Lékárna.cz

Co pomáhá na chrapot a unavené hlasivky?

Dozvíte se, jak chrapot vzniká a co na něj platí, abyste se dostali brzo do formy a začali znovu mluvit.

Co pomáhá na chrapot a unavené hlasivky?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Jak vzniká chrapot

Chrapot je příznakem poruchy v oblasti dýchacích cest, kde se nacházejí hlasivky.

Obvykle za infekci na hlasivkách mohou

  • chladný vzduch,
  • klimatizace,
  • znečištěný vzduch kouřením, prachy, chemikáliemi nebo
  • laryngitida (zánět hlasivek a hrtanu).

Dočasný chrapot obvykle následuje po celodenním mluvení, zpívání nebo jednorázovém hlasovém vypětí (fandění na sportovním zápase, zpěv ve sboru). Občas bývá příčinou závažnější onemocnění.

Kdy zajít k lékaři

Pokud u dospělého trvá déle než 3 týdny, a u dětí déle než týden, by měl být důvodem pro konzultaci s lékařem.

Co na chrapot a hlasivky

Pomáhá cokoliv, co hlasivkám umožní rozředit hlen, který je potáhl v rámci infekce. Odkašlávání, které pomáhá zbavit se hlenu, mohou napomoci bylinné čaje s diviznou, lípou, podbělem nebo svařená cibule nebo česnek s majoránkou.

Vhodné je čaje osladit medem a pít je teplé po malých doušcích. Tyto bylinky nestačí pouze zalít horkou vodou. Důležité je, aby se chvíli povařily. Tím se uvolní dostatek slizovitých látek, které pomohou zbavit se hlenu na hlasivkách.

Při léčbě je třeba teplo, dostatečně vlhký vzduch a hlasový klid. Není vhodné ani šeptat. Šepot totiž namáhá hlasivky nejvíce. Vyhněte se alkoholu a kouření, které hlasivky zbytečně přetěžují a vysušují.

Klasická léčba

K rozředění hlenu na hlasivkách jsou vhodné léky umožňující vykašlávání s obsahem bromhexinu nebo acetylcysteinu. Léky na bolesti v krku pomáhají zničit bakterie a zmírnit bolest zapříčiněnou zánětem kolem hlasivek. Doplněk stravy Voice Angin pomůže s ochranou podrážděné sliznice proti usazení škodlivých bakteríí.

Babské rady

  • Babskou radou, jak léčit hlasivky, je pití teplé Vincentky s mlékem v poměru 1:1, kloktání Vincentkou, slanou vodou nebo svařenou šalvějí. Vincentku můžete také užívat v pastilkách nebo ji inhalovat. Vhodné jsou i pastilky s obsahem islandského lišejníku.
  • Dalším možným způsobem, jak se zbavit chrapotu je konzumace křenu naloženého v medu.
  • Na bolest v krku či škrábání pomůže kvalitní čokoláda s minimálně 70 % kakaa. Kakao obsahuje theobromin, který mírní bolest v krku.
  • Mezi téměř zázračné lektvary patří voda s medem a citronem. Do 500 ml teplé vody vmíchejte lžičku medu a vymačkejte celý citron.

Homeopatie

Vhodnou alternativou je i léčba pomocí homeopatik. Je důležité si uvědomit, jaký typ chrapotu máte. Pomoci mohou buď vybrané složené homeopatické přípravky - v případě, že nelze chrapot přesněji identifikovat a po poradě s odborníkem i některé jednosložkové přípravky. 

Chrapot u dětí

Chrapot u dětí lze léčit podobně jako chrapot u dospělých. Vždy je potřeba vybrat správný přípravek pro danou věkovou kategorii. Vhodné jsou i zábaly, např. bramborový obklad připravíme rozmačkáním uvařených brambor nebo cibulový. Teplé cibule nakrájíme na kolečka, rozvrstvíme na utěrku, přiložíme na krk a omotáme ručníkem. Obklad necháme do vychladnutí, poté sejmeme. Můžeme ho opakovat několikrát denně.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Léky na bolest v krku Bolest v krku Bolest v krku u dětí

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.