Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Moruše a její prospěšnost

Moruše mají více než třítisíciletou historii. Šťáva z plodů moruše i sušené moruše působí jako velmi silný antioxidant, který podporuje zdraví našeho těla na mnoha úrovních. Moruše obsahují velké množství vitamínů předně vitamín C, A, E, karotenoidy zeaxantin a z minerálů například železo, draslík, hořčík. Plody moruše obsahují také resveratrol, jehož zvýšené hladiny v krvi jsou spojovány s ochranným účinkem a správným fungováním našeho srdce a krevního oběhu.

Moruše a její prospěšnost
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Potraviny a hubnutí

Co umí moruše

Moruše prospívá k udržení normální hladiny krevního cukru. Její konzumace prospívá relaxaci a kvalitě našeho správného nočního spánku. Plody moruše jsou považovány za antioxidant.  Stejně jako většina sušeného ovoce i konzumace moruše podporuje zdraví našich střev a pravidelné vylučování.  

Co obsahují moruše

  • vitamín C a vitamín K
  • železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík
  • stravitelnou vlákninu bílkoviny
  • až 50% obsah přírodních cukrů (glukóza a fruktóza)
  • resveratrol - přírodní antioxidant

Náš tip

Oslaďte si život – zdravě! Také v naší lékárně koupíte chutné sušené plody moruše v bio kvalitě. Jsou vynikající do cereálií, smoothie, kompotů, ovocných salátů nebo prostě jenom tak.

Nejen plody, ale i listy morušovníku jsou zdravé

Čaj z listů je nejen vynikající, ale také zdravý. Podílí se na rovnováze cukrů v krvi, protože příznivě ovlivňuje metabolismus glukózy. Listy moruše jsou tradičně využívány pro své příznivé biologické účinky.

Moruše černá je oproti bílé méně rozšířená. Ve své domovské zemi Persii je označována za "královskou". Rostlina je citlivá na mráz, roste tedy v teplejším klimatu Středomoří. Sušené moruše svým tvarem připomínají ostružiny. Plody moruše černé obsahují mnohem vyšší množství účinného antioxidantu resveratrolu. 

Moruše se právem řadí mezi superpotraviny. Stačí si dát pár sušených plodů ráno do kaše či jogurtu k snídani :-) 

Využití moruše

  • čerstvé plody
  • šťáva z moruše
  • čaj z listů
  • tinktura z pupenů
  • džem, marmeláda, morušové vín

Moruše v kuchyni

Moruši můžeme použít jako náhradu malin a ostružin v receptech. Chuťově jsou ale sladší a připomínají med nebo fíky. Jsou vhodné do ranních kaší a jako zdravá svačinka s oříšky. Hodí se do džemů, marmelád, koláčů nebo na zmrzlinu.

Morušový čaj

Spařte 1 lžičku sušených moruší 250 ml horké vody a nechte 15 minut vyluhovat. Poté sceďte, vymačkejte šťávu a můžete popíjet. 

Dlouhá historie morušovníků

Morušovník pochází z Asie a jeho listy původně sloužily jako potrava pro larvy bource morušového. Oblíbenost si u lidí získal především pro svoje sladké plody, které chutnají i jako sušené. V Evropě se rozšířil ve středověku. Zasloužil se o to císař Karel Veliký, který nařídil pěstování morušovníku na císařských farmách. Dnes si tak můžeme pochutnat na moruši bílé, moruši černé, moruši převislé a dalších.

Morušovník si můžete vypěstovat sami

Morušovníky mají raději teplejší podnebí, ale díky svojí houževnatosti a schopnosti regenerace snášejí i nižší teploty mírného pásma. Bez problémů ho proto můžete pěstovat i na své zahradě. Nevysazujte ho ale do blízkosti dalších keřů či stromů, protože špatně snáší přítomnost ostatních dřevin ve svém kořenovém systému. Jinak je pěstování moruše velmi jednoduché, tento strom totiž téměř nic nepotřebuje. Výhodou je pozdější rašení květů, díky čemuž nehrozí jejich zmrznutí jako třeba u jabloní, třešní a dalších našich ovocných stromů.

3. duben 2025
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

Powerlifting a silový trénink patří mezi nejúčinnější metody, jak budovat nejen maximální sílu, ale i odolnost a zdravý pohybový aparát. Zatímco powerlifting, známý také jako silový trojboj, se…

více

Věděli jste, že jedním z nejrozšířenějších předsudků dnešní společnosti je diskriminace na základě věku? Tzv. ageismus ovlivňuje nejen seniory, ale i mladší lidi. A co je horší – často si ho ani…

více

V současné době je čím dál více věnována pozornost tzv. systémové enzymoterapii. Jejím hlavním představitelem je lék Wobenzym.

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.