdříve zbavit si přečtěte v našem článku.

Opar na rtu - příčiny a léčba
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je příčinou oparu

Příčinou oparu je virus Herpes simplex, konkrétně HSV 1, který se objevuje především na ústech. Jakmile se virus dostane do těla, už se vás bude držet celý život a čekat na svou příležitost. Vyvolat jej může stres, únava nebo snížená imunita.

Projevy oparu a inkubační doba

Inkubační doba oparu je cca 2 až 6 dní. Začínající opar na rtech rozpoznáte nepříjemným pocitem svědění. Po něm se většinou již druhý den objeví puchýřky, které mohou pálit a bolet. Za několik dní zduřelý puchýřek praskne a udělá se strup. Opar na rtech se drží většinou 7 až 10 dní.

Rizikové faktory

Pokud už jednou HSV dříme ve vašem těle, oparu se jen tak nezbavíte. Můžete si ale dát pozor na spouštěče, které by jej mohly probudit. Nejčastěji za bolestivé opary může:

  • snížená imunita (chřipka, zvýšená teplota, nachlazení)
  • vliv sluníčka (UV záření, úpal, spálení)
  • stresové situace (dlouhodobá únava, návštěva lékaře, trauma apod.)
  • alergie na potraviny, hormonální změny apod.

Nesahat!

Ať už vám je opar na rtu nepříjemný jakkoliv, nikdy na něj nesahejte, nemačkejte jej ani se ho nepokoušejte propíchnout jehlou. Koledujete si tím o zpestření v podobě druhotné bakteriální infekce. Opary jsou navíc extrémně nakažlivé. A proto se budete během jeho trvání muset vyhnout líbání, sdílení skleniček, lahví i příborů.

Jak léčit opar

Pokud nejste komplikovaný případ, opar se vám ztratí přibližně do 10 dnů. Pro léčbu oparů si můžete pořídit přípravky proti virům – acyklovir, které seženete ve formě tablet nebo mastí.

S léčbou neotálejte, začněte s ní nejlépe ještě před vznikem puchýřku, tedy ve fázi nepříjemného svědění. Pokud na opary trpíte často, jistě tuto fázi snadno rozpoznáte.

První pomocí proti oparu je i natření lékařskou vazelínou, které zabrání druhotné bakteriální infekci. Jestliže opar nezmizí ani po dvou týdnech, navštivte lékaře.

Posilujte imunitu

K úlevě a podpoře rychlejšího hojení oparu se zaměřte na  posílení imunity. Zařaďte do svého jídelníčku dostatek vitamínu C, karotenoidů, omega 3 mastných kyselin. Vhodné jsou i doplňky stravy s lysinem, zinkem a vitaminem E. Pro urychlení hojení doporučujeme vitamíny skupiny B - např. v pivovarských kvasnicích. 

Čemu se vyhnout, když vás trápí opar

Vyhněte se prozánětlivých látkám, které imunitu snižují, jako je např. cukr, alkohol, konzervovaná jídla. Stejně tak se nedoporučuje konzumovat kyselé potraviny, jako jsou rajčata, pomeranče, citrusy a ocet, které mohou dráždit místo postižené oparem a tím i podporovat jeho rozšíření do okolí. Na místě je lehká nedráždivá strava.

Co dělat, když se opary opakují

Zvláštní pozornost věnujte svému jídelníčku v případě, že se s opary potýkáte častěji. Na vině může být i zvýšený příjem potravin s obsahem argininu, který je spojován právě s vyšším výskytem oparů. Zdroji argininu v potravě jsou především: ořechy, čokoláda, pšenice, ječmen, oves, kukuřice a růžičková kapusta. Vyhnout bychom se měli i doplňkům stravy s obsahem L-argininu, které jsou používány ke zvyšování svalové hmoty a podpory plodnosti a erekce u mužů.

Babské rady proti oparům

Tymiánové ledové kostky

Pro úlevu při oparu můžete také vyzkoušet babské rady. Ty například doporučují sáhnout po kostce ledu, která zmenší otok a uleví od bolesti. Přidat můžete tymián - 5 minut jej vařte a nechte stát 15 minut. Odvar sceďte, nalijte do tvořítka na led a zmrazte. Jestliže vás opary trápí často, připravte si tymiánové kostky do zásoby a sáhněte po nich již při prvních náznacích. Kostičku ledu si na rtu podržte, dokud se nerozpustí.

Lékořice

Rady našich babiček doporučují vyzkoušet také lékořici. Její kořeny se využívají v lidovém léčitelství i v medicíně. Sehnat můžete i lékořicový prášek, ze kterého si smícháním s lékařskou vazelínou vyrobíte mastičku na opary. Odborníci ji však neporučují užívat dlouhodobě.

Tea tree olej

Opar potírejte esenciálním tea tree olejem nebo jiným olejem s dezinfekčním a antivirotickým účinkem. Olejíček brání rozšiřování viru a napomáhá vysušení oparu. Pokud máte citlivou pokožku, smíchejte tea tree esenciální olej s jiným základním olejem, který běžně doma máte. 

Maminky s oparem a miminka

Pokud máte doma miminko, určitě vás zajímá, zda je oparem nějak ohrožené. Šance přenosu viru HSV typu 1 (ten, který se objevuje na rtu), je z matky na dítě poměrně malá. Většina maminek má totiž v sobě protilátky, které plod přijímá přes placentu a novorozenci vydrží přibližně na 3 měsíce. Miminko můžete i kojit, pokud opar zrovna máte, protože protilátky jsou i v mateřském mléce.

Miminka jsou tak ve většině případů proti oparům chráněná, a to i tehdy, pokud jejich matka mívá opar často. Nic však nepokoušejte. Stále myslete na to, že herpes je infekční virus přenosný hlavně dotykem a lidé s aktivními opary by se měli vyvarovat mazlení a líbání miminek.

S oparem k novorozenci? NIKDY!

Zejména k novorozencům nikoho s oparem nepouštějte, ani kdyby to byl nejbližší příbuzný. Maminky by měly dotyky s kojencem po dobu aktivního oparu omezit na minimum a nejlépe při kontaktu nosit roušku.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Léky na opary Opary Přípravky na opary

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.