Lékárna.cz

Maminkou: Loučíme se

Nedávno bylo Bartíkovi rok a půl a já jen koukám, jak strašně rychle to uteklo. Z bezbranného malého miminka se stal akční klouček, který běhá po lese, drandí na odrážedle a vykřikuje svá první slůvka. A protože se říká, že v nejlepším se má přestat, loučíme se s vámi.

Maminkou: Loučíme se
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Od prvních článků, ještě v době, kdy jsem chodila s bříškem, uběhlo už několik měsíců. Po ohlédnutí zpět jsem překvapená, kolik se toho událo a co všechno jsem se v péči o děťátko naučila. Ani přečtení tuctu knih, shlédnutí celé řady videí nebo vyslechnutí hromady rad, vás nedokáže zcela připravit na to, co vás skutečně po porodu miminka čeká. Příroda je však tak mocná, že většina žen dostala do vínku jakési zázračné instinkty, díky kterým si poradí v téměř  každé situaci. Přesto někdy přijdou tak nečekané nebo těžké chvíle, kdy je potřeba nějakou dobrou radu vyhledat, nebo si jen přečíst, že to mají jinde stejné :-)

A já doufám, že právě moje zkušenosti, které jsem postupem času získala a kterými jsem plnila tento blog,mnohé z vás inspirovaly, obohatily nebo vám pomohly najít tu správnou odpověď.

Ale to nejdůležitější, co jsem si uvědomila, když jsem ohlédla zpět, jsou dvě věci, o které se s vámi chci podělit.

1) Spokojená maminka = spokojené děťátko

Svým neustálým řešením a obavami jsem si zadělala na zbytečné nepříjemnosti. Ať jsem si to více či méně uvědomovala, určité napětí ze mě muselo být cítit na hony daleko. Když Bartík plakal, pořád jsem přemítala, co mu může být, jestli nemá hlad, zda se mu nechce čůrat, jestli ho nebolí bříško… Prováděla jsem patřičné kroky k úlevě, které se většinou míjely účinkem. A přitom by mnohdy stačilo jen chovat a konejšit v náručí klidné maminky.

Na dobré náladě maminkám moc nepřidá únava a nekvalitní a nepravidelná strava. Sama vím, že docílit v této oblasti ideálu je mnohdy skoro nemožné. Ale možná se budete divit, že většinou stačí jen málo a úleva se dostaví velmi rychle. Protože jsou dnešní potraviny často ne úplně kvalitní a neobsahují dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků, opravdu se vyplatí je v těch náročnějších obdobích dodávat pomocí doplňků stravy. Zvlášť když kojíte, máte nespavé miminko nebo více menších dětí.

Jako základ považuji doplňovat železo, B-komplex, vitamín C a hořčík. Mám zkušenost, že když doplňujete každý vitamín nebo minerál zvlášť, je účinnější než ve formě multivitamínů. Protože mám citlivé zažívání, pro doplňování železa užívám Floradix, po kterém mi není těžko. Hořčík uleví od velké únavy a stresu. U jídla nezapomínejte vybírat spíše mezi  jednoduchými potravinami, s nízkým glykemickým indexem (aby se hlad nehlásil každou chvilku) a s dostatečným množstvím zdravých tuků.

Rizoto se zeleninou a červenou čočkou máte uvařeno za chvilku a přitom vás dobře zasytí a dodá energii. Osvědčilo se mi mít po ruce stále misku se sušeným ovocem, oříšky a semínky. Na rychlé zahnání hladu ideální a navíc bez výčitek, že jste se zase odbyli nějakou nezdravou sušenkou :-)

No a v neposlední řadě - dopřát si čas od času pouze chvilku pro sebe je nutností. Jedno volné odpoledne v týdnu dělá s maminkou divy!

2) Léky až tehdy, když jsou opravdu nutné

Nikdy jsem nepatřila mezi polykače prášku kvůli každé bolístce. Ale když máte doma miminko, které je nemocné, něco ho bolí nebo trápí, sáhnete po nějakém “ulevovači” raz dva. Znám to dobře. Ale moje zkušenost je jiná. Díky radám starší sestry, která je už čtyřnásobnou maminkou, jsem často odolala obavám a nechala pracovat Bartíkovu imunitu. Bez léků zvýšená teplota nebo kašel trval sice déle, tělo však mělo příležitost se s bacily poprat samo a v plné síle. Nemoci se pak nevracely a Bartík měl po zbytek chřipkového období klid. Občas jsem po paralenu sáhla, ale většinou spíš při prořezávání stoliček.

Navíc mnoho nepříjemností se dá řešit přírodní cestou. Na kašel se mi osvědčil cibulový sirup a tymiánová mast. Na rýmu zase eukalyptový aroma olejíček a zvlhčování vzduchu. Při zácpě švestkový kompot na průjem zase suchá rýže. Zatím nás nepotkala vážnější nemoc, na kterou by bylo nutné podávat antibiotika či jiné léky.

A závěrem… Děkuji za  váš čas, který ste věnovali mým článkům a přeji všem maminkám a jejich rodinám klid, pohodu a pevné zdraví!

Klára

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Imunita doplňky stravy Bio potraviny

Přečtěte si také

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.