Lékárna.cz

Od pralidí po Hollywood. Jak šel čas s dekorativní kosmetikou?

Krása nás fascinuje už od pradávna. Chceme se přiblížit jejímu ideálu a následovat aktuální trendy. Saháme tak po dekorativní kosmetice, která pomáhá zvýraznit přednosti, a naopak upozadit nedostatky. Jaká je ale její historie a kam až sahá? Čím se například líčili lidé v Egyptě, co používali v Římě nebo ve starém Řecku?

Od pralidí po Hollywood. Jak šel čas s dekorativní kosmetikou?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Pravěké počátky

Je jasné, že ne vždy byly po ruce drogerie s regály plnými zboží, po kterém stačí sáhnout. Proto se dříve lidé obraceli k přírodě. Když půjdeme ke kořenům dekorativní kosmetiky, dojdeme až do pravěku. Pravěcí lidé se natírali ovocnými šťávami, tukem a jinými rostlinnými výtažky. Důvodem byla ochrana proti hmyzu a počasí. Jsou však také doložená první malování těla barevnými linkami. Jak šel čas, stala se kosmetika synonymem krásy těla. 

Krása, která se zalíbí božstvu 

Je známé, že se dekorativní kosmetika dočkala svého rozmachu právě ve starověkém Egyptě. Význam měla při náboženských obřadech a později se rozšířila i do běžného života, a to u žen i u mužů. 

Základem staroegyptské dekorativní kosmetiky byly drcené nerosty smíchané s olejem, medem, sádlem nebo s dřevěným uhlím, které sloužily jako oční stíny, rtěnky i oční linky. V Egyptě byly oblíbené vonné masti, parfémy a oleje připravované z rostlin, jako je aloe, šafrán, myrha či skořice. Staří Egypťané aplikovali parfémy nejen na tělo, ale také na nábytek nebo oblečení. 

Rovnováha těla a ducha aneb kalokahathia

Řekové věřili, že dokonalé krásy nemůžeme dosáhnout bez harmonie těla a duše. Krásné a dobré patří k sobě. Tuto dokonalou harmonii vysvětluje pojem kalokagathia – ideál harmonického souladu a vyváženosti tělesné a duševní krásy. Jen si vzpomeňme na řecké sochy, které stále považujeme za ideál tělesné krásy. A byli to právě řečtí lékaři, kteří jako první napsali knihu o kosmetice a kráse těla – Kozmetikon. A věděli jste, že řečtí muži jako první zavedli holení?

Lázně aneb péče o krásu

Péče o krásu pokračovala i v kultuře římské. Proto se staly centrem jejich společenského dění římské lázeňské komplexy. Zde získali zájemci o krásu kosmetické služby či masáže. Římané ve svých lázních trávili denně i několik hodin.

Krásou a dekorativní kosmetikou se zabývali i římští lékaři. Třeba starořímský lékař Galén kosmetiku rozdělil na všestranné pěstování krásy a zkrášlování těla a na druhý směr, který se zabýval zakrývání nedostatků. Toto dělení používáme do dnes. 

Zapovězená krása

Slibný rozvoj krásy a čistoty však upadl společně s pádem římské říše. Pro církev totiž bylo pěstování tělesné krásy hříšné. Upozadila nejen krásu a dekorativní kosmetiku, ale také hygienu. Vše vedlo k asketismu a modlitbám. Návrat hygienických návyků a kosmetických přípravků přišel až v období humanismu a renesance.

V období rokoka se ve Francii objevuje rozvoj dekorativní kosmetiky a přírodních parfémů. I když se může zdát, že to bylo k dobru hygieny, opak je pravdou. Parfémy měly totiž zakrýt tělesný zápach. 

Kosmetický průmysl se začal rozvíjet v 19. století, kdy se začala používat i syntetická barviva, která i dnes najdeme v šamponech a mýdlech.

Návrat k přírodní kosmetice 

Přírodní složky, které tak hojně používali naši předkové, se dostávají do pozadí kvůli potřebě masivnější a levnější výroby. To ale mělo dopad na životní prostředí i na nás. Neblahé účinky se projevovaly alergiemi, ekzémy, a dokonce i dětskou hyperaktivitou. Proto se výrobci dekorativní kosmetiky rozhodli, že se k přírodním složkám vrátí

Ve 20. století jsme zažili největší rozmach dekorativní kosmetiky, a to zejména díky Hollywoodu, kde vznikají zvučná jména značek. Kromě filmových hvězd si je oblíbili lidé z celého světa.

V posledních letech se lidé začínají více zajímat o složení dekorativní kosmetiky a proto je jejich volbou často přírodní kosmetika, která je bez zbytečné chemie a je citlivější k pokožce.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Kosmetika a hygiena Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.