Lékárna.cz

Mateřské mléko jako přirozená výživa dítěte

Malé miminko se narodí a hned od začátku je schopno sát mateřské mléko. Organismus maminky se ale na kojení připravuje po celou dobu těhotenství. Už v období těhotenství a během předporodní přípravy by se maminka měla seznámit s technikou kojení a přikládání dítěte k prsu. Mateřské mléko je totiž to nejlepší, co může miminku dát - dítě pitím mateřského mléka získává přirozenou imunitu, která ho chrání před infekcemi a pomáhá mu v jeho zdravém vývoji.

Mateřské mléko jako přirozená výživa dítěte
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak dlouho kojit

Odborníci doporučují kojit dítě mateřským mlékem výlučně  do konce 6. měsíce a pokračovat až do dvou let věku a postupně přidávat i nemléčné příkrmy. 

Mateřské mléko má totiž ideální složení živin (bílkovin, cukrů a tuků) a svým obsahem obranných látek dítě chrání před infekcemi a snižuje výskyt alergií. Navíc se svým měnícím se složením přizpůsobuje potřebám roustoucího kojence.

Než začnete kojit

Budoucí maminka by se měla už v průběhu těhotenství zajímat o nástup a průběh laktace a měla by znát výhody kojení pro ni a pro její budoucí narozené miminko, kterými jsou např.

Výhody pro miminko:

  • mateřské mléko je lépe snášeno než jeho náhrady, snižuje riziko průjmu, bolení bříška a zvracení 
  • obsahuje všechny potřebné látky pro děti do 6 měsíců věku,
  • lepší mozkový vývoj, 
  • nižší riziko alergií, 
  • miminko je lépe chráněno proti infekcím dýchacích a močových cest a zánětu středního ucha
  • v rodinách s dědičným rizikem cukrovky zajišťuje ochranu proti této nemoci
  • kojené děti mohou mít nižší krevní tlak, cholesterol a nižší riziko nadváhy a obezity v dospělosti.

Výhody pro maminku:

  • kojením se posiluje emocionální pouto mezi maminkou a dítětem
  • kojení chrání ženu před rakovinou prsu, vaječníků a děložního hrdla a před osteoporózou během menopauzy
  • mateřské mléko je vždy čerstvé, vždy má tu správnou teplotu a je zadarmo :-)

Měla by se také informovat o tom, jak může skladba jejího jídelníčku ovlivnit zdravotní stav dítěte. Všechny tyto informace se budoucí maminka dozví během certifikovaných předporodních příprav, které poskytují porodnická zařízení. Účastnit se jich může i budoucí tatínek dítěte.

Co jíst před otěhotněním

Výživa těhotné ženy je velmi důležitá nejen z hlediska zdraví matky, ale i z hlediska správného fyziologického vývoje plodu.

Už 3 měsíce před plánovaným těhotenstvím se proto doporučuje, aby žena měla stabilní hmotnost a stravovala se pestrou a vyváženou stravou, ve které nechybí žádné živiny. Nevhodné je proto dodržovat např. redukční diety, které z nejrůznějších důvodů vylučují některé potraviny nebo skupiny potravin. Pokud se v našich standardních podmínkách (do standardu přitom nepatří vegetariánství, veganství, fruktariánství atd.) žena stravuje normálním způsoben, nemusí se během těhotenství obávat výraznějších nutričních problémů. 

Co jíst v průběhu těhotenství

V průběhu samotného těhotenství by budoucí maminka měla získat optimální příjem celkové energie, který se dá kontrolovat žádoucím váhovým přírůstkem během těhotenství. Měla by přijímat dostatečné množství bílkovin, tuků, kyseliny listové, železa, jódu, vápníku a vitamínu Dprotože jejich nedostatek může vést k negativnímu vlivu na vývoj plodu a zdraví maminky.  Nemusíme se snad zmiňovat o tom, že budoucí maminka by se měla vyhnout jakémukoli "rizikovému chování", tj. pití alkoholu, kouření nebo užívání drog. Následkem takového chování může být ovlivněno i složení mateřského mléka, které má následně pak vliv na růst a vývoj plodu. 

Začátek kojení

K prvnímu přiložení novorozence k prsu má dojít ještě na porodním sále, tj. do 30 minut po porodu, protože sací reflex dítěte je v té nejsilnější a maminka je po hormonální (sekrece hormonů oxytocinu a prolaktinu) i anatomické stránce (změna prsní žlázy) na kojení dobře připravena. 

Pokud k tomu nedojde, maminky se nemusí bát toho, že by se laktace nedostavila. Vždycky musíme brát v úvahu průběh porodu a také to, že maminka i dítě jsou individuality a přizpůsobení vzájemnému souznění může trvat každé jinak.

Zdravé miminko, které je po porodu přiloženo na hrudník nebo břicho maminky je v prvních hodinách bdělé a aktivní. Pokud se mu dopřeje čas, aby mohlo uplatnit své reflexy, najde si spontánně prs a přisaje se. V prvních dnech pije malé množství mleziva, které je lehce stravitelné, bohaté na kalorie a obsahuje bílkoviny, obranné látky a vitamíny.  Mlezivo a poté i mateřské mléko pomáhají novorozenci v přechodu ze sterilního prostředí v děloze matky do vnějšího světa plného bakterií.

K čemu dochází při kojení

V průběhu kojení dochází k celé řadě hormonálních reakcí, které zapříčiňují tvorbu mléka, ovlivňují jeho složení a jeho uvolňování.  Čím častěji maminka kojí, tím rychleji se mléko tvoří.

Během kojení se tvoří dva důležité hormony:

  • prolaktin - působí na tvorbu mateřského mléka. Pokaždé, kdy miminko saje z prsu, bude matka produkovat prolaktin, který podporuje tvorbu mléka.
  • oxytocin - má vliv na uvolňování mléka v průběhu kojení. Vytváří se krátce po začátku kojení a vyvolává "spouštěcí reflex". 

Maminka by měla nabízet kojení miminku vždy, když je bdělé a otevírá pusinku. Je velmi časté, že některé děti je potřeba kojit až 12x denně. Je třeba si také uvědomit, že režim kojení a spánku je u každého dítěte jiný. Pokud máte hodně spavé miminko, je vhodné ho budit po 4 hodinách od posledního kojení.  A poloha při kojení? Záleží jen na mamince a tom, co je jejímu miminku příjemné :-)

Všem maminkám přejeme mnoho šťastných chvil strávených s jejich dětmi!

Navštivte související produktové kategorie
Kojení Nápoje a čaje pro kojící maminky Děti a maminky

Přečtěte si také

Plicník lékařský (Pulmonaria officinalis) je trvalá bylina s lodyhou porostlou jemnými chloupky a s vejčitými listy s jasně bílými flíčky - odtud vznikl dle této podobnosti i její název - plicník.…

více

Glutathion (GSH) je jeden z nejsilnějších a nejúčinnějších antioxidantů, který na sebe váže volné radikály a tím chrání organismus před oxidativním stresem. Nachází se v každé buňce našeho těla. Tělo…

více

Pes musí být podle dopravní vyhlášky při cestování v autě zajištěný tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost řidiče, přepravovaných osob ani zvířat a ani bezpečnost provozu na pozemních komunikacích. Není…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.