Lékárna.cz

Dubová kůra

Účinky dubové kůry (z dubu letního) ocení třeba mladí, které trápí problematická pleť nebo ti, kteří mají potíže s horními dýchacími cestami. V obou případech pomáhá dubová kůra udržet jejich normální funkce. Dubovou kůru najdete v naší nabídce ve formě dubové masti, dubového gelu či volně sypanou pro přípravu zevního odvaru - hodí se do každé domácí lékárničky!

Dubová kůra
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co dokáže dubová kůra

  • Odvar z dubové kůry se používá hlavně zevně. 
  • Dubová kůra v kombinaci s dalšími bylinami podporuje správnou funkci trávicího ústrojí a střev
  • Díky svému svíravému adstringentnímu působení se hodí všude tam, kde na pokožce a sliznicích chceme dosáhnout stažení, zcelení pokožky a tedy i normalizaci stavu. Díky tomuto působení se osvědčují koupele v odvaru z dubové kůry při nadměrnému pocení nohou.
  • Stahující efekt dubové kůry ocení také těhotné ženy a ženy po porodu, kdy vlivem váhy dítěte a porodem samotným mají ženy vyšší sklon ke zduření poševních i análních sliznic, vyšší sklon k hemeroidům a potřebu normalizovat tento stav.
  • Nadměrné pocení nohou, silný zápach z pokožky - i v těchto případech může být dubová kůra dobrým pomocníkem. Nechte po celém dni své nohy odpočinout v odvaru z dubové kůry a výsledky se brzy dostaví.
  • Dubová kůra také prospěje problematické pleti. Stačí nanést odvar na tampón a aplikovat na vyčištěnou pleť.
  • Při vnitřním užívání se tradičně používá dubová kůra, pokud sliznice zažívacího traktu opět nadměrně produkují tekutiny a je žádoucí stažení a uklidnění sliznic. Dubovou kůru proto nacházíme v řadě čajových směsí v kombinaci například s řepíkem, mátou a heřmánkem. Najdeme ji ve směsích bylin užívaných při zrychlené činnosti střev, kdy dochází k průjmům a hrozí dehydratace. Vhodné je pít odvar například po dietní chybě. Samostatně se dubová kůra pro tento svíravý účinek nepoužívá.

Jak použít dubovou kůru

Odvar z dubové kůry

Odvar se připravuje povařením dubové kůry ve vodě přibližně 5 - 10 minut, aby došlo k dostatečnému uvolnění účinných látek.

  • Pro vnitřní užití použijeme 1 lžičku dubové kůry na 300 ml vody. Pije se pouze krátkodobě maximálně 2x denně. Vnitřně není vhodný pro těhotné ženy, kojící ani děti.
  • Pro vnější použití použijeme 1 polévkovou lžíci na 1 litr vody. 

Koupel z dubové kůry

Na koupele se používá asi 1 polévková lžíce kůry na 1 litr vody. Koupele ovšem není vhodné provádět dlouhodobě kvůli vysušování pokožky. Odvar připravujte vždy čerstvý těsně před aplikací. Při velkoplošných poraněních či ekzémech koupel neprovádějte.

Kloktadlo z dubové kůry

Pro kloktání a vyplachování ústní dutiny povaříme asi 1 polévkovou lžíci kůry na 1 litr vody.

Gel z dubové kůry

Gel s obsahem dubové kůry se hodí do každé domácí lékárničky. Pro své svíravé a hojící účinky ho ocení lidé náchylní na vznik hemoroidů, nicméně dobře funguje i na různá poranění nebo na bolestivé prasklinky. Aplikuje se několikrát denně, dokud se nedostaví úleva.

Připravte si dubové kapky (tinkturu)

Příprava je poměrně jednoduchá. Stačí zalít sušenou dubovou kůru kvalitním alkoholem (alespoň 42 %) v poměru 1 díl kůry na 5 dílů alkoholu a nechat 3 týdny louhovat. Po scezení používáme dubové kapky všude tam, kde je třeba stahovat rány a bránit rozvoji infekce. 

Veškerá zdravotní, výživová či léčebná tvrzení jsou v rámci legislativy EU výrazně omezena. Při tvorbě článků smíme vycházet pouze ze schválených tvrzení, která uvádí platná legislativa.

Navštivte související produktové kategorie
Masážní gely a roztoky Tělové krémy Bylinné čaje

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.