Lékárna.cz

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi... Peeling aneb vybruste svou krásu

Nejen diamanty se brousí, aby byly krásnější. Také naše kůže potřebuje pravidelně obrousit, zbavit starých a suchých částí. Domácí metoda využívaná k tomuto účelu se nazývá peeling. V překladu se jedná doslova o odlupování - nejčastěji pomocí speciálního přípravku obsahujícího hrubé částečky. Tímto způsobem se můžete postarat o celé své tělo, existuje peeling na tělo, chodidla, i rty. Nejčastěji používaný je peeling obličeje. Při dodržení několika základních pravidel ho zvládne doma každá z nás.

Zrcadlo, zrcadlo, řekni mi... Peeling aneb vybruste svou krásu
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

K čemu je peeling dobrý

Ačkoliv účinky peelingu nemusí být na první pohled zjevné, jeho pravidelné používání Vaší pokožce výrazně prospívá. Vrchní část kůže se mechanickým působením oloupe a pleť je poté hladká a prokrvená. Lépe pak vstřebává živiny z následné péče, např. vašeho krému či hydratační masky. 

Jak často peeling provádět

U peelingu platí, že méně je někdy více. Většina výrobců sice doporučuje použití 2x až 3x týdně, někteří dokonce i denně. Jeho aplikace jednou týdně je však naprosto dostačující. Častější použití se dokonce vyloženě nedoporučuje, pokožka by byla příliš namáhaná. Lidé se suchou pletí si vystačí s aplikací jednou měsíčně. Za sebe mohu doporučit - pokud se chystáte na důležitou událost, neaplikujte peeling přímo ten den. Vyhnete se tak případnému lokálnímu zarudnutí nebo jiným možným nepříjemným reakcím pokožky, které se mohou objevit zejména pokud máte citlivější pleť.

Použití peelingu

Dopřát své pleti péči je v tomto případě opravdu jednoduché. Použití je velmi podobné jako když si myjete obličej. Nejprve si navlhčete pokožku teplou vodou, naneste malé množství peelingu na konečky prstů a krouživými pohyby jemně ošetřete celý obličej. Vynechte citlivou oblast v okolí očí. Opláchněte pleť vodou a máte hotovo.

Přírodní a domácí peelingy

Druhou stranou mince je v případě peelingu jeho možná nešetrnost k životnímu prostředí. Mnoho značek obsahuje umělou hmotu - drobné kuličky, které slouží právě k olupování kůže. K dostání jsou však také peelingy čistě přírodní, využívající brusné částečky z přírodnin, např. otrub, kávy, soli apod. Další možností je pak výroba vlastního domácího peelingu. Je na každém z nás, pro co se rozhodne.

Vyzkoušeno na vlastní kůži

K testování jsem si vybrala několik produktů. Volila jsem záměrně výrobky rozličné cenově i složením.

Nejlepší dojem na mne udělal peeling výrobce Hristina. Tato na první dojem nenápadná značka se skromně vyhlížejícím obalem mne příjemně překvapila. Hrubá struktura je na pokožce velmi příjemná a zajímavá vůně navozuje pocit, jako byste byli na statku :-) Produkt je 100% přírodní. Zcela bez umělých částic je pak také např. peeling značky Soaphoria nebo Lavera.

Další z vyzkoušených je peeling Natura siberica. S touto kosmetickou značkou mám celkově dobrou zkušenost, velmi mi vyhovuje sprchový gel, šampon i maska na vlasy. Ani peeling nezklamal. Velmi jemné částečky, elegantní obal, krásný i jako dárek. Obsahuje mimo jiné látky, které zlepšují barvu pleti.

Pokud Vás (stejně jako mne na rodičovské dovolené) tlačí čas, v koupelně máte pro sebe jen pár minut a potřebujete spojit nejlépe více kroků v péči o pleť dohromady, budete možná spokojeni s produktem typu tři v jednom. Vyzkoušela jsem Pure control SOS od Eveline, který v jednom kroku slibuje účinek mycího gelu, peelingu a masky. Obvykle výrobkům tohoto druhu nejsem příliš nakloněna a ani v tomto případě mne produkt nepřesvědčil, že by více přípravků v jednom plnohodnotně nahradilo použití každého z nich zvlášť. Vyhovovat by však mohl mastnější pokožce. Obsahuje mimo jiné zinek, který udržuje pokožku dlouhodobě matnou.

Ať si vyberete kterýkoliv, přeji vám příjemné broušení a spokojenost s výsledným efektem :-)

PS: Po peelingu je skvělou volbou použití hydratační masky - na článek o jejich použití a testování některých z nich se můžete těšit příště!

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.