Lékárna.cz

Co je maltodextrin a k čemu slouží

Pokud vám při sportu chybí energie, maltodextrin vám jí dodá spoustu. Navíc se uvolňuje postupně, takže je vhodnější než jednoduché cukry.

Co je maltodextrin a k čemu slouží
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co to je maltodextrin

Maltodextrin je znám jako výhodný zdroj energie pro sportovce. Vzniká spojením pěti molekul glukózy – jednoduchého cukru sloužícího jako hlavní zdroj energie pro naše tělo. Výhodou tohoto spojení je možnost pozvolnějšího uvolňování glukózy jako zdroje energie. Dokáže tak dodávat potřebnou sílu po delší dobu, než samotné jednoduché cukry.

K čemu je dobrý maltodextrin

Maltodextrin se postupně štěpí v našem střevě na jednotlivé molekuly glukózy. Ty se pak plynule vstřebávají a zajišťují poměrně stabilní zvýšení hladiny krevního cukru. Stabilní hladina cukru (glykémie) odpovídá stabilní dodávce energie pro svaly mozek a pro srdce.

Rychlé výkyvy hladiny krevního cukru způsobené jednorázovým příjmem většího množství jednoduchého cukru vedou ke střídání pocitu sytosti, hladu a únavy. Pro vytrvalostní sporty (cyklistika, vytrvalostní běh) není takový způsob hrazení energie právě ideální. Ideálního efektu se docílilo právě spojením několika molekul glukózy do krátkého řetězce – maltodextrinu.

Kde se vyskytuje maltodextrin

Maltodextrin je součástí mnoha energetických a iontových nápojů. Jako přirozená součást potravin se maltodextrin prakticky nevyskytuje. V potravinách nacházíme častěji delší řetězce jednoduchých cukrů – tzv. škroby. Živočišným „škrobem“ je tzv. glykogen. Vyskytuje se ve svalech a játrech a slouží jako pomaleji uvolnitelný zdroj energie pro aktuálně zvýšenou potřebu při zvýšené fyzické námaze.

Pro koho se maltodextrin nehodí

Přestože je maltodextrin připravován většinou uměle, není pro naše tělo žádnou cizorodou látkou. Hned v tenkém střevě se většina požitého množství štěpí na tělu dobře známé molekuly glukózy. Ty se pak vstřebávají do krve a slouží jako důležitý zdroj energie.

Jako ostatní potravní doplňky obsahující glukózu není maltodextrin vhodný pro diabetiky (cukrovkáře). Pokud jako cukrovkáři maltodextrin přesto užíváte, měli byste ho zahrnout do výpočtu denní dávky cukru.

Kdy brát maltodextrin

Maltodextrin můžete užívat jako potravní doplněk v nejrůznějších energetických nápojích. Vhodný je k posílení před delším sportovním výkonem, hodí se do výbavy cyklisty i maratonce.

Ve většině energetických nápojů nebo energetických gelů je poměr minerálů tekutiny a energie vyvážený. Poskytuje tak optimální hrazení předpokládaných ztrát. Jako každý cukr by měl být i maltodextrin fyzickou činností dostatečně spotřebován.

Pamatujme na fakt, že zbylé množství cukru se ochotně mění na tukové zásoby!

Přečtěte si také

Potničky vznikají v důsledku ucpání potních žláz, ke kterému dochází při nadměrném pocení. Teploty nad 30°C, vysoká vlhkost vzduchu a intenzivní fyzická aktivita jsou hlavními spouštěči tohoto…

více

Úpal a úžeh má většina lidí spojeno s létem, nicméně úpal se sluníčkem souviset přímo nemusí. To je také hlavní rozdíl mezi těmito dvěma nemocemi z přehřátí, které jsou jinak velmi podobné a odlišit…

více

Zarděnky neboli rubeola jsou infekční virové onemocnění, které patří do skupiny dětských infekčních chorob. Šíří se kapénkovou cestou – kašlem a kýcháním nakažených osob. Virus se dostává do…

více

Třezalka tečkovaná patří mezi nejznámější a nejpoužívanější léčivé byliny. Nicméně tato blahodárná rostlina může výrazně ovlivnit působení mnoha léků. Pokud ji užíváte současně s jinými medikamenty,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.