Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Konopný olej, jeho užívání a účinky

Konopný olej, jeho užívání a účinky

Nebojte se, konopný olej nemá žádné psychotropní účinky, jeho konzumace vaši mysl neovlivní. Ale je možné, že vaše tělo bude po vydatné dávce esenciálních kyselin, vitamínů a minerálů v rauši :-)

Konopný olej, jeho užívání a účinky

Konopný olej se získává lisováním semínek rostlin z rodu konopí (Cannabis sativa L.) s nízkým obsahem THC. Jedná se o tzv. technické konopí. Jen pro zajímavost, THC se nachází jen v zelených částech rostliny - v semínkách není. Teoreticky byste tedy měli získat stejně "neškodný" olej z jakýchkoli konopných semínek. A to až 350 litrů oleje z tuny semínek.

Přírodní, tedy za studena lisovaný konopný olej je tmavě až světle zelený. Vyniká příjemnou oříškovou chutí a vůní. Rafinovaný olej, který se získává za vysokých teplot, je čirý, má slabou vůni i chuť a především postrádá přírodní vitamíny a antioxidanty, na které je nerafinovaný olej tak bohatý. Pojďme se tedy podívat podrobněji na ten přírodní. Až si přečtete o všech jeho přednostech, zůstane vám jediné dilema: Jíst, nebo mazat na kůži? Skvělý je na obojí.

Živiny v konopném oleji

Nerafinovaný konopný olej obsahuje přibližně 80 % esenciálních mastných kyselin, hlavně omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Tyto kyseliny - v konopném oleji obsažené v pro tělo optimálním poměru 3:1 - jsou nepostradatelné pro správné fungování metabolismu a imunitního systému.

Pokud jde o vitamíny, konopný olej je bohatý zejména na vitamíny A, D a E. Vitamín E je důležitým antioxidantem chránícím buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Obsahuje také látku zvanou cannabidiol, která má protizánětlivé a protikřečové účinky.

Z jedné tuny konopných semínek lze vylisovat až 350 litrů konopného oleje. Neobsahují THCOlej obsahuje i minerály, jako jsou vápník, hořčík, draslík a železo. Jejich dlouhodobý nedostatek pro tělo směřuje ke vzniku celé řady civilizačních chorob, mezi které patří poruchy zažívání, onemocnění srdce a cév, snížená imunita, alergie a ekzémy. Konopný olej obsahuje i vzácný protein globulin edestin, který je velmi podobný globulinu v lidské krevní plazmě. Mluví se také o tom, že by konopný olej mohl ničit rakovinotvorné buňky, pomáhat v léčbě cukrovky, arteriosklerózy, epilepsie a astmatu.

Všemi mastmi mazané kyseliny

Omega 3 mastné kyseliny prospívají správnému fungování mozku, mozkové kůry, pokožky, spermatu a sítnice. Kyselina DHA (DocosaHexaenoic Acid) je potřebná pro vývoj orgánů, proto se užívání konopného oleje doporučuje budoucím maminkám. Jeho konzumace během těhotenství údajně přispívá ke správnému vývoji mozku a očí miminka. 

Konopný olej se užívá také při řešení zánětů, kožních a autoimunitních onemocnění. Obsahuje jednu z nejvyšších koncentrací polynenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo životně důležité, ale neumí si je samo vyrobit. Jsou důležitou součástí buněčných membrán a pomáhají při regulaci krevního tlaku. Olej pomáhá hlavně při akné, atopickém ekzému a lupénce. Zlepšuje stav pleti, zklidňuje i mírné svědění či pálení. Výborně také zklidňuje popálenou pokožku a pomáhá při hojení ran.

Namazat na kůži...

Konopný olej se velmi dobře vstřebává, pokožka po jeho aplikaci není mastná. Proto má své využití i v kosmetickém průmyslu a je mimo jiné oblíbenou složkou masážních přípravků. Při zevním použití působí protizánětlivě, regeneračně a antibakteriálně, harmonizuje stav kožních buněk a vyrovnává pH pokožky. Pomáhá obnovovat přirozený ochranný mikrofilm a tím zvyšuje odolnost pokožky hlavně vůči negativnímu působení okolního prostředí.

Je hypoalergenní, takže je vhodný i pro citlivou a ekzematickou pokožku nebo jemnou pokožku dětí.

V kosmetických přípravcích pomáhá zpomalovat procesy stárnutí kůže, hydratuje pleť, zvláčňuje a redukuje tvorbu vrásek. Vlasům dodává lesk a nehtům zase tvrdost. V masážních emulzích či gelech uvolňuje zatuhlé klouby a svalstvo a pomáhá od křečí.

... nebo raději spolknout?

Je lehko stravitelný, neobsahuje žádné alergeny a díky své příjemné oříškové chuti se dá použít i v kuchyni jako dochucovadlo. Olej můžete přidat do těsta, kterému propůjčí svou charakteristickou oříškovou chuť. Ale pozor, neměl by se zahřívat nad 180 °C, protože pak ztrácí všechny zdraví prospěšné látky.

Nebo ho můžete konzumovat jako doplněk stravy - denně se doporučují 1 až 2 polévkové lžíce. Při vnitřním užívání olej působí antibakteriálně, regeneračně a zpomaluje procesy stárnutí.

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám