Lékárna.cz

Maminkou: Jak jsem si oblíbila látkové pleny

Časy, kdy na prádelních šňůrách visely desítky zářivě bílých plen, jsou pryč. Většina z nás v tom vyrůstala, ale doba šla tak rychle dopředu, že na to maminky brzy rezignovaly a začaly využívat jednorázové pleny, které se po použití jednoduše vyhodí. Žádné vyvařování, věšení, žehlení.

Maminkou: Jak jsem si oblíbila látkové pleny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Ale protože se móda vždy vrací, maminky opět zatoužily po ekonomičtější, ekologičtější a zdravější alternativě, a tak vznikl nový druh látkových plen - ze super savého materiálu, s praktickým zapínáním, v různých barvách a s veselými vzory. 

Abych mohla tyto látkové pleny vyzkoušet, dostala jsem parádní startovací balíček, který kromě plen obsahoval také nepromokavou přebalovací podložku, prsní vložky a látkový pytlík na znečištěné plenky. Musím říct, že jsem se vším náramně spokojená a vše intenzivně využívám!

Ekologické látkové pleny se vyplatí

Čím dál víc lidí si uvědomuje, jak jsme zhýčkaní a jak neblahý vliv na životní prostředí má náš pohodlný způsob života. A tak se čím dál více lidí snaží chovat ekologicky a šetrně k přírodě... Třeba tím, že třídí odpad, že nenakupují stále vše nové, že dají přednost ekologickým výrobkům. A právě i tento typ lidí často vsadí na látkové pleny, protože je to zkrátka ekologičtější. Jedna jednorázovka se může v přírodě rozkládat až 300 let. Když si uvědomíme, že miminko jich za svůj život spotřebuje až 6 tisíc, musíme uznat, že je to děsivé!

Každý také rád ušetří. Přestože jsou počáteční náklady na látkovky vysoké, vždycky to nakonec vyjde levněji než stále kupovat jednorázové plenky. Zvlášť když plánujete více dětí. A pro mě ten nejdůležitější důvod - pro miminko je to zdravější. Nevím, maminky, jestli jste si někdy všimly, ale jednorázové pleny prostě smrdí chemií, všechny. Už jen to, že plena vydrží až 6 hodin! Je to zkrátka chemie, kterou by mělo mít miminko 24 hodin denně na nejintimnějších místech. Navíc riziko vzniku opruzenin je při používání látkovek mnohonásobně menší.

Pro někoho možná strašák

Takzvané "látkování" už dávno není záležitostí jen biožen či ekomamek. Látkové pleny hojně využívají všechny typy maminek. Přesto to stále může být pro někoho stresující představa. Už jen ty pojmy - kalhotková plena, vkládací plena, separační plena… Kdo se v tom má vyznat? Nebojte, není to zas taková věda. Navíc téměř vše se dá kombinovat se vším a každá maminka si časem najde kombinace a způsoby, které jí a jejímu miminku nejlépe pasují.

Seznamte se s látkovými plenami

Kalhotkové pleny (1)

Tyto pleny nasadíte miminku přímo na tělíčko. Jsou ze savého, ale prodyšného materiálu. Mají praktické zapínání na suchý zip. Na pleně jsou cvočky, kterými můžete pohodlně přizpůsobit velikost. Pleny tedy budou růst s vaší ratolestí :-) Takovýchto plen se doporučuje mít alespoň 15 kusů, lépe 20.

Svrchní kalhotky (2)

Ty je třeba nasadit na kalhotkovou plenu, aby neprotekla. Jsou vyrobeny z prodyšného PUL materiálu, ale zároveň jsou nepromokavé a udrží dítko hezky v suchu. Stejně jako kalhotkové pleny jsou i svrchní kalhotky na suchý zip a jsou "rostoucí" pomocí cvočků. Svrchní kalhotky se tolik neznečistí, nemusí se tedy vyměňovat při každém přebalování. Stačí si jich pořídit 3 až 5 kusů.

Vkládací pleny

To je šikovná věc. Je to v podstatě jen pruh savé látky, který se vloží do kalhotkové pleny a tím se zvýší savost pleny. Hodí se hlavně na noc, kdy miminko tak často nepřebalujete. A když potřebujete savost zvýšit ještě více, místo malé vkládačky vložíte do kalhotkové pleny velkou, kterou přepůlíte.

Separační pleny

Vyrábí se z různých materiálů a může být buď jednorázová nebo pratelná. O co jde? Jemný kus látky, který vložíte do kalhotkové pleny a tím ji uchráníte od hlavních nečistot.  Separační pleny se vyrábí z fleecu, který je jemný a prodyšný.

Nevýhody látkových plenek

Na všem se dají najít jak pozitiva tak i negativa. Myslím si, že látkové pleny mají mnohem více pozitiv, ale přesto se pár mínusů taky najde. Tak třeba to, že tyto pleny dlouho schnou. V létě je to v pohodě, ale v zimě je potřeba čekat i dva dny než je plena suchá a je možné ji znovu použít. Když se vydáte někam na cesty, většinou se musíte na tu dobu látkových plen vzdát. Těžko budete někde v penzionu prát pokakané plenky :-) A mně i trochu vadí to, že je v tom miminko jak balón. Ale to je zkrátka daň za všechna ta pozitiva, které s sebou látkové pleny nesou.

Bezplenková komunikační metoda

Chcete být ještě odvážnější, ekonomičtější a ekologičtější? Vyzkoušejte Bezplenkovou komunikační metodu. Jinými slovy - zapomeňte na pleny a naučte se porozumět signálům, které miminko vysílá, když má potřebu. Je to sice náročné, ale má to mnoho výhod. Nejen, že nemusíte řešit plenky, ale prohloubíte si vztah se svým děťátkem a odpadne vám zdlouhavé učení chození na nočník. S Bartíkem už se o to pár dnů pokoušíme a slavíme každé úspěšné vykakání mimo plenu :-)

Klára

Navštivte související produktové kategorie
Dětské látkové pleny Plenkové dorty Děti a maminky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.