Lékárna.cz

Lecitin jako "potrava pro mozek"

Lecitin je v našem těle součástí téměř každé buňky, proto je velmi nezbytný pro správné fungování životně důležitých funkcí. Bývá označován jako "potrava pro mozek".

Lecitin jako "potrava pro mozek"
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je lecitin a jak působí

Lecitin je přirozeně obsažený v každé živé buňce. Bývá označován jako "potrava pro mozek". Podílí se na tvorbě a obnovování buněčných membrán. Hlavní složka lecitinu je cholin, kerý je v těle přeměňován na acetylcholin, což je látka, která přenáší nervové impulsy. S věkem se zvyšuje nedostatek acetylcholinu.

Lecitin je hlavní složkou buněčných membrán. Řadí se mezi fosfolipidy mezi které patří - fosfatidylcholin (lecitin), fosfatidylinositol a fosfatidylethanolamin. Jako komerčně vyráběný lecitin je označována směs těchto fosfolipidů v oleji. Hlavním zdrojem lecitinu pro jeho výrobu je sójový a slunečnicový olej.

Co je cholin a jak v organismu působí

Cholin je klíčovou složkou mozkového přenašeče acetylcholinu. Acetylcholin hraje významnou roli v řízení paměti a svalové činnosti

Cholin se podílí se na:

  • normálním metabolickém procesu tuků v těle.
  • na udržení hladiny homocysteinu.
  • na udržení normální činnosti jater.

Kde najít lecitin

Lecitin najdeme v mnohých potravinách rostlinného i živočišného původu – játrech, vaječných žloutcích, sójových bobech a sójovém oleji, různých ořeších a semenech slunečnice.

Lecitin najdeme i v doplňcích stravy - sójový lecitin, slunečnicový lecitin.

Účinky lecitinu

Lecitin využívají často studenti nebo starší lidé, kteří chtějí podpořit a ochránit mozkové buňky, udržovat správnou hladinu tuků v krvi a normální činnost jater.

Lecitin v potravinách

V potravinářském průmyslu se využívá jako antioxidant a emulgátor pod značkou E322. Plní zde mnoho pozitivních funkcí - např. zabraňuje oddělení vody od oleje. Lecitin je především důležitá pomocná látka při pečení. Ulehčuje hnětení těsta a umožňuje používat bezlepkové těsto. Neméně důležitá je schopnost lecitinu oddalovat tvrdnutí pečiva.

Lecitin je přirozená součást mnoha potravin a pro lidské zdraví je přínosný a v potravinách naprosto neškodný.
Velmi často se přidáva do potravin, kde pomáhá rozpouštět nebo emulgovat (rozptylovat) tuky, například při výrobě čokolády.

Lecitin v kosmetice

Lecitin ve formě fosfolipidu se využívá také v kosmetice. Reguluje propustnost ostatních látek buněčnými stěnami a zlepšuje jejich vstřebatelnost. V krémech a jiných pečujících přípravcích pomáhá ostatním látkám dostat se do hlubších vrstev pokožky. Zamezuje vysoušení kůže po umytí, a proto bývá součástí řady krémů na pleť nebo šampónů. Fosfolipidy regulují pH hodnotu kůže a podporují přirozený ochranný plášť odolný proti agresivním vlivům prostředí.

Doporučení denní dávka lecitinu

Doporučovaná dávka lecitinu jsou přibližně 3 g. Lecitin je součástí běžné stravy. Pokud se rozhodneme jej doplňovat ve formě potravního doplňku je vhodní jej užívat rozděleně do 3 denních dávek a užívat s jídlem. 

Kdy je potřeba lecitinu vyšší

Vyšší potřeba lecitinu nastává při

  • nadměrné tělesné a psychické námaze a únavě,
  • při rekonvalescenci,
  • zvýšené hladině cholesterolu,
  • vyšší konzumaci alkoholu,
  • různých chronických onemocněních a poruchách vstřebávání  a
  • při nedostatku vitaminu B12 a kyseliny listové. 

Zdroje: 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Témata článku
Trávení Tuky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.