Lékárna.cz

Jak na první dětskou výživu? Zkuste bio a dejte miminku čas

První strava v našem životě je důležitější, než si mnohdy uvědomujeme. Jak a kdy začít s příkrmy, co zařadit do stravy a po jakých příkrmech sáhnout?

Jak na první dětskou výživu? Zkuste bio a dejte miminku čas
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Běžná výživa pro děti v obchodech se mnohdy zaměřuje spíše na to, aby byla plná barev, zaujala svým obalem a děti si na ní zvykly. Z tohoto důvodu ale bývá také přeslazovaná přílišným množstvím cukru a neobsahuje to, co bychom u výživy pro vyvíjející se mrňata očekávali. 

Jak nezačít špatně

Se zdravou stravou bychom měli začínat už prvních příkrmů miminka. Dáme mu tak předpoklady, že si osvojí správné stravovací návyky a nezdravé potraviny mu budou ve vyšším věku cizí. Až do šestého roku se velmi rozvíjejí dovednosti dítěte – učí se mluvit, chodit, rozvíjí si sociální vztahy. V tomto období také méně roste, má více zájem o zkoumání světa, a tak může mít méně chuti jídlu.

Stává se tak, že když děti nejeví přílišný zájem o jídlo, rodiče se dopouštějí mnoha chyb, které vedou ke špatným stravovacím návykům v dospělosti. Aby děti jedly, raději je vezmou do fast-foodu, dávájí jim potraviny s cukrem nebo je nutí jíst, i když nemají hlad, a tak jim jídlo znechucují. Pamatovat byste měli i na to, že u dětí je spíše důležitá kvalita, ne kvantita.

Jak na to?

Dětem nabízejte pestrou a rozmanitou stravu, která bude bohatá na ovoce a zeleninu, ryby nebo drůbež. Děti nepotřebují cukr, pokud je na něj my dospělí nenaučíme. Proto čtěte složení výrobků a těm, kde se nevyskytuje pouze přirozený cukr, se obloukem vyhněte.

V tom je také kouzlo BIO dětské výživy, která na rozdíl od ostatních výrobků musí obsahovat pouze BIO ingredience a nebývá přeslazovaná. O tom, že jde o opravdovou kvalitu, kterou stojí za to do dětského prvního jídelníčku zařadit, vás určitě přesvědčí i složení přesnídávek, kapsiček i čajů.

Kdy začít s příkrmy pro miminka

Pro malé miminko je nejlepší stravou mateřské mléko. Proto i při zavádění jiné stravy do jídelníčku dítěte pokračujte v podobném duchu a vybírejte takové příkrmy, které mu budou prospěšné. Kdy ale s příkrmy začít? Odborníci radí nezavádět první příkrmy před ukončením 4. měsíce, jinak hrozí zdravotní rizika, protože miminko není ještě zcela zralé.  Nemuselo by například přijímat tolik energie a živin, kolik potřebuje pro svůj vývoj.

Rizikové je také pozdní zavádění příkrmů, které může způsobit nedostatek stopových prvků, jako je železo nebo zinek, kterých je v mateřském mléce po pozdnější vývoj dítěte nedostatek. Ideální doba pro zavedení příkrmů je proto mezi 4. a 6. měsícem.

Vhodné příkrmy aneb jak začít

Dobré je začít brambory a mrkví, kdy miminku nabídneme 2-3 lžičky, a poté dokrmíme mateřským mlékem. Každý den pak zvyšujte dávky příkrmu a postupně přidávejte další zeleninu. Postupně takto dítěti nahradíte polední dávku mléka zeleninovou kašičkou. Po třech týdnech podávání zeleniny můžete zařadit dětské příkrmy s masem a rýží. Pokud vašemu miminku chutná spíše mateřské mléko, buďte trpěliví a dejte miminku čas na to si zvyknout. Některým dětem to jde rychleji, některým pomaleji.

Doma, nebo kupované?

Všechno samozřejmě můžete připravovat doma. Ze začátku a na výletech se vám ale vyplatí spíše využít široké nabídky BIO příkrmů v lahvičkách. Tyto příkrmy pro miminka jsou velmi bezpečné z hlediska obsahu dusičnanů a jiných cizorodých látek, které se naopak mohou vyskytnout u kupované zeleniny. Jsou také vyvážené, co se týká živin. A ještě si s nimi ušetříte spoustu času. 

Pokud si chcete první příkrm vyrobit přece jen z domácích zdrojů, zkusit můžete třeba

Recept na domácí přesnídávku z ovoce

Ingredience:

  • jablka
  • voda
  • sladké zralé ovoce (meruňky, broskve, maliny, borůvky, hrušky, švestky, banány)
  • zavařovací sklenice

Postup:

  1. Vyvařte nejprve čisté sklenice - tj. ponořte je do hrnce s vodou a vařte cca 7 až 8 minut
  2. Opatrně je vyndejte na čistou utěrku
  3. Jablíčka umyjte, odstraňte jádřince a nakrájejte na čtvrtiny
  4. Vložte je do hrnce s trochou vody (cca 2 cm) a přikryjte pokličkou.
  5. Poduste asi 10 minut
  6. Během dušení párkrát jablka promíchejte a oddělené slupky vytáhněte
  7. Tyčovým mixérem pak rozmixujte a pomocí trychtýře plňte do lahviček (dávejte pozor, abyste nekápli na okraj hrdlo  sklenice a tak ho nekontaminovali)
  8. Smíchat je můžete s dalším povařeným ovocem - stačí ho méně než je jablečný základ
  9. Sklenička zavíčkujte, vložte do hrnce s vodou (nemusí bý ponořené) a vařte 20 minut
  10. Po zavaření sklenice obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout
Navštivte související produktové kategorie
Dětská výživa Bio potraviny Děti a maminky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.