Co je to fenykl obecný
Fenykl obecný Foeniculum vulgare se od starověku rozšířil ze Středozemí do celého světa. Na první pohled byste si mohli fenykl splést s koprem, to kvůli jeho typickým řapíkatým listům a okolíkům. Těsně nad zemí ale zahlédnete bílou hlízu, která se používá převážně v kuchyni jako zelenina. Semena fenyklu se používají jako voňavé koření.
Co se dá využít z fenyklu
- Stonky připomínají celer, ale chutnají po anýzu.
- Listy využijete jako koření.
- Semena mají příznivé účinky a také se dají použít jako koření.
- Hlíza je v kuchyni považována za velmi chutnou zeleninu.

Na co je dobrý fenykl: dobré trávení miminek i dospělých
Nadýmáním a zažívacími těžkostmi zdaleka netrpí jenom malé děti. Pořádně potrápit dokáže i dospělé, a především pak ženy. Nejosvědčenějším způsobem, jak bojovat s nadýmáním, je pravidelný pohyb. Podporuje peristaltiku střev. Stačí půlhodinka chůze denně.
Další úlevu od při nadýmání poskytnou semínka fenyklu. Právě fenyklový čaj patří mezi tajné zbraně všech maminek. Už novorozence upravit bolestivé nadýmání a koliky a vhod přijde i kojícím maminkám, protože podporuje přirozenou a zdravou laktaci.
Jak připravit fenyklový čaj pro kojence
- V hmoždíři rozdrťte lžíci fenyklových semínek, díky tomu se z nich snáze uvolní všechny prospěšné látky.
- Rozdrcená semínka zalijte vroucí vodou a asi 15 minut je louhujte.
- Pak stačí čaj přecedit a vypít.
Dětem fenyklový čaj velmi chutná pro svou nasládlou chuť. Čaj pomůže i při zácpě.

Proč pít fenyklový čaj
Věděli jste, že fenyklový čaj vám uleví i při zahlenění? Podporuje sekreci hlenu a tím prospívá zdravé očistě dýchacích cest.
Jak použít fenykl v kuchyni
Fenykl je zimní zelenina, která je velmi chutná a zdravá. Nejvíce inspirace pro jeho využití najdeme v italské kuchyni, kde se využívá v teplé i studené kuchyni. Vyzkoušejte fenyklový salát. Pokud máte rádi chuť lékořice, jsme si jistí, že si vás fenykl získá a zařadíte ho do svého jídelníčku. Pokud budete chtít silnou chuť zjemnit, stačí fenykl povařit.
Až budete v obchodě vybírat hlízy fenyklu na večeři, sáhněte po těch menších, které jsou zpravidla mladší, šťavnatější a chutnější.
- Svrchní listy z hlízy si uschovejte, použijete je například na fenyklovou polévku.
- Nať připomínající kopr se hodí fenyklového salátu.
- Zelené řapíky odřízněte, jsou tuhé.

Co se dělá z fenyklu
Fenykl se hodí jako příloha k rybám, výborný je zapečený s masem. Můžete ho rozpůlit a po vrstvách rozebrat, aby vytvořil jakousi mističku, kterou následně naplníte oblíbenou směsí. Abyste si na fenykl v kuchyni zvykli, bude to chtít trochu času. Nepochybujeme ale, že mu přijdete na chuť!