Lékárna.cz

Štítná žláza - proč je její správná funkce tolik důležitá?

Proč je správná funkce štítné žlázy důležitá, jaké jsou příznaky její snížené a zvýšené funkce a jak jim můžeme preventivně předcházet prozradíme v našem článku.

Štítná žláza - proč je její správná funkce tolik důležitá?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co to je štítná žláza

Štítná žláza je uložena na přední straně krku, na štítné chrupavce, která se nachází těsně pod ohryzkem. Je tvořena 2 laloky, které jsou propojeny a vypadá jako motýlek. Laloky jsou tvořeny drobnými váčky (folikuly). Ty tvoří folikulární buňky, které produkují hormony štítné žlázy – trijodtyronin a tyroxin

Jód a hormony štítné žlázy

Pro svoji správnou funkci potřebuje štítná žláza jód, který vychytává ve formě jodidu z krve a poté ho zabudovává do hormonů štítné žlázy.

Trijodtyronin obsahuje 3 atomy jodu (někdy se označuje jako T3), tyroxin má ve své struktuře 4 atomy jodu (označuje se jako T4). Funkce štítné žlázy a tvorba hormonů jsou regulovány tyreoideu stimulačním hormonem (tyreotropinem - TSH), který produkuje adenohypofýza (přední lalok podvěsku mozkového).

Tento hormon je dále ovlivňován dalšímu hormony mozku. Dochází zde k tzv. negativní zpětné vazbě, což znamená, že při poklesu hormonů štítné žlázy stoupá produkce TSH a to vede ke zvýšené tvorbě hormonů ve štítné žláze. A naopak. Kromě T3 a T4 produkuje štítná žláza i kalcitonin, který ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu v organismu. Podporuje jejich ukládání do kosti a zpevňuje ji.

Co ovlivňují hormony štítné žlázy

Hormony štítné žlázy ovlivňují metabolismus živin (tuků, bílkovin a cukrů), zvyšují spotřebu kyslíku, ovlivňují termoregulaci a jsou důležité pro správnou funkci orgánů a tkání. V těhotenství a několik prvních let po narození jsou důležité pro správný vývoj mozku dítěte.

Onemocnění štítné žlázy

Pravděpodobnost onemocnění štítné žlázy je asi 4x častější u žen než u mužů. Důvodů, proč štítná žláza nepracuje správně, může být několik. Nejčastější je autoimunitní onemocnění, které způsobí, že imunitní systém nepovažuje štítnou žlázu na součást těla a začne proti ní tvořit protilátky, které ji postupně ničí. Další příčinou mohou být nádor, ozáření, zánět, atd.

Štítná žláza - příznaky

Příznaky onemocnění štítné žlázy mohou být např.

  • nevysvětlitelná změna hmotnosti,
  • dlouhotrvající chrapot,
  • pocity tlaku v krku,
  • problémy s polykáním nebo dýcháním,
  • změny tepové frekvence,
  • pocit bušení srdce,
  • pocit únavy,
  • psychické problémy (deprese, smutek, úzkost, neklid, potíže se spánkem, podrážděnost, …),
  • vypadávání vlasů,
  • suché a lámavé vlasy,
  • chladné ruce a nohy (u hypotyreózy) nebo naopak
  • nadměrné pocení a nesnášenlivost tepla (u hypertyreozy),
  • problémy s trávením,
  • bolest končetin,
  • ztuhlost svalů a kloubů,
  • výkyvy cholesterolu,
  • oční problémy,
  • nepravidelná menstruace,
  • poruchy plodnosti,
  • křehké nehty,
  • brnění rukou, atd.

Snížená funkce štítné žlázy (hypotyreóza)

Nejčastější příčinou hypotyreózy u nás je autoimunitní onemocnění, při němž dochází k poškození štítné žlázy vlastním imunitním systémem, bílými krvinkami nebo protilátkami.

To vede k poruše tvorby hormonů (T3 a T4).  Dalšími příčinami mohou být nedostatek jodu, který díky jodaci soli u nás není až tak běžným problémem, operace štítné žlázy a její odstranění nebo léčba radioaktivním jodem.

Ze začátku se onemocnění vyvíjí pozvolně a příznaky jsou málo charakteristické – únava, suchá kůže, zácpa.

V případě, že se hypotyreóza rozvine, následují další příznaky. Nemocný je spavý, unavený, rychle se vyčerpá a pohybuje se pomalu. Vyžaduje teplé prostředí a ač je většinou dost oblečen, stěžuje si, že mu je zima. Pokožka je suchá, může se až olupovat. Nemocnému vypadávají vlasy, nehty se mu lámají a třepí. Mnohdy dochází k zhrubnutí hlasu a chrapotu. Pacienti často pociťují bušení srdce, zvyšuje se tlak krve. U žen dochází k poruchám v menstruačním cyklu. Jak tělo zadržuje tekutiny, pacienti mohou přibývat na váze a dochází k otokům končetin.

Pokud se onemocnění potvrdí, je léčba většinou celoživotní. Jejím základem je podávání chybějících hormonů. Léky je potřeba užívat s odstupem od ostatních léků a jídla. Ideální doba je cca půl hodiny před snídaní.

Zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza)

Nadbytek hormonů štítné žlázy označujeme jako hypertyreózu nebo také tyreotoxikózu.

Příznaky mohou být například bušení srdce, zrychlení jeho činnosti, nesnášenlivost tepla a nadměrné pocení, nespavost, svalová slabost, úbytek svalové hmoty, nervozita, váhový úbytek, stálý pocit hladu, případně i problémy s očima. Někdy dochází i ke změnám osobnosti. 

Nejdůležitější pro diagnózu je vyšetření hladiny TSH, který je u tohoto onemocnění pod dolní hranicí normy. Dále se sledují hladiny volných hormonů T3 a T4 v krvi. Ty jsou naopak zvýšené.

Léčba bývá složitější. První fáze léčby spočívá v podávání léků, které snižují tvorbu hormonů štítné žlázy (tyreostatika). V druhé fázi, pokud léčba tyreostatiky nebyla dostatečná, dochází k operaci a odstranění štítné žlázy nebo k podávání radioaktivního jodu. Po odstranění štítné žlázy je nutné podávat léky obsahující hormony štítné žlázy.

Prevence

Preventivně nebo u lehké formy hypofunkce štítné žlázy můžeme doplňovat jod - ideálně v přírodní formě.

Zdroje jódu v potravinách

Zdrojem jodu jsou mořské ryby, plody nebo řasy, třešně, višně, mořská sůl, vejce, brokolice, hrách, čokoláda, pórek, mrkev, rajčata, rybíz, cibule, česnek,… Z doplňků stravy lze doporučit např. Kelp. Dusitany a chlor ve vodě mohou vstřebávání jódu zhoršit.  

Problémy se štítnou žlázou trpěla i naše blogerka - maminka Klárka. O jejích trampotách si můžete přečíst v jednom z dílů jejího blogu.

Tip lékárníka - Byliny podporující normální činnost štítné žlázy

Z bylin, které podporují normální činnost štítné žlázy můžete vyzkoušet chaluhu bublinatou či směs bylin jako jsou meduňka, srdečník, levandule, šalvěj a karabinec. Z minerálů podporují správnou funkci jod a selen(PharmDr. Kamila Horníčková)

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Minerály a stopové prvky Jód

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.