Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Lecitin jako "potrava pro mozek"

Lecitin je přirozeně obsažený v každé živé buňce. Bývá označován jako "potrava pro mozek". Podílí se na tvorbě a obnovování buněčných membrán. Hlavní složka lecitinu je cholin, který je v těle přeměňován na acetylcholin, což je látka, která přenáší nervové impulsy. S věkem se zvyšuje nedostatek acetylcholinu. Lecitin je hlavní složkou buněčných membrán. Hlavním zdrojem lecitinu pro jeho výrobu je sójový a slunečnicový olej.

Lecitin jako "potrava pro mozek"
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je cholin a jak v organismu působí

Cholin je klíčovou složkou mozkového přenašeče acetylcholinu. Acetylcholin hraje významnou roli v řízení paměti a svalové činnosti

Cholin se podílí se na:

  • normálním metabolickém procesu tuků v těle,
  • na udržení hladiny homocysteinu,
  • na udržení normální činnosti jater.

Kde najít lecitin

Lecitin najdeme v mnohých potravinách rostlinného i živočišného původu – játrech, vaječných žloutcích, sójových bobech a sójovém oleji, různých ořeších a semenech slunečnice.

Lecitin najdeme i v doplňcích stravy – sójový lecitin, slunečnicový lecitin.

Lecitin - účinky

Lecitin využívají často studenti nebo starší lidé, kteří chtějí podpořit a ochránit mozkové buňky, udržovat správnou hladinu tuků v krvi a normální činnost jater.

Lecitin v potravinách

V potravinářském průmyslu se využívá jako antioxidant a emulgátor pod značkou E322. Plní zde mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje. Lecitin je především důležitá pomocná látka při pečení. Ulehčuje hnětení těsta a umožňuje používat bezlepkové těsto. Neméně důležitá je schopnost lecitinu oddalovat tvrdnutí pečiva.

Lecitin je přirozená součást mnoha potravin a pro lidské zdraví je přínosný a v potravinách naprosto neškodný.
Velmi často se přidává do potravin, kde pomáhá rozpouštět nebo emulgovat (rozptylovat) tuky, například při výrobě čokolády.

Lecitin v kosmetice

Lecitin ve formě fosfolipidu se využívá také v kosmetice. Reguluje propustnost ostatních látek buněčnými stěnami a zlepšuje jejich vstřebatelnost. V krémech a jiných pečujících přípravcích pomáhá ostatním látkám dostat se do hlubších vrstev pokožky. Zamezuje vysoušení kůže po umytí, a proto bývá součástí řady krémů na pleť nebo šamponů. Fosfolipidy regulují pH hodnotu kůže a podporují přirozený ochranný plášť odolný proti agresivním vlivům prostředí.

Doporučení denní dávka lecitinu aneb jak se vyhnout nežádoucím účinkům

Doporučovaná denní dávka lecitinu jsou přibližně 3 g. Lecitin je součástí běžné stravy. Pokud se rozhodneme jej doplňovat ve formě potravního doplňku je vhodné jej užívat rozděleně do 3 denních dávek a užívat s jídlem. 

Kdy je potřeba lecitinu vyšší

Vyšší potřeba lecitinu nastává při

  • nadměrné tělesné a psychické námaze a únavě,
  • při rekonvalescenci,
  • zvýšené hladině cholesterolu,
  • vyšší konzumaci alkoholu,
  • různých chronických onemocněních a poruchách vstřebávání,
  • při nedostatku vitaminu B12 a kyseliny listové. 

Zdroje: 

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin
  • https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/02/06.pdf
  • https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92406.aspx

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

1. březen 2024
Navštivte související produktové kategorie
Lecitin Problémy s nervovou soustavou Paměť a soustředění

Přečtěte si také

Hantavirus je rod virů z čeledi Hantaviridae, které se přirozeně vyskytují u hlodavců a mohou způsobit závažné onemocnění u lidí. Přenos na člověka probíhá především vdechnutím částic moči, trusu…

více

Berberin je přírodní látka s dlouhou historií využití v tradiční medicíně. Tento rostlinný alkaloid se získává z dřišťálu a dalších léčivých rostlin a je známý svými pozitivními účinky na…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Měsíček lékařský (Calendula officinalis) je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších léčivých rostlin. Se svými zářivě oranžovými květy je nejen ozdobou zahrad, ale především cenným pomocníkem při…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.