Zdravé vaření: Zmrzlina “pětiminutovka”
Možná už jste někdy zkoušeli rozmixovat ovoce se smetanou a šoupnout tuto směs do mrazničky s nadějí, že si po pár hodinách pochutnáte na skvělé zmrzlině… Jenže místo zmrzliny na vás čekala ledová kostka s ostrými krystalky, která se nedala ani lízat natož nabírat lžičkou. Prozradím vám, jak se tomuto vyhnout a jak si udělat nadýchanou zmrzku během pár minut - navíc bez cukru a bez laktózy!
Je to zmrzlina pětiminutovka, protože ji za pět minut vytvoříte a za dalších pět minut ji budete mít v sobě, je totiž opravdu snadná a bude se vám rozplývat na jazyku. Sezóna jahod, meruněk, malin, borůvek a dalších chutných plodů je v plném proudu a musí se náležitě využít!
Co budete potřebovat (3-4 porce)
- Mražené ovoce podle vaší chutě, asi dvě hrsti
- 1 plechovku kokosového mléka
- 1/2 banánu
- Datlový, javorový nebo jiný sirup
- Kvalitní mixér (třeba smoothie mixér)
Postup
No a samotná výroba je už hračka. Fígl tkví v tom, že s kokosovým mlékem rozmixujete již mražené ovoce, které zajistí zmrzlinovou ledovou konzistenci. Doporučuji přidávat jak ovoce tak kokosové mléko postupně, aby byla zmrzlina jemná a nadýchaná. Pokud se nejedná o opravdu sladké ovoce, je potřeba ke konci zmrzlinovou směs dosladit. Někdy stačí přidat třeba jen kus banánu, u kyselejšího ovoce doporučuji dosladit datlovým sirupem… nebo jiným, který máte zrovna doma.
Jestli rádi zkoušíte nové chutě a baví vás experimentovat, můžete zkusit různé ovoce kombinovat s oříšky, vanilkou, čokoládou, kakaem nebo třeba se skořicí. Pro opravdové gurmány polijte zmrzlinu horkým ovocem - pochvala vás nemine :-)
Tak ať léto stojí za to!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!