Lékárna.cz

PharmDr. Vladimír Finsterle - Nežádoucí účinky léků s potravinami

Působení dvou nebo více látek mezi sebou označujeme pojmem interakce. Některé interakce mohou být nebezpečné a ovlivnit nejen účinnost léků, ale také jejich bezpečnost pro pacienta a celkový prospěch léčby.

PharmDr. Vladimír Finsterle - Nežádoucí účinky léků s potravinami
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Lékové a potravinové interakce

Léková interakce vzniká mezi dvěma a více léky navzájem, přičemž účinek léku se může snížit, zvýšit, pozměnit, prodloužit nebo úplně vyrušit.

Interakce léků mohou vznikat také navzájem se složkami potravy, doplňky stravy a nápoji. Potravinové interakce s léky vznikají různými mechanismy a pro přehlednost se vám pokusím základní procesy vysvětlit a uvést nejdůležitější možné interakce léků s potravinami.

Pozor na to, co jíte či pijete

Potravina, doplněk stravy či bylina – mohou účinek léku snížit, zvýšit, prodloužit, změnit nebo jej úplně vyrušit.

Potravinových intolerancí s léky je celá řada. Procesy jejich mechanismu vzniku jsou mnohdy velmi složité. Pro přehlednost se zde pokusím vysvětlit základní z nich.

Mechanismy účinků

K nežádoucímu účinku léku s potravinou, tedy interakci, může docházet řadou mechanismů účinku:

  1. Farmaceutické interakce - tj. vzájemná neslučitelnost, kdy jde o vznik nevstřebatelných komplexů – proces, kdy lék reaguje s potravinou za vzniku neúčinné látky. Vznikají ještě předtím, než dojde k metabolizaci léčiva.
  2. Farmakologické interakce – tj.  vzájemná neslučitelnost, kdy může být ovlivněn proces absorpce léku, jeho metabolismus, distribuce nebo vyloučení z těla. Dále proces, kdy lék mění vlastnosti organismu.

Vznik neslučitelného komplexu

  • Mléko + antibiotika -  jde o kombinaci s určitým typem antibiotika, kdy vzniká nevstřebatelný a neúčinný komplex. Problematická jsou antibiotika tetracyklinová - např. doxycyklin, dále ciprofloxacin, ofloxacin a norfloxacin.
  • Černý čaj + železo - pití černého čaje může snížit vstřebávání železa a dalších minerálů. Díky obsaženým tříslovinám vytváří černý čaj s minerály nevstřebatelní komplexy.
  • Černý čaj + vápník - opět dochází ke vzniku komplexu tříslovin s vápníkem, kdy se vápník vyváže a tělo tak není schopno jej využít.

Ovlivnění absorpce léku v organismu

Ovlivnění vstřebávání léku je proces, kdy jedna látka ovlivňuje (snižuje, zvyšuje, brzdí) vstřebání druhé.

Příklad můžeme vidět např. u vlákniny nebo medicinálního uhlí.  Tyto látky díky svému velkému povrchu a absorpční kapacitě navazují lék na sebe a tím jej odvádí z těla pryč dříve, než se stihne vstřebat. Účinek léku je tak minimální nebo vůbec žádný. Tímto mechanismem se velmi snižuje účinek řady léků – například antacid (léků na pálení žáhy) a například různých minerálů.

Další látky, které takto působí jsou například:

  • vláknina,
  • psyllium,
  • různé druhy jílů,
  • medicinální černé uhlí 
  • chia semínka.

Tyto interakce ale vznikají až při dlouhodobějším zvýšeném příjmu těchto doplňků stravy.

Pokud se tedy rozhodnete užívat tyto látky, jako prevence možných interakcí je vhodné užívat je odděleně od ostatních léků s alespoň 2 hodinovým odstupem.

Psyllium a rostlinná projímadla

Psyllium například pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi, protože vyvazuje volné sacharidy. Pokud jej ale budeme užívat současně s léky na snížení hladiny cukru, vzniklá interakce s lékem může hladinu cukru snížit až pod bezpečnou hranici.

Rostlinná projímadla (například list senny) a probiotika mohou snížit účinek léku tím, že nadměrně urychlí střevní pasáž. Lék je tedy nedostatečně vstřebán tělem a jeho účinek je nedostatečný.

Ovlivnění metabolismu léků

může probíhat množstvím různých procesů v organismu.

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum)

Třezalka tečkovaná urychluje metabolismus řady léků, kterým se tak silně snižuje jejich účinek. Léky se stávají neúčinnými.

Doposud známé léky ovlivňované třezalkou jsou tyto:

  • léky na epilepsii,
  • léky ovlivňující srážlivost krve (warfarin),
  • léky na srdce (digoxin),
  • antidepresiva,
  • antikoncepce,
  • léky na léčbu rakoviny,
  • léky potlačující funkci imunitního systému,
  • léky tlumící činnost centrálního nervového systému (guifenezin),
  • antibiotika (cyklosporin) a další.

Na třezalku tečkovanou pozor!

Třezalka zvyšuje citlivost kůže vůči slunečním paprskům. Pokud ji užíváte, nechoďte na slunce!  U osob se světlou pokožkou by se mohla projevit hyperpigmentace. 

Také užívání třezalky spolu s léky, které zvyšují citlivost na sluneční paprsky raději opatrně (jde například o protizánětlivé léky na bolest nebo tetracyklinová antibiotika).

Třezalka tečkovaná je obsažena v řadě volně prodejných přípravků nebo čajových směsí. Pokud se pacient rozhodne třezalku užívat, měl by se vždy poradit se svým lékařem či lékárníkem o možné interakci s užívanými léky.

Jinan dvoulaločný (Gingo biloba)

Jinan dvoulaločný a jeho extrakty jsou doporučovány užívat ke zlepšení duševních funkcí u lidí vyššího věku, při Alzheimerově nemoci nebo ke zlepšení periferního prokrvení mozku a končetin. Jinan najdeme nejen v řadě doplňků stravy jako extrakt, je také oficiálním účinným lékem v řadě předepisovaných léčivých přípravků.

Jinan svými vlastnostmi zvyšuje ředění krve. Pokud je užíván spolu s léky s obdobnými vlastnostmi nastává riziko zvýšeného krvácení.

Léky ovlivňované jinanem:

  • léky snižující srážlivost krve (warfarin, heparin),
  • protizánětlivé léky na bolest (kyselina acetylosalicylová, ibuprofen, diklofenak, indometacin a další),
  • antiepileptika (fenytoin, valproát, gabapentin) a další.

Česnek

Obdobně jako jinan (gingo biloba) i česnek zvyšuje účinek léků „na ředění krve“ (warfarin, protizánětlivé látky na bolest) a tím zvyšuje riziko nebezpečného krvácení.

Ostropestřec mariánský

Léky ovlivněné ostropestřcem:

  • léky na alergie,
  • na vysoký cholesterol,
  • léky na ředění krve (warfarin),
  • léky na psychické obtíže (alprazolam, diazepam, lorazepam),
  • některé léky na rakovinu.

Grepová šťáva + léky na srdce, cholesterol, srážlivost krve, psychofarmaka a další

Zásah do procesu enzymatického účinku a navazující odbourávání určitých léků z organismu při konzumaci grepů, grepového džusu, pomela, hořkých pomerančů, granátového jablka nebo jejich extraktů či džusů způsobí, že dané léky se z těla vylučující pomaleji a může docházet k jejich kumulaci v organismu nebo naopak nemají vůbec žádný požadovaný účinek. V obou případech dochází k nežádoucímu poškození organismu.  

Léky ovlivňované tímto ovocem:

  • léky na srdce (amiodaron, felodipin, verapamil),
  • léky na vysoký cholesterol (statiny),
  • léky ovlivňující srážlivost krve (warfarin a další),
  • léky na psychiku,
  • léky na nespavost (např. zopiclon) a další.

Pozor na to, čím léky zapíjíte

Nejvhodnější je zapíjet léky čistou vodou případně zředěným ovocným čajem. Není vhodné zapíjet léky mlékem, kávou, černým a zeleným čajem, ovocnými šťávami  a džusy. Pozor si dejte i na zázvorový čaj. Stejně tak mějte na paměti, že alkohol také silně ovlivňuje účinky řady léků.

Netradiční rostlinné látky

Na pozoru bychom se měli mít i před užíváním dalších netradičních rostlinných látek. Nově se objevily interakce i u kustovnice neboli goji, klanoprašky čínské (schizandry) nebo šalvěje červenokořenné.

Dále si dejme pozor na ženšen, ostropestřec a jiné domácí či exotické byliny a o jejich užívání spolu s předepsanými léky se vždy předem poraďte se svým lékařem či lékárníkem.

Věděli jste, že ...

... kakao, rozmarýn nebo lípa srdčitá mohou snížit vstřebávání železa? Také koření jako je pepř černý výrazně ovlivňuje účinky některých léků.

Příbalový leták je důležitý

V příbalovém letáku, který je součástí každého balení léku se dozvíte o možných interakcích. Příbalový leták nás informuje i o způsobu užívání léku a o nevhodných kombinacích.

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Kosmetika a hygiena

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.