Proč je zdravý střevní mikrobiom důležitý
Stav našich střev ovlivňuje zdraví celého těla. To je hostitelem obrovského množství mikroorganismů (bakterií, virů, kvasinek, hub atd.). Ve zdravém těle je nastolena rovnováha mezi “hodnými” a “zlými” mikroorganismy. Pokud je tato rovnováha porušena, můžeme onemocnět. Složení střevního mikrobiomu je dáno mnoha faktory, z části je i dědičného charakteru. Jeho složení se ustálí kolem 2. roku života, poté už je udržování správného složení mikroorganismů ve střevech jen na nás.
Jak podpořit zdravý střevní mikrobiom
Důležitými faktory pro správné fungování našich střev jsou:- kvalitní strava - pestrá, vyvážená a čerstvá strava s dostatkem zeleniny a ovoce
- dostatek vlákniny - vláknina podporuje správné trávení. Rozpustná vláknina navíc ve střevech funguje i jako prebiotikum - tj. potrava pro prospěšné střevní mikroorganismy
- pohyb a dostatečný pitný režim
- klid na jídlo
- pravidelné vylučování
- bylinky podporující trávení - kmín, fenykl, libeček, majoránka, oregáno, pepř, heřmánek, bazalka, meduňka, máta, koriandr, skořice, řepík, bršlice kozí noha, puškvorec, pelyněk,...
- probiotika - probiotika můžeme přijímat buď ve stravě (kysané produkty - kysané zelí, kysaná zelenina, kimči, kefír, zákys, zakysaná smetana, jogurty,..) nebo jako doplňky stravy
Co narušuje rovnováhu a složení střevní mikroflóry
Největším nepřítelem střevní mikroflóry jsou nezdravý životní styl a některé léky.- nezdravá strava - náš střevní mikrobiom mohou narušovat vysoce průmyslově zpracované potraviny, rafinovaný cukr, umělá sladidla, alkohol, bílá mouka, nezdravé tuky, konzervační látky a další přídatné látky v potravinách (éčka, barviva, stabilizátory,..)
- léky - mezi nejčastější patří antibiotika, analgetika či chemoterapeutika
- přílišná hygiena - nadměrné používání čistících a dezinfekčních prostředků v domácnostech vede k omezení množství a pestrosti mikrobů, které za běžných podmínek udržují náš imunitní systém aktivní
- stres
- nedostatek tekutin, ovoce a zeleniny
- používání pesticidů a herbicidů v přírodě