Lékárna.cz

Na co si dát pozor při cestě do exotických zemí

Milí cestovatelé - všichni víme, že v současné době se již období pro sbírání zážitků nedělí jen na letní sezónu a zbytek roku, kdy chodíme do práce. Dnešní doba umožňuje sbírat cestovatelské zkušenosti v průběhu celého roku, a to na různých místech naší rodné planety (toto teritoriální omezení pro většinu cestovatelů bohužel stále ještě platí :-)

Na co si dát pozor při cestě do exotických zemí
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Informujte se o zemi, kam jedete na dovolenou

Každý správný cestovatel, a je jedno, jestli cestuje na vlastní pěst nebo organizovaně, by si měl o cílové destinaci předem zjistit co nejvíce informací. Zejména v odlehlých koutech Země, nás mohou potkat nečekané situace, které zdaleka nemusí být jen příjemné. Rádi bychom vám poradili, jak předejít zdravotním potížím, jakým způsobem se chránit vůči místnímu hmyzu anebo nemocem a přidám i pár tipů navíc.

Celoročně navštěvované a mezi cestovateli oblíbené, jsou oblasti zejména na jižní polokouli. Ty však mohou být pro nás podstatně více rizikové, než návštěva zemí, které máme v dosahu autem. Už v momentě rozhodování o místě pobytu, začněte plánovat, shánějte co nejvíce informací, a to nejen o památkách. Vyplatí se především zjistit, zda do míst, kam cestujete, je nutné povinné očkování, případně, zda tam právě v době vaší návštěvy nebude monzunové období nebo jestli nejde o malarickou oblast. 

Očkování před cestou

Pokud jedete na dlouhodobý pobyt, naplánujte si očkování alespoň tři měsíce předem, a to zejména proto, že častokrát jsou vyžadována 2-3 povinná očkování. Může se také stát, že vaše stávající očkování není už platné a budete potřebovat přeočkovat. Při plánování cesty do zahraničí je nutné zahájit očkování včas, aby bylo možno dodržet potřebné odstupy mezi aplikací jednotlivých doporučených vakcín.  

Některá očkování vyžadují několikatýdenní odstupy, jiná nás chrání až po více aplikovaných dávkách. V zemích, kde je očkování povinné, po vás mohou při vstupu do země vyžadovat mezinárodní očkovací průkaz. Povinné očkování má přednost před očkováním doplňkovým.

Povinná očkování 

Povinné očkování proti žluté zimnici je dnes vyžadováno do některých zemí Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Očkování proti meningokokové meningitidě (A, C, Y, W) zase při cestách do Saudské Arabie. Některé státy, např. Indie, vyžadují očkování proti žluté zimnici u cestovatelů, kteří přijíždějí ze zemí, kde se tato choroba endemicky vyskytuje. Přehled destinací a očkování najdete např. na stránkách očkovacího centra.

Doplňková očkování

Určitě je dobré zvážit i některé doplňkové očkování. Podívejte se do svého očkovacího průkazu a zjistěte, které očkování ještě máte platné, a u kterého byste měli absolvovat přeočkování. Záleží na cíli vaší cesty, ale doporučujeme zvážit alespoň tyto typy očkování vůči:

  • virové hepatitidě A,
  • virové hepatitidě B,
  • břišnímu tyfu,
  • meningokokové meningitidě typu A a C,
  • vzteklině,
  • japonské encefalitidě,
  • choleře,
  • klíšťové encefalitidě,
  • chřipce.

Zkontrolujte si platnost pravidelného očkování proti tetanu. U osob po 30. roce věku se při návštěvě endemických oblastí doporučuje přeočkování proti dětské obrně a záškrtu.  U dětí se kontroluje, zda jsou dokončena všechna schémata základního očkování

Samozřejmě, není účelem se nechat proočkovat vším, ale při plánování očkování musíme přemýšlet nad rizikovostí oblasti a nad vhodností a přínosu vakcíny pro naše zdraví a organizmus.

Parametrem pro výběr vakcíny by měly být zejména

  • navštívená oblast,
  • cestovní program a
  • délka pobytu
  • pobyt ve městě nebo na venkově

Co hraje roli při cestování

Velké rozdíly jsou ve způsobu cestování, stravování a ubytování. I roční období v cílové destinaci má vliv na zdravotní rizika. Ovšem rozhodovacím faktorem může být zejména současný zdravotní stav (chronická onemocnění, alergie) a anamnéza s ohledem na předchozí imunizace, kontraindikace očkování, dále věk, pohlaví, a taky těhotenství

Vždy je nutno vážit výhody vakcinace a existující kontraindikace.

Co si s sebou sbalit sebou na cesty

Opět velice záleží na tom, kam jsme se rozhodli vycestovat a co všechno chceme vidět. Do tropů si rozhodně nemusíme brát přípravky na omrzliny, a naopak v severních oblastech nás nepřekvapí malárie. Pokusíme se zaměřit důležité věci do tropických oblastí.

  • Moskytiéra – velice vhodný doplněk pro cestovatele do tropů a subtropů, a je jedno zda cestujete individuálně anebo s cestovní kanceláří. Moskytiéru můžete použít ve stanu, i v hotelu, anebo přehodit přes kočárek. Moskytiérou mohou být některé hotely vybaveny, lepší tedy je si předem zjistit, jestli ji opravdu poskytují. V bažinatých oblastech je dobré doplnit výbavu i hlavovou moskytiérou.
  • Repelenty - na výběr je velké množství repelentů a to v různých formách a různou účinností. Při použití pozorně čtěte návod na použití, protože některé se aplikují přímo na pokožku, jiné lze aplikovat na oděv i pokožku. Ochranný efekt bývá u speciálních repelentů pro cestovatele dlouhodobý (až 12 hodin), jiné je potřeba aplikovat častěji, protože jejich účinek rychleji vyprchává. To se týká zejména aromatických repelentů anebo repelentů s nižším obsahem DEET. Repelenty obsahují různé účinné látky - ty s obsahem DEET působí na obtížný hmyz tak, že se po aplikaci cestovatel stává pro hmyz nezajímavý (v podstatě se maskujete) na rozdíl od aromatického repelntu, který hmyz odpuzuje. Do tropických a subtropických oblasti si sebou zabalte repelenty právě s obsahem DEET. Dejte pozor na přípravky s obsahem DEET látky nad 50 %, které se již nedoporučují aplikovat přímo na kůži. Sprej i gel s DEET látkou nelze používat na oblečení s umělým vláknem a na plasty (brýle, foto přístroje, sítě) - mohou je poškodit.
  • Opalovací přípravky - aby byla zajištěna účinnost při použití repelentu a opalovacího přípravku, je třeba se nejprve natřít opalovacím krémem, nechat ho zaschnout a vsáknout (min. 20 minut) a teprve pak použít repelent (nastříkat sprej či natřít gel). Pro malé děti doporučujeme volit přípravky s komplexem vitamínů B a kombinovat s aromatickým repelentem (např. citrusový olej).

Pozor na dehydrataci

V tropech a subtropech hrozí často dehydratace. Ta může vzniknout jako následek silných průjmů anebo úpalu a nedodržení pitného režimu. Vhodné jsou rehydratační roztoky, který má nahradí nedostatek tekutiny a minerálů. Na pořízení rehydratačního roztoku je vhodné myslet ještě doma, ale pokud vás tato nepříjemnost zastihne na cestách a nemáte po ruce rehydratační prášek, můžeme na výrobu roztoku využít  ½ l převařené vody 2 lžíce cukru, špetku soli a 2 dcl čerstvé pomerančové nebo citronové šťávy.

Zabránit dehydrataci lze uváženým pobytem na slunci a dodržením zásad hygieny. Zejména nepijte nebalenou vodu, pozor si dávejte i na zmrzlinu nebo led v nápojích. Jako prevenci proti průjmu užívejte vhodná probiotika. Pokud vás už průjem opravdu chytne, tak použijte černé uhlí anebo přímo léky proti průjmům.

Dezinfekce vody

V odlehlých oblastech nezapomeňte na dezinfekci vody. I zde je na výběr hned několik možností. Jednou z nich je dezinfekce vody chlórem v kapslích, kdy prášek první kapsle zajistí mikrobiální, virovou a parazitární dezinfekci vody a druhá kapsle, která se dává do vody za 15 minut nebo za 60 minut (dle návodu) zajistí neutralizaci a připraví vodu ke konzumaci. Pokud máte možnost, vodu vždy převařte.

Dezinekce rukou a hygiena

Velmi důležitá je i dezinfekce rukou - pořiďte si dezinfekční gel na ruce, který ničí bakterie a viry, které by mohly způsobit infekční onemocnění. Na dlaň vytlačte 3-5 ml gelu, rozetřete na obě ruce a nechte asi 30 sekund zaschnout. Používejte vždy před jídlem, po použití toalety a to nejen v zemích s nižším hygienickým standardem, ale i u nás - např. ve vlaku, autobuse či v supermarketech.

Vezměte si s sebou lékárničku - jak si ji vybavit najdete v mém dalším článku.

Bezpečnost a hygiena je důležitou součástí programu na cestách, ovšem nezapomínejte, proč do dalekých zemí cestujeme. Chceme poznávat nové lidi, cizí kulturu, ochutnat nová jídla a cítit cizokrajní vůně. Chceme vidět a poznat známá i méně známá místa. Dny na cestách si užívejte bez předsudků a vychutnejte si pohostinnost místních lidí.

Pro bezpečnost a zdraví jste přeci udělali maximum již doma a teď si jen naplno užíváte dobrodružných cest! 

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.