Lékárna.cz

Inulin - bílé nic? Nikoliv!

Inulin je jemný bílý prášek bez chuti a bez zápachu. Chemicky je to dlouhá řada molekul fruktózy (jednoduchého cukru podobného glukóze). Pokud inulin sníme, nepřinese našemu tělu prakticky žádnou výživnou hodnotu (reklamní nápis na obalu by se mohl chlubit nulou hodnotou kalorií). K čemu tedy tuto na první pohled inertní látku potřebujeme?

Inulin - bílé nic? Nikoliv!
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jak inulin působí

Inulin prochází našim trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům. Prakticky bez povšimnutí se dostává až do tlustého střeva. Zde však jeho úloha teprve začíná.

Inulin funguje v tlustém střevě jako zdroj živin pro některé mikroorganismy. Vytváří ideální životní podmínky pro mnoho přátelských bakterií (např. Lactobacillus biffidus). Podporuje jejich růst a dělení a nepřímo tak brání nežádoucímu pomnožení ostatních (nepřátelských) bakterií. 

Účinek podporující růst přátelských střevních bakterií se nazývá probiotické působení. Jeho důsledkem je zlepšení činnosti střeva.

Potraviny obsahující inulín

Největší množství inulinu obsahují cibuloviny, kořen čekanky a artyčok. Jinak ho ale najdeme prakticky v každé konzumované rostlině.

Jak funguje inulín v těle

Hlavní úloha inulinu začína v okamžiku, kdy docestuje do tlustého střeva. Tam na něj už čekají hladové bakterie. Štěpení inulinu a konzumace vzniklých produktů našim malým pomocníkům velmi prospívá. Odměnou za poskytnutou potravu nám zajistí ochranu před nebezpečnými infekčními bakteriemi. Mimo to neustále podporují akceschopnost a všestrannost našeho obranného systému. Nepřímo nás tak chrání i před dalšími infekčními chorobami.

Jsou nějaká rizika při užívání inulinu?

Inulin je pro naše tělo poměrně inertní látkou. Nevstřebává se do krevního oběhu, proto ani nijak přímo nezasahuje do metabolických pochodů v našem těle. Výjimečně se může vyskytnout přecitlivělost, vzhledem k inertnosti látky se však jedná pouze o mírné projevy zažívacích obtíží jako je nevolnost, nadýmání nebo průjem.

Kdy je inulin vhodný

  • Inulin pomáhá při úpravě vyprazdňování. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice.  Doporučená denní dávka není objektivně stanovena.
  • Inulin podporuje růst přátelských střevních bakterií.
  • Inulin se často používá při přípravě jídel pro diabetiky (cukrovkáře) jako náhražka za glukózu. Touto záměnou se sníží kalorická hodnota pokrmu a zamezí se nežádoucímu zvýšení krevního cukru.

Pokud si nejste jisti, zda užívat inulin v podobě doplňku stravy, poraďte se se svým lékařem nebo se zeptejte svého lékárníka. 

Témata článku
Trávení
Navštivte související produktové kategorie
Léky na trávení Zažívání a trávení

Přečtěte si také

Úpal a úžeh má většina lidí spojeno s létem, nicméně úpal se sluníčkem souviset přímo nemusí. To je také hlavní rozdíl mezi těmito dvěma nemocemi z přehřátí, které jsou jinak velmi podobné a odlišit…

více

Zarděnky neboli rubeola jsou infekční virové onemocnění, které patří do skupiny dětských infekčních chorob. Šíří se kapénkovou cestou – kašlem a kýcháním nakažených osob. Virus se dostává do…

více

Lymská borelióza je infekční onemocnění, kterou do našeho organismu doručí nakažené klíště, ve chvíli, kdy začne sát krev. Lymskou boreliózou se v Česku ročně nakazí zhruba tři a půl tisíce lidí. Jde…

více

Spalničky jsou vysoce nakažlivá virová choroba a jedna z hlavních příčin úmrtí malých dětí. Přestože existuje bezpečné a účinné očkování, stále dochází k rozsáhlým epidemiím. Nemoc způsobuje vysoce…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.