Lékárna.cz

Zdravé vaření: Dýňové hody

Nejsem moc velký fanda podzimu, ale co na něm mám ráda, jsou barvy. A nejradši mám oranžovou barvu – takovou jako mají dýně Hokkaido. I kvůli nim beru podzim na milost. Dýně přicházejí na řadu přesně ve chvíli, kdy bychom jinak začali tesknit po cuketách. A oba dva tyto druhy tykve můžete využít v hlavním jídle, polévce i moučníku. Aspoň nemusíte dlouho přemýšlet nad tím, co zrovna uvaříte.

Zdravé vaření: Dýňové hody
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Dýně není jen chutnou zeleninou, se kterou lze vytvářet kulinářské divy, ale měli bychom si jí cenit i pro to, co obsahuje. Konzumací dýně přijmeme velké množství vlákniny, draslíku, železa, hořčíku, mědi, vitaminu A, C a dalších. Dýně obsahuje i velké množství vody – tuto vlastnost spolu s obsahem vlákniny oceníte zejména po fyzické aktivitě či při nutnosti snížit tělesnou váhu.

Při správném skladování může dýně vydržet opravdu dlouho, a tak si např. polévku z ní můžete dopřát i během zimy, ale jejich hlavní sezóna je na podzim, proto jsem si pro vás přichystala rovnou dva recepty. Z jedné půlky dýně jsem jeden den připravila polévku a z její druhé půlky další dvě jídla na dva dny. Byly to tyto:

Dýňové karbanátky se šalvějí a smaženou cizrnou

Na 10 středních karbanátků budete potřebovat:

  • 350 gramů nahrubo nastouhané dýně
  • 2–3 stroužky česneku
  • 5 lžic kukuřičné polenty
  • 4 nasekané větší listy šalvěje
  • sůl a špetku černého pepře pro pikantnost
  • olivový olej na smažení
  • (do karbanátků můžete případně nastrouhat i nějaký sýr – ideální je parmazán)

Postup

Všechny ingredience smícháme, vytvoříme placičky a ty pak smažíme v pánvi na olivovém oleji. Smaženou cizrnu připravíte tak, že ze sterilované cizrny slijete všechnu vodu, obalíte ji v hrašce a osmahnete na pánvi.

Dýně s kokosovým mlékem na kari a natural rýží

Na dvě porce spotřebujete:

Postup

Na oleji si osmahněte cibulku do zlatova, na ni přidejte kousky dýně, kterou nechte pod pokličkou podusit tak 10 až 15 minut v kokosovém mléce, poté přidejte hrášek, duchuťe a  po dovaření rýže se můžete pustit do jídla.

Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.