Lékárna.cz

Rybí olej

Rybí olej je našemu organismu velmi přínosný. Můžeme ho konzumovat v tekuté formě, ale k dispozici je i kvalitní rybí olej v podobě kapslí. I děti si přijdou na své - rybí olej se vyrábí i ochucený - s ovocnou či citrónovou příchutí. Uvidíte, že jim bude chutnat!

Rybí olej
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak rybí olej působí v organismu

Podstatnou složkou rybího oleje je kyselina dokosahexaenovová (DHA). Jejím vhodným zdrojem je rybí olej, olej z tresčích jater nebo i ryby. V době kojení pokryje obvykle potřebu DHA u dítěte dostatečně mateřské mléko.

DHA řadíme do skupiny látek odborně nazývaných omega-3 mastné kyseliny, která je podskupinou tzv. esenciálních nenasycených mastných kyselin. Esenciální znamená, že jsou pro lidské tělo nezbytné; přitom si je však nedokáže vytvořit a jediným zdrojem je potrava. Tato skupina látek se nazývá také polynenasycené mastné kyseliny či vitamín F.

DHA je důležitá zejména pro řízení a souhru životních procesů v organismu, správnou funkci mozku, oka a srdce. Hraje významnou roli v procesu zapamatovávání, zejména v dětství je potřebná pro správný mentální vývoj.

Odkud pochází kvalitní rybí olej

Pochází z ryb z chladných moří, jako jsou sledi, makrely, sardinky, lososi a tresky. Obsahuje esenciální nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro tělo důležité - samo si je totiž nevytvoří. Obsahuje také vitamíny (A, D) a řadu dalších látek.

Denní dávka rybího oleje

Při běžných dávkách rybího oleje je pravděpodobnost nežádoucích účinků minimální. Olej je tolerován do 5 g denně. Ve vyšších dávkách však může působit říhání, zápach z úst, pálení žáhy, zvracení, průjem či krvácení z nosu.

Rybí olej a krevní tlak

Mějte na paměti, že rybí olej může způsobit snížení tlaku a snížení krevní srážlivosti, účinky se tedy sčítají. Budete-li mít problémy s krvácením či tlakem, poraďte se se svým lékařem či lékárníkem.

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.