Zdravé vaření: Dýňové hody
Nejsem moc velký fanda podzimu, ale co na něm mám ráda, jsou barvy. A nejradši mám oranžovou barvu – takovou jako mají dýně Hokkaido. I kvůli nim beru podzim na milost. Dýně přicházejí na řadu přesně ve chvíli, kdy bychom jinak začali tesknit po cuketách. A oba dva tyto druhy tykve můžete využít v hlavním jídle, polévce i moučníku. Aspoň nemusíte dlouho přemýšlet nad tím, co zrovna uvaříte.
Dýně není jen chutnou zeleninou, se kterou lze vytvářet kulinářské divy, ale měli bychom si jí cenit i pro to, co obsahuje. Konzumací dýně přijmeme velké množství vlákniny, draslíku, železa, hořčíku, mědi, vitaminu A, C a dalších. Dýně obsahuje i velké množství vody – tuto vlastnost spolu s obsahem vlákniny oceníte zejména po fyzické aktivitě či při nutnosti snížit tělesnou váhu.
Při správném skladování může dýně vydržet opravdu dlouho, a tak si např. polévku z ní můžete dopřát i během zimy, ale jejich hlavní sezóna je na podzim, proto jsem si pro vás přichystala rovnou dva recepty. Z jedné půlky dýně jsem jeden den připravila polévku a z její druhé půlky další dvě jídla na dva dny. Byly to tyto:
Dýňové karbanátky se šalvějí a smaženou cizrnou
Na 10 středních karbanátků budete potřebovat:
- 350 gramů nahrubo nastouhané dýně
- 2–3 stroužky česneku
- 5 lžic kukuřičné polenty
- 4 nasekané větší listy šalvěje
- sůl a špetku černého pepře pro pikantnost
- olivový olej na smažení
- (do karbanátků můžete případně nastrouhat i nějaký sýr – ideální je parmazán)
Postup
Všechny ingredience smícháme, vytvoříme placičky a ty pak smažíme v pánvi na olivovém oleji. Smaženou cizrnu připravíte tak, že ze sterilované cizrny slijete všechnu vodu, obalíte ji v hrašce a osmahnete na pánvi.
Dýně s kokosovým mlékem na kari a natural rýží
Na dvě porce spotřebujete:
- zhruba 350 gramů na kousky nakrájené dýně
- 1 cibuli
- 1/2 plechovky sterilovaného hrášku
- 200 ml kokosového mléka
- čajovou lžičku kari
- špetku červené papriky
- sůl
Postup
Na oleji si osmahněte cibulku do zlatova, na ni přidejte kousky dýně, kterou nechte pod pokličkou podusit tak 10 až 15 minut v kokosovém mléce, poté přidejte hrášek, duchuťe a po dovaření rýže se můžete pustit do jídla.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!