Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Pickles salát s polentovými placičkami

Co jsou to pickles a jak si je připravit? Prozradíme v našem článku.

Zdravé vaření: Pickles salát s polentovými placičkami
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Zkvašená zelenina neboli Pickels

To, že je kysané zelí zdravé, víme všichni. Mléčné kvašení, kterým vzniká, je opravdu zázračný proces obohacující zeleninu o probiotika, vitamíny, enzymy a minerály. A záměrně píšu zeleninu, protože zkvasit se dá nejen zelí. A že na tento způsob konzervace a obohacení potravin nemáme patent jen my v Čechách, o tom svědčí anglický název. Takže radím, abyste během zimy zavedli tuto pravidelnou činnost a doktora hned tak potřebovat nebudete. A jak už jsem psala v předchozím receptu, do jara je potřeba vykročit s energií a k tomu vám pomůže právě pickles aneb zkvašená zelenina. Pravda, to, že necháte něco zkvasit nezní příliš lákavě, ale na to nedejte – důležitý je jen výsledek a ten je opravdu zázračný.

Co obsahuje zkvašená zelenina (pickles)

Pickles obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín K, draslík, hořčík, fluor. A pak jsou tu zdravé bakterie, které v našem těle odvedou opravdu těžkou práci – úklidovou. Kromě toho, že se poperou s toxiny v naší trávicí soustavě, tak také skvěle pomohou s vybudouváním zdravé střevní mikroflóry. Všechny tyto vyjmenované vlastnosti se podílejí na tom, abychom se cítili fit a měli dostatek energie. 

Můj tip na výrobu pickles

Pickles je dobré vyrobit najednou z kila zeleniny. To je takové ideální množství k tomu, abyste ho stačili sníst a nepřejedlo se vám.

Co budete na výrobu pickles potřebovat

Na jeho výrobu potřebujete tvrdší zeleninu, a to proto, aby vám po kvašení nevznikla měkká hromada čehosi, ale abyste si svoji zeleninu mohli hezky chroupat. A pak je určitě dobrou věcí keramický hrnec na kvašení, zjednodušeně řečeno "kvašák", ten se kromě víčka skládá z dalších třech komponentů: lisujícího kolečka, dřívka a gumičky.

Co je důležité při výrobě zkvašené zeleniny

Princip je takový, že aby proces mohl probíhat tím správným způsobem, tak se k zelenině ponořené ve vlastní šťávě nesmí dostat vzduch. Pod tekutinou ji tedy drží keramické kolečko s prohlubní na dřívko, které je stlačováno gumičkou. Pokud nejste vlastníkem tohoto kvašáku, vůbec nic se neděje... stejného principu můžete docílit i svépomocí. Zeleninu můžete zatížit třeba opravdu dobře vyčištěným kamenem. 

Stručný návod na pickles

Mojí osvědčenou kombinací zeleniny je bílé zelí, cibule, mrkev, paprika, občas zapojím i červenou řepu, květák nebo celer. Vše nahrubo nasekám elektrickým sekáčkem a smíchám s 10 gramy soli a pořádně promačkám, aby zelenina pustila šťávu. Takovým mým osobním zlepšovákem je to, že na dochucení přidávám lžičku sušeného kopru a místo klasické soli používám himalájskou sůl, která má ideální kombinaci minerálních látek.

Zeleninu pak přendejte do nádoby, ve které bude kvasit, a to tak, aby byla 1 až 2 centimetry ukrytá pod vlastní šťávou. 

A další práce už se netýká vás, ale zdraví prospěšných bakterií, které potřebují přibližně 4 dny na to, aby při pokojové teplotě udělaly z obyčejné zeleniny neobyčejnou. Po uplynutí těchto dnů pak pickles přendejte do nějaké uzavíratelné nádoby a uložte do lednice, kde vám vydrží i několik týdnů. 

A s hotovým pickles už můžete nakládat podle chuti... můžete ho jako takový doplněk stravy užívat po lžičkách, nebo ho jíst jednoduše jako přílohu a nebo z něj vyrobit salát. 

Bulgurový salát s pickles a polentovými placičkami

Množství bulguru zvolte podle toho, kolik porcí budete chystat, a připravte ho podle návodu. Po vychladnutí ho smíchejte se zkvašenou zeleninou v poměru 1:1. Přidejte na kousky nakrájená rajčata a nahrubo nastouhaný balkánský sýr a vše zalijte zálivkou. Já dělám např. tuto:

Polentové placičky 

Máte hotové za chviličku. Zhruba 10 placiček vytvoříte takto: 300 g kukuřičné kaše (polenty) vsypte do vroucí vody (700 ml) osolené 1/2 lžičkou soli, vypněte plotýnku a za stálého míchání nechte dojít. Měla by vám vzniknout hustá lepivá kaše. Do té pak nastrouhejte a zamíchejte najemno nastrouhanou 1 větší mrkev a kus celeru (celkem zhruba 100 g zeleniny) a na plechu vyloženém pečícím papírem vytvářejte placičky, které pokapejte olivovým olejem. Pečte asi 45 minut na 200 °C.

"K"  jako klíčení

Pokud chcete obsah živin v jídle, které se chystáte poobědvat nebo povečeřet, ještě zvýšit, posypte ho dalším zdravým zázrakem, kterým jsou klíčky. Obohatíte ho na chuti, ale hlavně co do obsahu vitamínů, minerálů a bílkovin. Luštěniny se díky klíčení stanou také lépe stravitelné.

23. únor 2018
Navštivte související produktové kategorie
Děti a maminky Potraviny a hubnutí Bio potraviny

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.