Zdravé vaření: Mírně pikantní pražená cizrna
Dobré a kvalitní jídlo k pohodovým chvílím a setkáním s přáteli prostě patří. I slané mlsání může být zdravější než smažené brambůrky - vyzkoušejte třeba recept na pikantní praženou cizrnu.
Díky tomuto zdravému "zobání" opravdu nemusíte mít výčitky. Cizrna je totiž skvělá! Nejen pro svoji jemnou oříškovou chuť, ale také kvůli velkému obsah bílkovin, vitamínů a minerálů, patří mezi moje nejoblíbenější luštěniny. Zkuste si ji "zobnout" i vy.
Co budete potřebovat
- 400 g uvařené cizrny,
- 70 g hrašky
- 1 lžička grilovacího koření
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
Cizrnu uvařte (tu den dopředu namočte a dále vařte podle návodu) a smíchejte hraškou, do které přidejte ještě jednu lžičku grilovacího koření. Cizrnu rozprostřete na plech s pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem a promíchejte. Pečte 30 minut na 210 °C (i v průběhu pečení cizrnu promíchejte, aby se opekla z obou stran. Výsledek by měl být hezky zlatavý a hlavně křupavý, proto si pečenou cizrnu dejte ještě ten den, aby vám nezměkla.
Tip autorky
Takto připravenou cizrnu (příště ji můžete zkusit třeba i bez hrašky a s jiným kořením) můžete přidávat také do salátu či místo krutonů do polévek. To se pak lušteniny baští jedna radost ;-)
A když se spolu s pražením cizrny pustíte i do pečení domácích krekrů (recept na ně jsem zveřejnila dřív), nebo se pustíte do přípravy BIO popkornu, váš případný večírek či setkání rozhodně nebude ochuzeno.
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!