Lékárna.cz

Testování na covid-19

Testů na koronavirus je mnoho druhů - v článku se zaměříme na nejčastější druhy, tj. antigenní a PCR testy - vysvětlíme, jak fungují, jaký je mezi nimi rozdíl, pro koho se hodí a co dělat v případě, když je výsledek testu pozitivní.

Testování na covid-19
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je antigenní test a jak funguje

Antigenní test je test, který rozpozná virové bílkoviny - konkrétně obalový a membránový protein viru SARS-CoV-2, který se vyskytuje v těle nakaženého během probíhající infekce. Kvalitní antigenní test prováděný v laboratoři tak dokáže odhalit i bezpříznakové jedince. Dalším typem antigenního testu je tzv. "rapid antigen test" (tj. rychlý antigenní test), jehož citlivost je však omezená. Tento test by se tedy měl provádět u osob, které již mají příznaky onemocnění COVID-19 nebo opakovaně u těch, které příznaky nemají.

Výhody antigenního testu

  • nižší nároky na odbornost personálu při provádění testu
  • rychlé vyhodnocení (cca do 30 minut od otestování)
  • cena

Nevýhody antigenního testu

  • nižší citlivost testu oproti PCR testu

Kde se nechat otestovat antigenním testem

Odběrová centra

Stačí se objednat v jakémkoli z odběrových center, a dorazit pak na místo v objednaném čase s občanským průkazem a průkazem zdravotní pojišťovny, příp. potvrzenou e-žádankou. Aktuální informace o tom, kolik testů je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a komu přesně, naleznete zde.

Jak dlouho platí antigenní a PCR testy

Pokud máte negativní PCR test, jeho platnost je 72 hodin - v rámci systému OTN  (prokazuje se potvrzením o očkování, podstoupení testu nebo prodělání nemoci).  Platnost negativního výsledku antigenního testu v rámci systému OTN je 24 hodin.

Vždy aktuální informace najdete ZDE.

Jak probíhá testování antigenním testem

Při příchodu (či příjezdu, pokud zamíříte na odběrové místo s drive-in provozem) proběhne vaše identifikace a poté vám zdravotník odebere vzorek výtěrem úzkou štětičkou z nosohltanu. Samotný odběr trvá pár vteřin. Za 20-30 minut od otestování by měl být znám výsledek. Odběrové centrum vás o jeho výsledku informuje buď přímo na místě, SMS zprávou nebo emailem. 

Způsoby odběru antigenních testů

Antigenní testy je většinou provádí výtěrem z nosohltanu, nicméně existuje více způsobů, jak je provést - např. pomocí slin či kloktáním. Některé z nich mohou být prováděny i laiky, nicméně i u samotestů na COVID-19 musí testovaný dodržet přesný postup daný výrobcem. Na preciznosti, se kterou je odběr proveden pak závisí i výsledek testu.

Co dělat, když je antigenní test negativní

  • Pokud je antigenní test negativní a vy nepociťujete žádné příznaky onemocnění COVID-19 (tj. horečka, dušnost, suchý kašel, bolest hlavy, ztráta čichu nebo chuti, zažívací obtíže), onemocnění u vás nebylo prokázáno a vy nemusíte do karantény. Dále však důsledně dodržujte pravidla 3R, tj. ruce - respirátory (roušky) - rozestupy.
  • Pokud je antigenní test negativní a vy pociťujete příznaky onemocnění COVID-19 (tj. horečka, dušnost, suchý kašel, bolest hlavy, ztráta čichu nebo chuti, zažívací obtíže), kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, informujte ho o výsledku testu a poraďte se s ním o dalším postupu. I nadále dodržujte pravidla 3R, tj. ruce - respirátory (roušky) - rozestupy.

Co dělat, když je antigenní test pozitivní

  • Pokud je antigenní test pozitivní, ale vy nemáte žádné příznaky onemocnění COVID-19 (tj. horečka, dušnost, suchý kašel, bolest hlavy, ztráta čichu nebo chuti, zažívací obtíže), bude rovnou na místě proveden zdravotníkem potvrzující PCR test. Pokud by ze závažných provozních důvodů nemohl být proveden tento test ihned na místě, budete na něj objednáni a odeberete se do domácí izolace, ve které setrváte do výsledků PCR testu. Oznámíte tuto skutečnost svému ošetřujícímu lékaři a i nadále dodržujete pravidla 3R. 
  • Pokud je antigenní test pozitivní a vy máte příznaky onemocnění COVID-19 (tj. horečka, dušnost, suchý kašel, bolest hlavy, ztráta čichu nebo chuti, zažívací obtíže), tj. bylo u vás prokázáno onemocnění Covid-19 - nepanikařte, odeberte se do domácí izolace a vyhýbejte se kontaktu s lidmi. Informujte svého praktického lékaře a svého zaměstnavatele. Bude vám následně zaslána SMS s odkazem na sebereportovací formulář, který vyplňte do následujícího dne. Všem pozitivním osobám je také zaslána SMS s autorizačním kódem aplikace eRouška, kterým můžete anonymně poslat varování dalším uživatelům této aplikace. Po oznámení pozitivního výsledku by vás do několika dnů měla kontaktovat také Hygienická stanice. Po celou dobu izolace sledujte svůj zdravotní stav - v případě zhoršení kontaktujte svého praktického lékaře či záchrannou službu. Dispečerovi záchranné služby nezapomeňte říct, že jste COVID-19 pozitivní. 

Co to je PCR test a jak funguje

PCR je molekulární test, který určuje genetický materiál (RNA) viru SARS-CoV-2. Provádí se výtěrem z nosohltanu, hltanu nebo i ze slin či kloktáním. 

Výhody PCR testu

  • přesný výsledek (z odebraného vzorku jde teoreticky odhalit i jediná RNA molekula)

Nevýhody

  • vyšší cena
  • vyšší nároky na odbornost zdravotnického personálu - vzorky se analyzují přístrojovým vybavením, které je nákladné
  • výsledek je znám obvykle do 48 hodin

Nejvíce používaným testem je RT-PCR, ale používá se i RT-LAMP test, který je však oproti RT-PCR testu o něco méně přesný. Díky tomu, že není tolik náročný na laboratorní vybavení, je i rychlejší a levnější. 

Žádanka na PCR test

Pokud nesplňujete podmínky pro PCR test zdarma (věk do 18 let, kontraindikace očkování, osoby očkované nebo rozočkované), můžete v případě objevení příznaků požádat o žádanku na hrazený PCR test svého ošetřujícího lékaře. Pokud jste rizikovým kontaktem, může vám žádanku na PCR test vystavit i pracovník krajské hygienické stanice. Více informací naleznete zde.

V případě, že jste byli s někým v rizikovém kontaktu, požádejte ho, aby vás během trasování uvedl jako svůj rizikový kontakt. V tomto případě vám bude vystavena eŽádanka během vyplňování samotrasovacího formuláře. Další možností, jak získat žádanku na PCR test, je provedení antigenního testu zdravotnickým pracovníkem. Pokud vyjde pozitivně, musí vám poskytovatel této služby vystavit žádanku na konfirmační RT-PCR test.

Test na protilátky

Test na protilátky je test, který měří protilátky proti viru SARS-CoV-2. Provádí se odběrem žilní krve, ze které se zjišťuje koncentrace imunoglobulinu, který je vyprodukován imunitní odezvou organismu. Na začátku onemocnění tyto protilátky v těle chybí. Tyto testy jsou tedy vhodné pro ty, kteří v nedávné minulosti měli příznaky virového onemocnění a chtějí si ověřit, zda to nebyl covid-19, případně pro ty, kteří nemoc prodělali, ale chtějí zjistit množství protilátek. Testy na protilátky provádějí certifikované laboratoře. 

Monoklonální protilátky

Novou možností léčby covid-19 jsou neutralizační monoklonální protilátky proti viru SARS-CoV-2 (lék REGN-COV2). Jsou indikovány pro rizikové skupiny pacientů s mírným až středně těžkým průběhem onemocnění. Po podání intravenozně (do žíly) dokáže obalit virové částice a tím viru znemožní vstoupit do buněk a množit se. Ve většině případů by tak nemělo dojít k rozvoji nebo zhoršení onemocnění. Lék je třeba podat co nejdříve od nákazy. Mezi rizikové skupiny patří např. lidé starší 65 let, pacienti s cukrovkou, obezitou, onemocněním jater, ledvin, starší 55 let s kardiovaskulárním onemocněním, vysokým tlakem,atd. Více informací naleznete zde.

Pilulka pro léčbu covid-19

Společnost Merck & Co vyvinula lék pro léčbu covid-19. Obsahuje antivirotikum molnupiravir. Jako první byl tento lék registrován ve Velké Británii. Podle výsledků klinických studií lék snižuje riziko hospitalizace a úmrtí až na polovinu. Dle výrobce lze tento lék použít i pro léčbu covid-19 doma. 

Zdroje: Akademie věd ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR a Ministerstvo průmyslu a obchodu

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Antigenní testy Respirátory

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.