Lékárna.cz

Lubrikační gely, nedostatečná vlhkost vagíny a řešení

Nedostatečná vlhkost vagíny může vyvolat pálení až mírnou bolest a tím záporně ovlivnit intimní prožitky. Pohlavní styk se pak stává nepříjemným až bolestivým a tak negativně ovlivňuje partnerský vztah.

Lubrikační gely, nedostatečná vlhkost vagíny a řešení
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Fytoestrogeny, jídelníček a bylinky

Fytoestrogeny jsou látky přírodního původu - harmonizují a zvyšují množství estrogenu v ženském těle a pomáhají ženám v období klimakteria překonat nepříjemné potíže. Hladinu estrogenu pomáhají zvýšit i omega3 mastné kyseliny a vitamín E, které najdete v mletém lněném semínku.  Zařaďte do jídelníčku soju, lněné semínko, včelí pyl a mateří kašičku nebo pupalkový olej. Bylinky harmonizující hormonální systém jsou meduňka, maca, šalvěj nebo kotvičník. Pro menstruační komfort je vhodný kontryhel, měsíček, vrbovka nebo fenykl.

Příčiny nedostatečné vlhkosti vagíny

Patří mezi ně zejména:

  • menopauza
  • hormonální změny (těhotenství, kojení)
  • stres
  • užívání některých léků (na neplodnost, antihistaminika, antibiotika, některé druhy antikoncepce, léky na tlak)
  • chirurugické zákroky (např. hysterektomie)
  • chemoterapie

Lubrikanty a zvlhčovací krémy

Potřeba dodatečného vlhčení je zcela normální a běžná skoro pro každou ženu. Použití lubrikačního prostředku může tuto potřebu jednoduše vyřešit. Aplikuje se do pochvy těsně přes stykem.

Pokud jde o vaginální suchost způsobenou menopauzou (tj. nedostatkem estrogenu), je možné využít vaginální krém či gel, který estrogem obsahuje. 

K dostání jsou také nehormonální vaginálních přípravky - tj. zvlhčovací krémy. Jejich výhodou oproti lubrikačním gelům je, že je nemusíte aplikovat před každým stykem. Krémy totiž řeší suchost v poševní oblasti na delší dobu. Kromě hydratačních složek obsahují také hojivé složky, které vytvářejí a dlouhodobě udržují v oblasti genitálu zdravé prostředí a příjemný komfort.

Přehnaná hygiena 

Pozor byste si měly dát na nadměrnou hygienu intimních míst (tj. nevhodná mýdla, parfémy, výplachy pochvy) - ne vždy je na místě a dodržovat by se měla v rozumné mezi. Dnes už si můžete vybrat přesně ty přípravky, které jsou k intimní hygieně určeny - tj. obsahují  kyselinu mléčnou, prebiotické složky nebo zvlhčující lipidy (tuky).

Co dělat, když potíže přetrvávají

Pokud u vás obtíže se suchostí vaginální sliznice přetrvávají, určitě navštivte svého gynekologa, který by vás měl vyšetřit a zjisit tak případné problémy vážnějšího charakteru.

Vyzkoušejte hormonální jógu

Hormonální jóga zahrnuje sestavu cviků, které podporují tvorbu pohlavních hormonů, zvyšují prokrvení v pánevní oblasti a její pravidelné cvičení pomáhá zharmonizovat ženský hormonální systém. Zařaďte cviky hormonální jógy do svého života, trápí-li vás nepravidelná, či bolestivá menstruace, snažíte se dlouhodobě otěhotnět, procházíte klimakteriem nebo obtížemi v sexuální oblasti.

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.