Lékárna.cz

Maminkou: Porod a první dny doma

Všechno, co bylo předtím součástí vašeho každodenního života, je najednou pryč a váš den se skládá z kojení, přebalování, mazlení a utěšování miminka. Všechno je jinak, je to náročné... Ale hlavně krásné!

Maminkou: Porod a první dny doma
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Milé čtenářky, seznamte se s Bartíkem :-) Tento malý drobeček se mi narodil začátkem března. Maminku trochu potrápil, první průbojník, ale vše nakonec dobře dopadlo. I přes svou nízkou porodní váhu se má čile k světu a poctivě vše dohání. S Bartíkem budeme společně objevovat svět miminka a jeho potřeb a postupně vám o těchto objevech budu psát.

V porodnici…

Řekla bych, že nejdůležitější při příjezdu do porodnice je nemít vůbec žádná očekávání. Ať už si jako budoucí maminka porod vysníte jakkoliv, vždy může být všechno úplně jinak. Já si přála rychlý porod - i podle porodů žen v naší rodině, pak přítomnost manžela po celou dobu, úžasný personál a po samotném porodu tzv. bonding - tedy první dvě hodiny života děťátka v bezprostřední blízkosti své maminky přímo na holém těle. Nesplnilo se mi ani jedno a možná právě proto trval porod tak dlouho. Hlavní však je, že se Bartík narodil zdravý a můžeme se ze sebe vzájemně radovat :-)

Jak už to bývá, nevyužila jsem zdaleka vše, co jsem si do porodnice zabalila (psala jsem o tom v samostatném článku). Ale naštěstí mi toho ani moc nechybělo. Příště si určitě zabalím méně teplé bačkory a noční košile. Na novorozeneckém oddělení je totiž extrémně přetopeno! Porodnické vložky BATIST byly nezbytné, ale stačilo mi jedno balení pro první dny a pak jsem uvítala běžné dámské vložky s křidélky.

K hojení ran mi velmi pomohl Rosalgin, který mi dali v porodnici. Hodil by se i doma. Mile mě překvapilo, že na koupání miminek používají Měsíčkovou kojeneckou koupel od Weledy. Prý se jim u jiné kosmetiky občas projevovaly alergické reakce. A u přebalování jsem si bohatě vystačila s jedním balením plenek a malým balením Sudocreamu. Co mi však chybělo, byly vlhčené ubrousky. Ona ta miminka kadí co chvíli a když ještě nemáte přebalování úplně v ruce, je ubrousků potřeba trochu více :-)

První dny doma…

Když jsme si Bartíka vezli z porodnice domů, zdálo se mi, jako bych doma nebyla celou věčnost a ne jen pár dní. Byl to úplně nový pocit. Hormony pracovaly na plné obrátky. Každý den je jiný, sžívání je někdy náročné, ale příroda to má pevně v rukou a šeptá mi do ucha všechno, co potřebuji jako maminka vědět. Pravda, někdy nenaslouchám pozorně a pak tápu, ale vše má svůj čas.

Jak jsem se poctivě připravovala do porodnice, tak šestinedělí mi úplně nevyšlo. Rozhodla jsem se první týdny opravdu strávit s miminkem doma a nechat odpočívat sebe i jeho. Bydlíme na vesnici o pár chalupách bez jediného obchodu. Sedla jsem tedy k počítači a začala objednávat vše potřebné.

Tak třeba prsních vložek  jsem měla doma jen jedno balení. Asi mě nenapadlo, že jich bude taková spotřeba. Aby miminko tolik netrápilo zažívání, bylo mi doktorkou doporučeno užívat probiotika. Tolik známé křeče v nohou z těhotenství se vrátily, takže hořčík to jistí. K tomu jsem si na radu své sestry, zkušené matky, objednala Floradix železo. Posiluje tělo a zmírňuje únavu. Dalším doporučením, které ke mě doputovalo z vícero stran, je pít Karo, které prý podporuje laktaci. A v neposlední řadě tím nejdůležitějším pomocníkem, bez kterého to jde někdy těžko, je tzv. Nosátko. Je to odsávačka hlenů, která se připojí na vysavač a bezpečně a bezbolestně odsaje miminku soplíky, které ho trápí a s kterými se jen těžko nakojí. Bartík u toho ani nepláče a skoro bych řekla, že si to užívá. Taky se mu pak uleví!

No a na běžné nákupy posílám pravidelně manžela, který to bravurně zvládá :-)

Protože mají maminky první dny plnou hlavu kojení, rozhodla jsem se, že se příště podělím o to, jak to zvládáme my.

Klára

Navštivte související produktové kategorie
Prsní vložky Děti a maminky Vlhčené ubrousky

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.