Lékárna.cz

První příkrmy aneb Jak na malé labužníky

Než jsem s dcerou Evelínou začala s prvními příkrmy, vyslechla jsem pár historek o tom, jak mohou první pokusy o krmení miminka vypadat. Počínaje dětmi, které prskají vše z pusinky ven až po ty, které baští bez problémů s apetitem Otesánka. Na naše první kulinářské zážitky jsem se proto pečlivě připravila. Přečetla jsem mnoho článků, zajímala se o názor pediatričky i laktační poradkyně. Musím říct, že v případě zavádění příkrmů se mi čas strávený čtením a zjišťováním vyplatil. Pokusím se pro vás shrnout tipy, které se mi s Eve osvědčily. Vezmeme to ale hezky od začátku…

První příkrmy aneb Jak na malé labužníky
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Kdy začít s příkrmy

V současné době se nejčastěji setkáte se dvěma přístupy – jeden radí začít s příkrmy od 4. měsíce, druhý doporučuje počkat na ukončený 6. měsíc. Argumenty jsou různé. Jelikož je pro mne kojení velmi praktické, často cestujeme nebo jsme mimo domov a mateřské mléko mám přece jen k dispozici kdykoliv Eve potřebuje, zvolila jsem druhou variantu. Zároveň jsem vyčkala do doby, kdy začala Evelínka projevovat zájem o vše, co jsme jedli my. Zhruba od 6. měsíce na nás už koukala jako hladový vlk.

Poprvé

Přípravy na první jídlo byly u nás velmi pečlivé. Dbala jsem na perfektní načasování, připravila ubrousky, tatínek foťák k pořízení videa. Nic jsme nepodcenili. Ačkoliv téměř vše, co se nám podařilo dostat do pusinky, následně vytlačila Eve jazýčkem zase ven, považovala jsem to za úspěch. Neprskala, netvářila se nešťastně ani znechuceně…vítězství! O to víc mne překvapilo, když v dalších dnech při nabízení příkrmů vždy jen sevřela rtíky a já po chvilce snažení jsem odnesla plnou mističku pryč a Evelínku nakojila.

Když příkrmy "nejedou"

V současné době Evelínka baští příkrmy téměř ukázkově. Zdá se mi, že se na ně snad i těší. Nebylo to ale hned. Musely jsme společně zkoušet a sladit mé představy s jejími skutečnými potřebami. Které rady se konkrétně v našem případě vyplatily?

  • Některé děti nechtějí jíst plastovou lžičkou, která je k dětské výživě určená. Zkuste obyčejnou, kávovou, kterou máte doma. U nás vyzkoušeno několik plastových, ale Evelínka jí jen z kovové!
  • Vylaďte situaci, ve které dítku příkrm podáváte. Sami brzy přijdete na to, zda je u Vás úspěšnější příkrm před nebo po vyspání, před nebo po kojení,… Zkusily jsme postupně všechny varianty, nejúspěšnější jsem s krmením asi hodinu po vyspání, kdy si Eve hraje, má dobrou náladu a pomalu přichází hlad…  nesmí však stihnout přijít úplně, protože pak už Evelínku žádný příkrm nezajímá a s hurónským křikem se dožaduje okamžitě prsa.
  • Striktní dodržení obědového času může být někdy na škodu. Mezi maminkami se traduje, že zeleninový příkrm má být podáván v době oběda, každý den zhruba ve stejný čas. Opět se mi však osvědčilo orientovat se spíše podle potřeb dítěte než podle hodin na zdi. K obědové době přistupujeme poměrně velkoryse, příkrm nabízím cca od 11 do 13 hodin, podle nejvhodnější příležitosti.
  • Teplota příkrmu - doporučená teplota ohřátého příkrmu je okolo 37 stupňů. Pokud vašemu drobátku příkrmy „nejedou“, zkuste si pohrát s jeho teplotou. Některým dětem vyhovuje vlažný nebo dokonce studený příkrm. Evelínka chce mít svůj oběd vždy dostatečně teplý.
  • Nejdůležitější ze všech rad však byla pro mne tato: Nenutit, jen nabízet! Maminky někdy ve snaze nakrmit dítě mu nutí jídlo za každou cenu. Věřte, že se to nevyplácí. Jídlo nabídněte, ale pokud dítě nechce, smiřte se s tím. I Eve občas jídlo odmítá. Už si s tím hlavu nelámu. Nechce, nejí.

Jídelníček 

Dětská výživa začínajících jedlíků není příliš náročná na přípravu. Pro Evelínku jsem v prvních dnech chystala vždy jeden druh zeleniny (každý z nich jsem jí podávala alespoň tři dny, abych mohla sledovat případné alergické reakce). Zeleninu nakrájenou na drobné kousky jsem dusila na páře, přidala pár kapek kvalitního olivového oleje a rozmixovala. Porce jsem si nadávkovala do tvořítek na led, takže daný druh zeleniny jsem měla hotový na více dní. Začaly jsme mrkví, brokolicí, dýní, bramborami, květákem a cuketou. V nejbližší době chci na doporučení kamarádky zkusit ještě batáty. Až zvládneme zeleninové směsi, přidáme postupně maso (mělo by být zahrnuto 6 x týdně). Poté, co si Evelínka zvykne na obědy, bude dostávat ovoce ke snídani a kaši k večeři. To ale ještě nějakou dobu potrvá.

Domácí vs. kupované příkrmy

Mám ve svém okolí maminky, které by kupovaný příkrm dítku nikdy nedaly. Znám ale i takové, které nikdy příkrm doma neuvařily a spoléhají na kupované výrobky. Já jsem se vydala střední cestou. Jídlo pro Eve chystám obvykle sama, nicméně v případě cestování nebo dní, kdy z různých důvodů nestíháme, bez obav sáhnu po lahvičce zakoupené. Můžete se setkat s varováním, že jakmile dáte dítěti příkrm kupovaný, už nebude chtít jíst doma připravený. Kupované příkrmy jsou připravovány z bio zeleniny a je možné, že jsou chuťově výraznější a lahodnější než často již zvadlá, v supermarketu pořízená zelenina. Z široké nabídky hotových příkrmů jsem zvolila značku Holle. Rozhodující pro mne bylo mimo jiné to, že její produkty nesou označení Demeter - tzn., že byly vyrobeny podle striktních biodynamických pravidel - v harmonii s přírodou. Evelínce chutnají. Bez problémů je podle potřeby střídáme s doma připravovanými.

Za sebe tedy říkám: Naše děti si v dospělosti nebudou pamatovat, že jsme byly dokonalé maminky, které vždy vše zvládaly a připravovaly samy. Budou si pamatovat, jak se s námi cítily. A pokud vaší pohodě přispěje více či méně často koupené jídlo, tak jsem všemi deseti pro.

Co je to označení Demeter

Potravina, které nese označení kvality Demeter, byla vyrobena a vypěstována v maximální harmonii s přírodou. Farmy používají organický přístup a kvalitu v celé šíři výroby, kde každý element výrobního systému má svou unikátní a důležitou roli - ať už jde o půdu, semínka, rostliny, zvířata a lidi. Každá tato část podporuje a posiluje ostatní a vytváří tak hospodářství, které funguje jako sebezodpovědný živý organismus. Použití chemických či syntetických pesticidů, hnojiv a geneticky upravených technologií je v biodynamickém zemědělství přísně zakázáno.

Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Dětská výživa

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.