Lékárna.cz

Inulin - bílé nic? Nikoliv!

Inulin - bílé nic? Nikoliv!
Sdílet

Inulin je jemný bílý prášek bez chuti a bez zápachu. Chemicky je to dlouhá řada molekul fruktózy (jednoduchého cukru podobného glukóze). Pokud inulin sníme, nepřinese našemu tělu prakticky žádnou výživnou hodnotu (reklamní nápis na obalu by se mohl chlubit nulou hodnotou kalorií). K čemu tedy tuto na první pohled inertní látku potřebujeme?

Jak inulin působí

Inulin prochází našim trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům. Prakticky bez povšimnutí se dostává až do tlustého střeva. Zde však jeho úloha teprve začíná.

Inulin funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. Pomáhá tak mimo jiné předcházet infekčním průjmům.

Účinek podporující růst přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. Jeho důsledkem je zlepšení činnosti střeva a posílení imunitního systému. Inulin se tak nepřímo podílí na nepřetržitém boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku.

Kde se skrývá

Největší množství inulinu obsahují cibuloviny, kořen čekanky a artyčok. Jinak ho ale najdeme prakticky v každé konzumované rostlině.

Jak se v těle projeví

Hlavní úloha inulinu začína v okamžiku, kdy docestuje do tlustého střeva. Tam na něj už čekají hladové bakterie. Štěpení inulinu a konzumace vzniklých produktů našim malým pomocníkům velmi prospívá. Odměnou za poskytnutou potravu nám zajistí ochranu před nebezpečnými infekčními bakteriemi. Mimo to neustále podporují akceschopnost a všestrannost našeho obranného systému. Nepřímo nás tak chrání i před dalšími infekčními chorobami.

Jsou nějaká rizika?

Inulin je pro naše tělo pomětrně inertní látkou. Nevstřebává se do krevního oběhu, proto ani nijak přímo nezasahuje do metabolických pochodů v našem těle. Výjimečně se může vyskytnout přecitlivělost, vzhledem k inertnosti látky se však jedná pouze o mírné projevy zažívacích obtíží jako je nevolnost, nadýmání nebo průjem.

Kdy je inulin vhodný

Inulin pomáhá při úpravě vyprazdňování. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice. Pomáhá při léčbě průjmovitých onemocnění (zejména infekčních). Účiný je i jako lék proti zácpě. Doporučená denní dávka není objektivně stanovena.

Inulin podporuje růst přátelské bakterie Lactobacillus biffidus. Ta je významná pro získávání odolnosti našeho těla vůči banálním i nebezpečným infekcím. Inulin tak nepřímo podporuje i náš imunitní systém – obranyschopnost před infekčními mikroorganismy. Chrání naše střevo před zánětlivým a dokonce i nádorovým onemocněním.

Inulin je vhodný zejména pro ty z Vás, kteří se léčí s cukrovkou. Jeho zvýšený příjem upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak. Inulin se často používá při přípravě jídel pro diabetiky (cukrovkáře) jako náhražka za glukózu. Touto záměnou se sníží kalorická hodnota pokrmu a zamezí se nežádoucímu zvýšení krevního cukru.

27. únor 2017
Témata článku
Trávení
Máte dotaz k článku? Napište nám!

Přečtěte si také

S nepříjemnými příznaky tohoto onemocnění se potýká až 10 % dětí ve věku 3-7 let. Jak toto kožní onemocnění rozeznat, léčit a jak mu předcházet, se dozvíte v našem článku.

více

Čajovník nemá s čajem nic společného. Pochází z Austrálie, kde byl hojně používán domorodci pro své příznivé účinky. Které to jsou a co všechno tea tree olej umí? Povíme si v našem článku.

více

Založit rodinu je velké rozhodnutí. S plánovanou změnou by měli souhlasit oba partneři, přijmout zodpovědnost a promluvit si otevřeně o otázkách plodnosti. Přinášíme vám základní informace o ženském…

více

Spalničky jsou vysoce nakažlivé infekční onemocnění. Jak se přenáší, jaká je inkubační doba a jak se léčí? Prozradíme v našem článku.

více
Zeptejte se lékárníka

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním.

Zjistit více