Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Jablečný ocet

Jablečný ocet

Jablko

Jablko na ocet nezůstane

Ocet všichni dobře známe. Neobejde se bez něj snad žádná kuchyně. Jablečný ocet ale užijeme nejen v kuchyni. Používá se již po staletí jako tradiční léčebný a podpůrný prostředek, který i v současnosti stojí za povšimnutí.

Jak mi pomůže?

Jablečný ocet je užíván pro zlepšení metabolismu, posílení trávení, odstranění škodlivých látek z těla, pro celkové posílení obranyschopnosti (imunity) organismu. Většina zde uváděných účinků a použití se opírá o znalosti a tradice lidové medicíny.

Podívejme se na něj trochu blíže

Jablečný ocet se připravuje zkvašením čerstvé jablečné šťávy. Skládá se hlavně z kyseliny octové (obvykle okolo 5 %), díky které je kyselý. Obsahuje jablečný pektin, vitamíny B1, B2 a B6, niacin, kyselinu pantothenovou, biotin, kyselinu listovou a vitamín C, dále menší množství sodíku, draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a železa.

Je vhodný i pro mě?

Jablečný ocet je jako podpůrný prostředek vhodný prakticky pro každého. Napomáhá udržet organismus ve zdraví a v případě nemoci může posloužit jako doplněk ke klasické léčbě.

Jaká jsou rizika užívání?

Jablečný ocet je v níže uvedeném dávkování dobře snášen. Pokud současně užíváte nějaké léky, je vhodné užít ocet odděleně v jinou dobu. V období těhotenství a pro děti nepředstavuje při běžném dávkování žádné riziko.

Použití

Obvykle užíváme 3x denně dvě kávové lžičky octa do šálku vody, pijeme mezi jídly. Podle chuti můžeme přidat med nebo ovocnou šťávu.

Tělu poslouží jablečný ocet jako zdroj obsažených vitamínů a minerálů. Dále se tradičně používá za účelem:

Redukce nadváhy, úpravy narušeného trávení a mikroflóry střev, posílení organismu, u kloubních onemocnění, chřipky, nachlazení, zánětů dýchacích cest, pro úpravu vysokého krevního tlaku, snížení hladiny cholesterolu, odstranění škodlivých látek z těla, zpomalení stárnutí, zevně (zředěný) na akné.

všechny články

Přečtěte si

 

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám