Lékárna.cz

12 rad při nachlazení, kašli, rýmě

Máme pro vás tipy, které napomohou proti rýmě, kašli a nachlazení.

12 rad při nachlazení, kašli, rýmě
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Pomoc z přírody

Normální funkci dýchacích cest můžeme podpořit i bylinkami. Mezi ně patří řepík, řebříček, boswelie, měsíček, skořice, kurkuma, mateřídouška, echinacea, tužebník, fenykl, česnek, heřmánek, břečťan, sléz, jablečník, meduňka, máta, dobromysl, pelargonie ledvinitá, lípa a mnoho dlaších.

Vhodné jsou i silice a éterické oleje z eukalyptu, kmínu, fenyklu, levandule, máty, borovice či tymiánu.

Srážení horečky

Pokud horečka vystoupí nad 38 stupňů, měly by nastoupit léky nebo zábaly. V případě, že trpíte nachlazením nebo rýmou, dostačují léky s obsahem paracetamolu. Při chřipce, která bývá provázena většími bolestmi hlavy nebo kloubů, jsou vhodné léky s obsahem látky ibuprofenum, které působí zároveň protizánětlivě.

Úleva od bolesti hlavy

Od bolestí hlavy uleví nejen volně prodejné tablety a sirupy, které se hodí zejména pro děti, ale také například gely.

Úleva od ucpaného nosu

K oplasknutí nosní sliznice a k úlevě od ucpaného nosu, a to i při alergiích, pomohou spreje, roztoky a kapky.

Úleva od kašle

V počátcích nemoci a také přes den se hodí sirupy na vlhký kašel, které podporují vykašlávání. A naopak při suchém kašli nebo na noc jsou ideální prostředky, jež kašel tlumí.

Úleva od chrapotu

Ideální je zůstat doma a nemluvit, pokud ale tuto možnost nemáte, vyzkoušejte Vincentku, ať už ve formě sirupu nebo pastilek.

Zvýšený přísun vitamínů

Když přijde nemoc, přísun vitamínů by se měl výrazně zvýšit. Nejdůležitější je vitamín C, ale zásadní je i vitamín D, rybí tuk a nebo rovnou multivitamínové tablety, které obsahují všechny potřebné látky.

Homeopatika

Vyzkoušejte homeopatika, pomohou ulevit od horečky, bolestí hlavy, svalů a dalších příznaků nachlazení i chřipky.

Výplachy

Obzvlášť při rýmě, ale například i při dlouhodobě ucpaných dutinách, se hodí nos proplachovat. Ideální je k tomu tzv. rhino konvička nebo nosní spreje s mořskou vodou.

Napařování

Ucpaný nos je trápení spojené s každou rýmou. Pomůže od něj rozšíření cév v končetinách, čímž dojde k odkrvení sliznic v nose. Napusťte si velmi horkou vodu a přidejte do ní pár kapek eukalyptového oleje smíchaného s trochou mandlového nebo olivového oleje. Do lázně pomalu ponořujte nohy a postupně přitáčejte horkou vodu. Po chvíli se vám uleví od ucpaného nosu.

Náš tip

Smrkáte a prskáte? Buďte ohleduplní nejen k sobě, ale i ke svému okolí. Používejte papírové kapesníky! Neodřete si s nimi nos a navíc se v nich, na rozdíl od látkových, nehromadí bacily, protože je hned po vysmrkání vyhodíte.

Poslední záchrana

Když nemáte možnost odpočívat, sáhněte po horkých nápojích, které zaručeně uleví od veškerých bolestí, příznaků nachlazení i chřipky. Užívejte je ale jen výjimečně.

Čaje

Pokud dáváte přednost přírodní léčbě, sáhněte po bylinných čajích, které jsou přímo namíchané tak, aby ulevili od všech příznaků nachlazení.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.