Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Bulgur: zdravé a lehké jídlo

Bulgur má dlouhou tradici především na Středním východě. Je lehce stravitelný, snadno se připraví a má nesporné přínosy pro naše zdraví. Přečtěte si, jak se dělá bulgur, co bulgur obsahuje a jak si ho připravit. Dobrou chuť!

Bulgur: zdravé a lehké jídlo
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Bio rýže, obilniny a luštěniny Zdravé potraviny

Co je bulgur

Slovo bulgur pochází z tureckého bulghur nebo z arabského bourghoul a v překladu znamená krupice. Jedná se o lámaná pšeničná zrna různých velikostí, která jsou na rozdíl od šrotu již pařená nebo předvařená.

Vyrábí se z různých druhů pšenice a to tak, že se nejprve namáčí, poté uvaří a suší. Následně se podrtí na menší kousky dle potřebné velikosti. Bulgur je považován za celozrnnou obilninu, což znamená, že se konzumuje celé jádro pšenice, tedy včetně klíčku, endospermu a otrub.

Proč jíst bulgur

Nejen, že bulgur je chutný a nenáročný na přípravu, je také vysoce výživný a lehce stravitelný. Vzhledem k tomu, že se jedná o minimálně zpracované obilí, obsahuje mnohem více prospěšných látek oproti například běžně zpracované pšenici. Má mnohem více vlákniny a bílkovin než bílá rýže. Je také významným zdrojem hořčíku, železa, kyseliny listové a manganu. Bulgur má nižší kalorickou hodnotu než například quinoa.

Zdravotní výhody bulguru

Pravidelná konzumace celozrnných obilnin, tedy i bulguru, je spojena s mnoha zdravotními výhodami. Patří mezi ně třeba

  • prevence vzniku srdečních onemocnění,
  • zlepšení trávení a celkového metabolismu nebo také
  • udržení hladiny krevního cukru pod kontrolou.

Díky vysokému obsahu vlákniny navíc v těle podporuje pocit plnosti, a tak se hodí bulgur zařadit do jídelníčku při redukci váhy.

Jak se dělá bulgur

Další obrovskou výhodou bulguru je jeho nenáročná příprava. Obvykle je k dostání ve třech stupních hrubosti a právě podle typu se liší i čas jeho přípravy s tím, že platí: "čím hrubší bulgur, tím déle je nutné jej vařit". Příprava se podobá vaření rýže a stejně jako ji, lze i bulgur uvařit v parním hrnci. Na jednu dávku bulguru se používají dvě dávky vody a existují prakticky tři způsoby přípravy:

  • Bez tepelné úpravy: Bulgur zalijeme studenou vodou a necháme alespoň hodinu bobtnat dokud není dostatečně měkký. Jedná se o nejšetrnější způsob přípravy, při kterém zůstanou v bulguru veškeré vitamíny a živiny.
  • Bulgur zalitý horkou vodou nebo vývarem: Horká tekutina proces přípravy výrazně zkrátí, obvykle lze bulgur konzumovat už za 20 - 30 minut.
  • Vařený bulgur: Jedná se o nejrychlejší způsob přípravy a také nejvhodnější, pokud bulgur vaříme pro malé děti. Spočívá v tom, že bulgur vaříme asi 15 minut v horké vodě a pokud chceme proces ještě více urychlit, před vařením bulgur osmahneme, pak příprava trvá jen asi 8 - 10 minut.

Jak jíst bulgur

Díky svému blízkovýchodnímu původu má bulgur své místo v řadě pro nás exotických receptů. Krom toho se ale často používá také jako součást salátů, pilafů nebo jen se zeleninou, kořením a masem - podobně jako rizoto.

Výjimkou není ani bulgur ke snídani, kdy je mnohem více uvařený a přípomíná spíše ovesnou kaši nebo coby zdravé zahušťovadlo v polévkách a omáčkách k dušenému masu. Téměř bez výjimky lze bulgurem v receptech nahradit rýži nebo kuskus.

Recepty z bulguru

Středomořský bulgurový salát
Ingredience na 2 porce:

  • 1 šálek nevařeného bulguru
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky
  • 1 plechovku nakládané cizrny
  • 250 g rozpůlených cherry rajčátek
  • ½ salátové okurky nakrájené na kostičky
  • 3 stonky jarní cibulky
  • 125 g sýru feta
  • ½ šálku pražených slunečnicových semínek
  • sůl a pepř na dochucení

Postup:
Bulgur vložte do vařícího vývaru, snižte teplotu a pod pokličkou nechte vařit asi 15 minut, dokud se tekutina téměř nevstřebá. Poté sejměte z ohně a nechte stát v otevřeném hrnci. V malé misce rozmíchejte olej, citronovou šťávu, petržel, sůl a pepř. Ve velké míse smíchejte bulgur, cizrnu, rajčata, okurku, cibulku a přidejte i šťávu. Nakonec servírujte posypané slunečnicovými semínky.

Bulgur s kuřecím masem
Ingredience na 2 porce:

  • 1 šálek bulguru
  • 2 řízky z kuřecích prsou
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká červená paprika
  • 1 velká žlutá paprika
  • 1 menší pórek
  • hrst bazalky
  • špetka oregana
  • sůl, pepř a kmín na dochucení

Postup:
Bulgur zalijte horkou vodou, přiklopte pokličkou a nechte asi 20 - 30 minut stát, dokud se veškerá tekutina nevsákne. Mezitím maso nakrájejte na kostičky, osolte a opepřete podle chuti a restujte. Po chvíli k masu přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky a také bylinky a koření. Nakonec smíchejte s bulgurem.

9. listopad 2020

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.