Lékárna.cz

Levandule. Bylinka pro zdraví, chuť i vůni

Levandule je všestranná bylinka, která má využití v kuchyni i v kosmetice. Jak ji pěstovat a k čemu se hodí vám povíme v našem článku.

Levandule. Bylinka pro zdraví, chuť i vůni
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Vypěstovat levanduli zvládne každý

Pěstovat levanduli je hračka! Stačí si koupit sazenici levandule lékařské a pěstovat ji v květináči nebo na zahrádce. Má ráda plné sluníčko, takže ji rozhodně neschovávejte. Nepotřebuje vydatnou zálivku, takže v pohodě přežije, když ji zapomenete sem tam zalít. Poměrně dobře taky přezimuje - stačí ji na jaře a na podzim pěkně sestříhat a odmění se vám krásnými hustými keříky, které bohatě kvetou. 

Kdy sbírat a sušit levanduli

Květy sbírejte ve chvíli, kdy ještě nejsou úplně rozkvetlé a za sucha. Při stříhání stonků dbejte na to, abyste ustřihli pouze zelenou část, nikoliv už tu dřevnatou. Stonky pak můžete svázat, pověsit je a tímto způsobem sušit na dobře větraném místě. Pokud budete sušit v sušičce, ať teplota nepřesáhne 35 °C.

K čemu se levandule hodí

Levandule je známá pro své uklidňující účinky. Ne nadarmo si můžete koupit například levandulové polštářky. Pokud jste napjatí, pod tlakem, nemůžete usnout a nejde vám odpočívat, přivoňte si k levanduli. Přispívá k lepší duševní pohodě.

Levandule může ulevit i při křečích. Promasírujte si levandulovým olejem břicho – urychlíte tak peristaltiku střev a uleví se vám. Levandulovým olejem maminky často masírují svým děťátkům bříška, čímž pomohou k normálnímu trávení.  Levandulovým olejem si také můžete provonět koupel. Při koupeli levanduli zároveň i inhalujeme, což pomáhá uvolňování dýchacích cest.

Levandule v kuchyni

Levandule jako koření má nezaměnitelnou chuť a je třeba s ní nakládat opatrně. Hodí se k pečenému masu, houbám a perfektně dochutí sladká jídla. Levanduli využijete i do nápojů. Připravte si třeba lahodný, svěží levandulový sirup.

Na levandulový sirup budete potřebovat:

  • 0,5 litr vody
  • 0,5 kg cukru
  • 1 citrón
  • 10 g kyseliny citrónové
  • asi 10 květů (stonků) levandule

Z tohoto množství vyrobíte zhruba 1 litr levandulového sirupu. Do převařené, již vychladlé vody ponořte stonky levandule a přidejte nakrájený citron. Nechte je louhovat minimálně 1 den. Poté vodu slijte přes pláténko a ohřejte asi na 40 °C. Ve vodě rozpusťte cukr a kyselinu citrónovou. Až se všechen cukr rozpustí, levandulový sirup je hotový. Skladujte ho v chladu.

Doufáme, že jsme vás navnadili k pěstování, a hlavně využívání levandule :-).

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Dermokosmetika Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.