Lékárna.cz

Plavu si, ani nevím jak...

...… až se mi minulou sobotu ucpalo pravé ucho. No nic, vylezu z bazénu a za chvíli bude pokoj. Přišel jsem domů a z krabičky vatových tyčinek sáhl spontánně po první, která byla hned na vrchu a strčil ji do ucha.

Plavu si, ani nevím jak...
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

A ucítil jsem vnitroušní tlak, jako bych právě s pomocí tyčinky zarazil něco až dolů do ucha. Tuším nepříjemnost. A tak jsem začal ztenčovat a odmotávat vatu z konce druhé, třetí, čtvrté tyčinky, aby byla úzká a mohla se dostat až do nejniternějších útrob mého ucha se záměrem „odsát“ tekutinu z bazénu resp. z mého ucha.

Ale ouha. Celou sobotu jsme měl půl hlavy hluchou. Ráno v neděli se probudím a zase stejná situace. Budu asi muset vyrazit k doktorovi. Nebo bych si měl něco koupit v lékárně? Celou dobu jsem se pokoušel tyčinkami opakovaně  "zátku" odstranit, ale pořád nic. Až najednou odpoledne při jednom pohybu ... sláva - už slyším na obě uši! 

Říkám si hurá, vyřešil jsem to svojí šikovností. Nikam nemusím.

U lékaře

Pondělí ráno – ucho na dotek a při polykání začíná pobolívat. Co se to zase děje? Tuším, že to nemusí být dobré znamení, tak se vydávám ke své ORL lékařce a polikliniku.

Ta se mi podívá do levého zdravého a pak do pravého bolavého ucha a sděluje mi sladkou novinu, že mám až na bubínku pořádný špunt, který je tak homogenní a až vysušený, že se pod ním vesele začíná lehce rozvíjet zánět a že já jsem svojí "šikovností" svoje ucho odvodnil až zmelioroval tak, že se ta zátka přicucla dokonale na bubínek.

Dostal jsem nekompromisně nějaké rozpouštěcí kapky a prý 5 kapek několikrát denně až tu svou zátku zase rozpustím. A pak hned v úterý mi ho jednoduše jiná paní doktorka odsaje.

Takže jsem zavodňoval velmi pečlivě, až mi ucho přetékalo, ale vůbec žádný zvuk ani hluk mi zprava do hlavy nepřicházel. Slyšíte ale jak polykáte, dýcháte a koušete. Skoro romantika, když vám sodovka zurčí dutinou ústní, přes hltan až do jícnu.

Je úterý dopoledne a já uléhám na ošetřovací lůžko. Moje paní doktorka odsává, nicméně prý se i zátka vyplachuje. Obě metody jsou asi fajn, ale vysávání stojí za to. Je to fakt takový malý ušní lux, kdy se mění nástavce podle průměru zacílení. Třikrát mi musela ještě kápnout peroxid, aby se uvolnila všechny rezidua v mém uchu. Tak jsem byl „úspěšný“ v dolování vatovými tyčinkami.

A pak najednou - znovu slyším! A cítím se jako znovuzrozený :-)

Příčina ucpaných uší

Prý až 80 % čekatelů v běžné ordinaci ORL přichází s problémem ucpaných uší. A hlavní příčinou je, že je až příliš horlivě čistíme vatovými tyčinkami. S ekologickými iniciativami, které podporují zákaz plastů v čistících tyčinkách teď máme přímo ideální příležitost jak se jich zbavit. Nejlepší čistění uší je prý loktem. Loktem, protože se ucha vůbec nedotknete :-)

Ale jakou prevenci nasadit? Milá paní doktorka mi vysvětlila, že uši by se neměly čistit vůbec. Jen po koupání prstem přes kapesník/ručník. Jsou ale v populaci jedinci (jako já), kterým se ušní maz tvoří hodně nebo ti, kteří mají zahnuté zvukovody a těm se zase maz hůře dostává sám ven. 

Ti by měli předcházet pravidelným "prokápnutím"  každý týden velkým průšvihům. Ostatní nemusí. Pro nás - jedinečné sluchové typy - tedy stačí pravidelně jednou týdně kápnout čistící ušní kapky s olejovou texturou nebo na olejové bázi (např. parafínový olej nebo slunečnicový olej) a pak kouskem ručníku stačí ucho osušit. Ono totiž ucho, tedy obě uši jsou samočistící, nepotřebují žádné tyčinky. Potřebují jen promazávat a v případě mých zahnutých zvukovodů, o to pečlivěji.

Takže uvidím, už jsme si na Lékárně.cz objednal olejové kapky a těším se, jak budu se svýma ušima stříhat 😊 (až  mi z nich budou kapky stříkat).

A ještě pár tipů z ORL ordinace:

  1. uši nečistit,
  2. když už ano, tak olejem (+ eventuálně peroxidem),
  3. vatičky ne,
  4. v nejhorších případech chodit pravidelně na čištění do ORL ambulance na polikliniku každé 3 až 6 měsíců

Váš Vladimír

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.