Co je lecitin a jak působí
Lecitin je přirozeně obsažený v každé živé buňce. Bývá označován jako "potrava pro mozek". Podílí se na tvorbě a obnovování buněčných membrán. Hlavní složka lecitinu je cholin, kerý je v těle přeměňován na acetylcholin, což je látka, která přenáší nervové impulsy. S věkem se zvyšuje nedostatek acetylcholinu.
Lecitin je hlavní složkou buněčných membrán. Řadí se mezi fosfolipidy mezi které patří - fosfatidylcholin (lecitin), fosfatidylinositol a fosfatidylethanolamin. Jako komerčně vyráběný lecitin je označována směs těchto fosfolipidů v oleji. Hlavním zdrojem lecitinu pro jeho výrobu je sójový a slunečnicový olej.
Co je cholin a jak v organismu působí
Cholin je klíčovou složkou mozkového přenašeče acetylcholinu. Acetylcholin hraje významnou roli v řízení paměti a svalové činnosti.
Cholin se podílí se na:
- normálním metabolickém procesu tuků v těle.
- na udržení hladiny homocysteinu.
- na udržení normální činnosti jater.

Kde najít lecitin
Lecitin najdeme v mnohých potravinách rostlinného i živočišného původu – játrech, vaječných žloutcích, sójových bobech a sójovém oleji, různých ořeších a semenech slunečnice.
Lecitin najdeme i v doplňcích stravy - sójový lecitin, slunečnicový lecitin.
Účinky lecitinu
Lecitin využívají často studenti nebo starší lidé, kteří chtějí podpořit a ochránit mozkové buňky, udržovat správnou hladinu tuků v krvi a normální činnost jater.
Lecitin v potravinách
V potravinářském průmyslu se využívá jako antioxidant a emulgátor pod značkou E322. Plní zde mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje. Lecitin je především důležitá pomocná látka při pečení. Ulehčuje hnětení těsta a umožňuje používat bezlepkové těsto. Neméně důležitá je schopnost lecitinu oddalovat tvrdnutí pečiva.
Lecitin je přirozená součást mnoha potravin a pro lidské zdraví je přínosný a v potravinách naprosto neškodný.
Velmi často se přidáva do potravin, kde pomáhá rozpouštět nebo emulgovat (rozptylovat) tuky, například při výrobě čokolády.

Lecitin v kosmetice
Lecitin ve formě fosfolipidu se využívá také v kosmetice. Reguluje propustnost ostatních látek buněčnými stěnami a zlepšuje jejich vstřebatelnost. V krémech a jiných pečujících přípravcích pomáhá ostatním látkám dostat se do hlubších vrstev pokožky. Zamezuje vysoušení kůže po umytí, a proto bývá součástí řady krémů na pleť nebo šampónů. Fosfolipidy regulují pH hodnotu kůže a podporují přirozený ochranný plášť odolný proti agresivním vlivům prostředí.
Doporučení denní dávka lecitinu
Doporučovaná dávka lecitinu jsou přibližně 3 g. Lecitin je součástí běžné stravy. Pokud se rozhodneme jej doplňovat ve formě potravního doplňku je vhodní jej užívat rozděleně do 3 denních dávek a užívat s jídlem.
Kdy je potřeba lecitinu vyšší
Vyšší potřeba lecitinu nastává při
- nadměrné tělesné a psychické námaze a únavě,
- při rekonvalescenci,
- zvýšené hladině cholesterolu,
- vyšší konzumaci alkoholu,
- různých chronických onemocněních a poruchách vstřebávání a
- při nedostatku vitaminu B12 a kyseliny listové.
Zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin
- https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/02/06.pdf
- https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92406.aspx
Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.