Lékárna.cz

Arnika a její účinky

Arnica montana, prha arnika, arnika horská nebo také zlatá arnika. Pod těmito názvy se ukrývá krásná horská trvalka se svými kouzelnými žlutooranžovými květy.

Arnika a její účinky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Arnika - chráněná bylinka

Arnika je chráněná a ve volné přírodě (nejvíce v Krkonoších a na Šumavě) se můžete kochat jejími květny od června do srpna. Má ráda světlé louky a horské pastviny. Dorůstá výšky až 60 cm a protože v ČR patří k ohroženým druhům, ve farmacii se používá arnika nejčastěji z Rakouských a Švýcarských Alp. Léčivá je celá – od květů, přes stonek až po oddenky.

Arnika není pro každého

Nejeden bylinkář a léčitel považuje právě arniku za jednu z nejdůležitějších rostlin vůbec. V žádném případě však není vhodná pro děti a těhotné ženy. Využívá se převážně zevně, ve formě obkladů, gelů či mastí. Velmi opatrní musíte být i při vnitřním užití.

Arnika a její zevní použití

Nejvíce se užívá zevně - má unikátní schopnost normalizovat funkce oběhové soustavy. Používá se ve formě tinktury, krémů a gelů na pohmožděniny a namožené svaly, šlachy a klouby. Obklad namočený v arnikové tinktuře můžete přikládat několikrát denně. Příliš koncentrovaný roztok ale může pokožku popálit, doporučujeme tedy kupovat tinktury od odborníků. 

Tinktura z arniky horské působí na zdravé funkce našich kloubů a příznivě působí také na otok. Kdykoli naše klouby potřebují péči, je vhodné myslet právě na arniku. Tinkutra či gel s arnikou mírně zahřívá, a proto je arnika často součástí nejrůznějších mastí na uvolnění svalů, kterými se mažou hlavně sportovci, a masážních olejů. 

Vyrážíte na dovolenou do přírody? Arniková tinktura by vám neměla chybět v batohu. Má totiž mnohostranné využití. Tinktury obecně díky lihovému základu působí dezinfekčně, využijete ji tedy na zmírnění otoku při bodnutí hmyzem, stačí štípnutí několikrát potřít a je to. Nikdy ji však neaplikujte na otevřené rány.

Ženy ji mohou využít také na svůj premenstruační a menopauzální komfort a to ve formě obkladu ze zředěné tinkury na oblast podbřišku.

Arnika a vnitřní užití

I když méně často, arniku lze použít i vnitřně. Hlavně s ní ale musíte opatrně, protože může vyvolávat alergické reakce. Arnika je účinný antioxidant a prospívá přirozené obranyschopnosti organismu. Působí příznivě na zdraví našich jater, a využívá se také k pročištění organismu. Pozitivně ovlivňuje také dýchací systém.

Pamatujte ale, že arnika by se měla vnitřně užívat jen opatrně a nejlépe na radu zkušeného lékaře či lékárníka.

Všechny účinky arniky v kostce:

  • Prospívá zdraví našich kloubů
  • Podporuje normální fungování oběhové soustavy
  • Používá se na otoky
  • Působí příznivě na funce nervové soustavy i kloubů - vazy, nervy, klouby, šlachy
  • Působí příznivě na správné trávění a vyrovanné funce jater
  • Pročišťuje organismus
  • Prospívá přirozené obranyschopnosti organismu

Arnika je jednou z nejsilnějších bylin, které nám příroda nabízí. Když ji budeme využívat s rozmyslem, ráda se nám odvděčí. Arniku horkou si můžete pořídit v podobě masážních olejů, mastí, gelů, tinktur, koupelových solí a krémů. 

Arnika a homeopatie

Arnica montana se využívá i ve formě homeopatických preparátů. Použití je obdobné, jako v běžné medicíně. V případě akutních obtíží se podávají nižší potence, tedy 9 CH, 15 CH vícekrát denně. Obecně platí, čím dříve je homeopatický lék podán, tím lépe působí.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Nejste-li si jisti s použitím arniky, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem, zde u nás v poradně. 

Navštivte související produktové kategorie
Kosmetika a hygiena Masážní přípravky Homeopatika

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.