Lékárna.cz

Kdy použít roušku a kdy respirátor

Ochrana horních cest dýchacích se stala neodmyslitelnou součástí našeho každodenního života, a proto jsme pro vás připravili přehled toho, kdy je vhodné použít respirační roušku či respirátor a jaké má jejich nošení výhody a nevýhody.

Kdy použít roušku a kdy respirátor
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Roušky a respirátory

Roušek na ústa i respirátorů je mnoho druhů, proto bychom vám rádi řekli, jaké jsou mezi nimi rozdíly a kdy je nosti, aby nás co nejlépe ochránily.

Jednorázové roušky (chirurgické, "papírové")

Chirurgická rouška (neboli ústenka) se skládá standardně ze 3 vrstev. Je nařasená, aby se lépe přizpůsobila obličeji a zachytila nečistoty. Tato rouška bývala typická především u zdravotníků na operačních sálech a všude tam, kde bylo potřeba udržet prostředí bez mikrobů, které se nachází v kapénkách úst a nosu každého z nás. Brání a chrání ostatní osoby, proti přenosu mikrobů "zevnitř ven". Je jednorázová a po několikahodinovém nošení je nutné ji vyměnit za novou. Doba nošení je výrazně ovlivněna dalšími faktory, jako je zvlhnutí dechem, slinami či potem. 

Roušky látkové

Bavlněná rouška, může být jedno, dvou i třívrstvá, případně je z vnitřní strany opatřena "kapsičkou", do které si můžete vložit filtr. Tyto roušky na ústa mají výhodu, že je lze opakovaně prát, sterilizovat a při troše zručnosti si ji můžete velice snadno ušít doma.

Jak prát bavlněnou roušku

"Určitě doporučuji prát bavlněné roušky v pračce při teplotách vyšších než 60 °C. Pokud nechcete čekat, než nastřádáte větší množství roušek, můžete roušky vyvařit ve vroucí vodě po dobu alespoň 5 minut. Poté je nechte pořádně uschnout a pro zlikvidování zbylých patogenů je doporučuji ještě přežehlit napařovací žehličkou." (Mgr. Pavla Horáková)    

Nano rouška

Tato rouška obsahuje tzv. nanovlákno. Jedná se o velmi tenké vlákno, které lze vyrobit z přírodních i syntetických materiálů. Používá se nejen k výrobě roušek a respirátorů, ale i dalších filtrů (například vodních nebo ve vzduchotechnice), lůžkovin pro alergiky a jinde v medicíně. Nanovlákna vytváří jakousi hustou síť, která zadrží i velmi malé částice a díky tomu brání šíření kapének do okolí, ale i jejich vdechnutí. Zároveň se pro svou lehkost v roušce i dobře dýchá. Je tedy vhodná pro alergiky a osoby trpící onemocněním dýchacích cesty. 

Výhody bavlněných a nano roušek

  • Nano roušky mohou mít účinnost záchytu částic až 99 % (záleží na použitém materiálu a technologii zpracování).
  • Můžete je prát a dezinfikovat opakovaně.
  • Jsou určeny k nošení na více použití.
  • Nano roušky se nesmí žehlit.
  • Účinně chrání před smogem, prachem a pylem.

Roušky s obsahem stříbra

Na trhu jsou k dostání i roušky s obsahem stříbra. Roušky s aktivním stříbrem, tzv. koloidním stříbrem, by měly napomáhat k lepším antibakteriálním vlastnostem roušek. 

Nevýhody roušek

  • Netěsní kolem nosu a po stranách, kudy proudí vydechovaný a někdy i vdechovaný vzduch. Těsnost kolem nosu někteří výrobci částečně řeší tvarovacím proužkem na nose.
  • Jednoduché bavlněné a chirurgické roušky chrání pouze před rozptylem kapének do okolí a nejsou schopny zachytit malé částice.
  • Většinou jsou jednorázové.
  • Roušky cca po 4 hodinách zvlhnou (vlivem našeho dechu, potem, slinami) a potom je nutné je vyměnit za nové.
  • Mlží se v nich brýle.
  • Mohou způsobit podráždění citlivé pleti.

Respirátory

Jedná se o respirační polomasky, které zakrývají nos a ústa, doléhají těsně na obličej a při jejich správném nasazení nedochází k vdechování nefiltrovaného vzduchu. Respirátor chrání před průnikem mikroorganismů, jemného prachu, tuhých a kapalných toxických částic - tedy kapének z úst či nosu.

Víte, že .... 

Respirátory jsou převážně ochranné pomůcky horních dýchacích cest určené k jednomu použití. Pokud ale sáhnete po respirátoru s obsahem nanovláken se stříbrem, lze je používat opakovaně. Tuto informaci najdete vždy na obalu produktu.

Jaké rozlišujeme třídy respirátorů

Dle třídy účinnosti respirátory dělíme na:

  • FFP1, je určen k zachytávání prachových částic, ale před mikroorganismy váš neochrání. Proto se spíše hodí ve stavebnictví či potravinářství.
  • FFP2 (mimo EU může mít označení i KN95 nebo N95), chrání před jemnějším prachem, pylem, kouřem, při práci s pesticidy, barvami atd. Účinnost filtrace je 95 %. Spolehlivě zachytí viry a bakterie do velikosti 0,6 mikrometrů. Proto je vhodné nosit ho jako ochranu pro snížení rizika nákazy koronavirem.
  • FFP3 (mimo EU může mít označení i N99 nebo N100), poskytuje nejúčinnější míru ochrany, zachytí více než 99 % částic z vnějšího okolí, řadu virů, bakterií, a to včetně SARS-CoV-2 (COVID-19), azbestová vlákna a toxické látky. 

Výhody respirátorů FFP2 a FFP3

  • Vysoká účinnost záchytu mikroorganismů včetně SARS-CoV2.
  • Dobrá přilnavost k obličeji a jejich těsnost zajistí, že budete vdechovat pouze vzduch, který jde přímo přes filtr.
  • Vysoká míra ochrany nositele.
  • Ochrana okolí (u respirátorů bez výdechového ventilu).
  • Některé lze použít opakovaně. 

Nevýhody nošení respirátorů

  • Dávejte si pozor na respirátory s výdechovým ventilem. Ty chrání pouze nositele, nikoli okolí. Vydechovaný vzduch putuje přes výdechový ventil, který umožňuje lepší dýchání, ale nijak nefiltruje vydechovaný vzduch.
  • Dlouhé nošení respirátorů může způsobit otlaky, a proto je vhodné (pokud je to možné) si ho po několika hodinách sundat a ulevit zatěžovaným partiím obličeje.
  • Těsnost a nepropustnost materiálu může způsobit podráždění citlivější pleti, proto je vhodné pleť každý den ošetřovat vhodně zvolenou dermokosmetikou, a čistícími toniky.
  • Při dlouhém nošení můžete pocítit i pocit zastřeného hlasu nebo tzv. "knedlíku v krku", to je způsobeno neustálým vdechováním stejného vzduchu. Pokud můžete, choďte pravidelně do přírody a dýchejte čerstvý vzduch. Budete tak předcházet onemocnění a infekcím horních dýchacích cest. Rovněž je vhodné zvolit i pravidelnější péči o dutinu ústní - používejte častěji ústní vody, které neutralizují prostředí a ničí bakterie v ústech. A nezapomeňte ani na péči o nos - pravidelně ho proplachujte nosní vodou, abyste předešli krvácení z nosu nebo bolákům. 

Na co si dát pozor při nasazování roušky či respirátoru

  • Při nasazování ochranných pomůcek, mějte vždy čisté ruce.
  • Nosní svorku vytvarujte tak, aby respirátor či rouška přiléhal až ke kůži.
  • Po jejich nasazení se jich již nedotýkejte.
  • Snažte se použité pomůcky dotýkat co nejméně. Ideálně je sundávejte chytem za gumičky.
  • Po použití jednorázové respirátory a roušky vložte do sáčku a vyhoďte do směsného odpadu.
  • Po jakékoli manipulaci s respirátorem a rouškou si umyjte ruce teplou vodou, mýdlem a použijte dezinfekční prostředek.
  • Pokud má respirátor výdechový ventil, překryjte ho rouškou.
  • A malá rada i pro pány: Kvůli lepšímu těsnění doporučujeme oholit vousy :-)

(Mgr. Pavla Horáková)   

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Respirátory, roušky a ústenky Respirátory

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.