Oblíbené položky

Úvodní strana » Magazín Lékárny.cz » Články a blogy » Zdravé vaření: Dýňové hody

Zdravé vaření: Dýňové hody

Nejsem moc velký fanda podzimu, ale co na něm mám ráda, jsou barvy. A nejradši mám oranžovou barvu – takovou jako mají dýně Hokkaido. I kvůli nim beru podzim na milost. Dýně přicházejí na řadu přesně ve chvíli, kdy bychom jinak začali tesknit po cuketách. A oba dva tyto druhy tykve můžete využít v hlavním jídle, polévce i moučníku. Aspoň nemusíte dlouho přemýšlet nad tím, co zrovna uvaříte.

Zdravé vaření: Dýňové hody

Dýně není jen chutnou zeleninou, se kterou lze vytvářet kulinářské divy, ale měli bychom si jí cenit i pro to, co obsahuje. Konzumací dýně přijmeme velké množství vlákniny, draslíku, železa, hořčíku, mědi, vitaminu A, C a dalších. Dýně obsahuje i velké množství vody – tuto vlastnost spolu s obsahem vlákniny oceníte zejména po fyzické aktivitě či při nutnosti snížit tělesnou váhu.

Při správném skladování může dýně vydržet opravdu dlouho, a tak si např. polévku z ní můžete dopřát i během zimy, ale jejich hlavní sezóna je na podzim, proto jsem si pro vás přichystala rovnou dva recepty. Z jedné půlky dýně jsem jeden den připravila polévku a z její druhé půlky další dvě jídla na dva dny. Byly to tyto:

Dýňové karbanátky se šalvějí a smaženou cizrnou

Na 10 středních karbanátků budete potřebovat:

  • 350 gramů nahrubo nastouhané dýně
  • 2–3 stroužky česneku
  • 5 lžic kukuřičné polenty
  • 4 nasekané větší listy šalvěje
  • sůl a špetku černého pepře pro pikantnost
  • olivový olej na smažení

(do karbanátků můžete případně nastrouhat i nějaký sýr – ideální je parmazán)

Smaženou cizrnu připravíte tak, že ze sterilované cizrny slijete všechnu vodu, obalíte ji v hrašce a osmahnete na pánvi.

Dýně s kokosovým mlékem na kari a natural rýží

Na dvě porce spotřebujete:

  • zhruba 350 gramů na kousky nakrájené dýně
  • 1 cibuli
  • 1/2 plechovky sterilovaného hrášku
  • 200 ml kokosového mléka
  • čajovou lžičku kari
  • špetku červené papriky
  • sůl

Na oleji si osmahněte cibulku do zlatova, na ni přidejte kousky dýně, kterou nechte pod pokličkou podusit tak 10 až 15 minut v kokosovém mléce, poté přidejte hrášek, duchuťe a  po dovaření rýže se můžete pustit do jídla.

Nahoru
OK
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Zjistit více
Zpracovávám