Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Dýňovo-špaldový salátek

Zdravé vaření: Dýňovo-špaldový salátek

Co by to byl podzim bez dýně. Pokud jste v létě poctivě zalévali, tak teď už jistě sklízíte tyto na pohled krásné plody, které dovedou posloužit jak k snědku, tak i jako podzimní dekorace. Například dýňová polévka je jedna z mála věcí, které na podzimu miluji. Byla bych ale poměrně neoriginální, kdybych vám nabídla recept právě na ni, a tak jsem zkusila zaexperimentovat a vytvořila salát s podzimním nádechem a chuťový výsledek mě mile překvapil. Tak snad zachutná i vám.

Zdravé vaření: Dýňovo-špaldový salátek

V tomto receptu hraje největší roli máslová dýně (z dýně jsou v salátu rovnou tři složky - její dužina, semínka a olej). A rozmarýn je na celém receptu také velmi důležitý – vykouzlí totiž výsledné podzimní aroma. Abychom ale nezamluvili to podstatné, díky veškeré této dýni do svého těla přijmete spostu minerálů, omega-3 mastných kyselin, vitamíny A, D, E a komplex vitamínů skupiny B. 

Na salátek, který lze jíst teplý i studený, budete potřebovat:

  • 100 g pšenice špaldy
  • 25 g slzovky
  • 350 g máslové dýně
  • cca 1 lžičku čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
  • olivový a dýňový olej
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 150 g balkánského sýru nebo sýru feta (záleží na tom, jaký máte raději)
  • 1 menší jablíčko nebo půlka většího
  • sůl

Špaldu i slzovku si namočte do vody několik hodin dopředu před samotným vařením. Vařte podle instrukcí, ale obě dvě suroviny zvlášť, protože slzovka se vaří mnohem déle než špalda. Během vaření si nakrájejte dýni na kostičky (pokud máte domácí, tak i se slupkou), dejte na plech s pečícím papírem, pokapejte olivovým olejem, osolte a posypte lžičkou rozmarýnu. Pečte do změknutí a do zlatavé kůrčičky asi 20 až 30 minut na 200 °C. Předtím než vše smícháte dohromady, nechte vše mírně vystydnout, protože budeme přidávat sýr. Balkánský sýr nakrájejte na kostičky, stejně tak i jablíčko, přidejte dýňová semínka a vše dobře promíchejte a nakonec zakápněte dýňovým olejem. A máte hotovo... A přivítali jste podzim tím, že jste své tělo připravili na boj s nepřízní počasí, bacily, viry a pomohli mu k lepšímu zvládání náročných situací.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám