Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Moruše a její plody: Účinky na zdraví

Moruše a její plody: Účinky na zdraví

Moruše v našich končinách nejsou tak známé, jak by si zasloužily. Přitom mají více než 3000letou historii. Jejích léčivých účinků využívali staří Číňané, v Evropě pak Řekové a Římané. Dnes můžeme plody morušovníku, moruše, považovat za superpotraviny.

Moruše a její plody: Účinky na zdraví

Morušovník pochází z Asie a jeho listy původně sloužily jako potrava pro larvy bource morušového. Oblíbenost si u lidí získal především pro svoje sladké plody, které chutnají i jako sušené. V Evropě se rozšířil ve středověku. Zasloužil se o to císař Karel Veliký, který nařídil pěstování morušovníku na císařských farmách. Dnes si tak můžeme pochutnat na moruši bílé, moruši černé, moruši převislé a dalších.

Najde si morušovník místo ve vaší zahradě?

Morušovníky mají raději teplejší podnebí, ale díky svojí houževnatosti a schopnosti regenerace snášejí i nižší teploty mírného pásma. Bez problémů ho proto můžete pěstovat i na své zahradě. Nevysazujte ho ale do blízkosti dalších keřů či stromů, protože špatně snáší přítomnost ostatních dřevin ve svém kořenovém systému. Jinak je pěstování moruše velmi jednoduché, tento strom totiž téměř nic nepotřebuje. Výhodou je pozdější rašení květů, díky čemuž nehrozí jejich zmrznutí jako třeba u jabloní, třešní a dalších našich ovocných stromů.

Využití moruše v kuchyni

Moruše červená a její plodyV minulosti byly moruše využívané v kuchyni pro přímou konzumaci, kompotování nebo výrobu moštu, vína a džemu. Po usušení sloužily jako přírodní sladidlo. Čerstvé plody jsou už tak sladké, ale po usušení jsou ještě sladší. Právě v sušené podobě je u nás můžete koupit nejčastěji. Plody morušovníku, které připomínají ostružiny, se totiž těžko přepravují a rychle podléhají zkáze. Další důvod, proč mít strom s chutnými plody na své zahradě.

Moruše a zdraví

Sušené plody moruše bílé jsou bohaté na vitamínyV tradiční čínské medicíně jsou moruše běžně využívané a i my, Evropané, pomalu začínáme objevovat její skvělé účinky na lidské zdraví. Šťávy z plodů moruše působí antibakteriálně a močopudně. Pomáhají našemu tělu zbavovat se hlenů, zmírňují kašel, bolesti v krku a snižují horečky. Čínská medicína používá moruše také při léčbě vysokého tlaku a zánětů žaludku. Také jsou velmi prospěšné při cukrovce - obsahují moranolin, který zpomaluje vstřebávání sacharidů.

V neposlední řadě můžete moruše využít i při zácpě, protože plody mají mírně projímavý účinek. Pokud budete moruši jíst pravidelně, udržíte si zdravou hladinu červených krvinek. Pomáhá při chudokrevnosti a prevenci cévních onemocnění.

Moruše jsou také zdrojem vitamínů a minerálů:

  • Vitamín C a vitamín K
  • Železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík
  • Stravitelná vláknina, bílkoviny
  • Až 50% obsah přírodních cukrů (glukóza a fruktóza)
  • Zdroj resveratrolu - přírodní antioxidant, je nápomocen při léčbě rakoviny

TIP z Lékárny.cz

Oslaďte si život – zdravě! Také v naší lékárně koupíte chutné sušené plody moruše v bio kvalitě. Jsou vynikající do cereálií, smoothie, kompotů, ovocných salátů nebo prostě jenom tak.

 

Nejen plody, ale i listy morušovníku jsou zdravé

Čaj z listů je nejen vynikající, ale také zdravý. Podporuje funkci jater a pomáhá při revmatismu. Také přispívá k omlazení pokožky. Listy obsahují fytosteroly, které snižují hladinu LDL cholesterolu, tedy toho špatného cholesterolu. Látka gamma aminobutyric acid zase působí antistresově a vyrovnává krevní tlak.

Moruše je darem přírody, který bychom měli maximálně využít. Právem se řadí mezi superpotraviny. Když si ji dáte k snídani, nejen, že uděláte něco pro své zdraví, ale zároveň si pochutnáte. A to se moc často nevidí, no ne?

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám