Lékárna.cz

Jak poznat melanom a jak se před ním chránit

Přečtěte si, co je a jak vypadá melanom, kdo patří do rizikové skupiny ohrožené tímto typem rakoviny kůže, jak rozlišit melanom od běžného znaménka a jak jeho nález účinně řešit.

Jak poznat melanom a jak se před ním chránit
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je melanom

Melanom je nejzávažnějším typem rakoviny kůže. Přesto, že je nejčastěji spojován s mateřskými znaménky, přímo z nich se vyvine asi jen jedna třetina nádorů, ostatní melanomy vzniknou ze zcela normální kůže. Vyvíjí se v pigmentových buňkách, neboli melanocytech. Ty se nacházejí nejen v kůži, ale také například v oční duhovce, mozkové pleně nebo ve vnitřních orgánech, v těchto místech však melanom vzniká jen vzácně.

Hlavním důvodem, proč brát maligní melanom opravdu vážně je ten, že se jedná o jeden z nejzákeřnějších nádorů vůbec, který dokáže skrytě metastázovat do všech důležitých orgánů, jako jsou například plíce, střeva nebo mozek.

Rizikové skupiny pro vznik melanomu

Mezi rizikové skupiny patří obecně bílá rasa s tím, že lidé se světlými a zrzavými vlasy jsou ve větším ohrožení než tmavovlasí. Mezi další rizikové faktory rozvoje melanomu pak patří věk nad 50 let a také melanom v rodinné anamnéze. Celosvětově výskyt melanomu rok od roku roste, a to zejména u žen mladších 40 let.

Proč vzniká kožní melanom

Jasnou příčinu vzniku melanomu se vědcům zatím odhalit nepodařilo, jisté ale je, že riziko jeho vzniku výrazně zvyšuje vystavení pokožky UV záření, a to jak tomu ze slunce, tak i například ze solárií a jiných podobných přístrojů.

Jak vypadá kožní melanom

Zpozornět bychom měli v případě, že nějaká z pigmentových skvrn (ať už nově vzniklá nebo stará) vykazuje některý z těchto symptomů:

  • je vícebarevná, například jsou některé její části až černé, zatímco jiné mají jen světle hnědou barvu. Barvy se navíc mohou měnit,
  • je asymetrická,
  • má nepravidelné okraje,
  • není ostře ohraničená od svého okolí,
  • samovolně krvácí,
  • je větší než 5 mm,
  • roste.

Jak odhalit melanom včas

Podobně jako jiné druhy nádorových onemocní, ani melanom se zpočátku příliš neprojevuje. Jedinou možností, jak jej odhalit včas, jsou tedy pravidelné kontroly u dermatologa. Ve většině případů se přitom dozvíte, že znaménko, které se vám nezdá, není maligní melanom, ale jedná se o nádor benigní, tedy nezhoubný a jeho odstranění bude jen kosmetickou záležitostí.

Co je skrytý melanom?

Melanom se obvykle vyvine na místech, které bývají nejvíce vystaveny slunečnímu záření, jako jsou paže, nohy, obličej nebo záda. Vedle toho se ale tento nádor může objevit i na místě, které je vystaveno slunci jen málo nebo dokonce vůbec. Skrytý melanom se objevuje například v prostorech mezi prsty na rukách i nohách, na chodidlech, na kůži ve vlasech nebo genitáliích, a to zejména u lidí s tmavší pokožkou.

Mezi skryté melanomy také patří:

  • melanom pod nehtem - jde o poměrně vzácnou formu melanomu, která se může objevit jak pod nehty na rukou, tak pod nehty na nohou. Častěji se objevuje u Asiatů, Afroameričanů a lidí s tmavým pigmentem kůže. Melanom pod nehtem obvykle vypadá jako krevní sraženina.
  • melanom na rtu - tento druh melanomu se vyvíjí na sliznici úst, někdy také nosu a zároveň jde o stejný druh nádoru, který se může rozvinout v jícnu, konečníku, močových cestách či pochvě. Melanom na rtu zpočátku vypadá jako aft, na rozdíl od něj se však dlouho nehojí a přerůstá ve velmi bolestivý vřed.
  • melanom v oku - oční nebo také uveální melanom je nejčastějším a zároveň i nejvážnějším očním nádorem. Postihuje zpravidla dospělé ve věku 50 - 60 let, častěji přitom muže. Zpočátku nemá žádné příznaky, ale s postupným růstem dochází k takovým poruchám, jako je snížení ostrosti vidění či výpadky zorného pole. Někdy také nastane odchlípnutí sítnice, jež se projevuje jako blesky a jiskření a zároveň se mohou objevit bolesti oka.

Melanom: léčba

Úspěšnost léčby melanomu závisí především na velikosti nádoru a na stádiu v jakém se nachází, ale roli hraje i celkový zdravotní stav pacienta a jeho věk.

Léčba melanomu v raném stádiu obvykle zahrnuje chirurgické odstranění postižené tkáně a jejího následného rozboru. Nádor tím může být zcela odstraněn bez potřeby následné léčby.

Zároveň ale biopsie může odhalit, že se nádor rozšířil až za kůži. V takovém případě je pak nutné absolvovat preventivní rentgen, ultrazvuk či krevní testy a případně zahájit další léčebné postupy.

Prevence vzniku melanomu

Zamezit vzniku melanomu sice nelze, ale riziko jeho vzniku je možné výrazně snížit, pokud budete dodržovat následující:

  • zejména v letních měsících se vyhýbejte přímému slunečnímu záření mezi 11:00 a 15:00 hodinou,
  • k ochraně pokožky v létě používejte opalovací prostředky s ochranným faktorem alespoň SPF 30,
  • chránit pokožku můžete i oděvem,
  • používejte sluneční brýle s UV filtrem,
  • vyhýbejte se soláriím,
  • alespoň jednou ročně zajděte na preventivní vyšetření dermatoskopem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.