Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Zdravé vaření: Jak udělat z běžného koláče zdravější

Milovníků koláčků, buchtiček a sušenek je mezi námi určitě mnoho. Jenomže ne každý si chce dopřát hromadu bílé mouky a cukru pokaždé, když ho honí mlsná. Ať už hubnete nebo jen chcete žít zdravěji, z běžných koláčů si můžete pomocí pár triků vykouzlit zdravější variantu opravdu jednoduše.

Zdravé vaření: Jak udělat z běžného koláče zdravější
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Většina koláčů a buchet se skládá z mouky, mléka, cukru a nějakého tuku. Občas se přidá vejce, nějaké ovoce či čokoláda. Jenomže už o prvních třech vyjmenovaných surovinách nekolují zrovna dobré informace, dokonce se o nich často mluví jako o bílých jedech. Lze se jim vyhnout? Odpověď zní - určitě ano. Ale když nechceme jít do extrémů, stačí recept jen trochu upravit.

Jak na to?

Klasickou bílou pšeničnou MOUKU lze nahradit kde čím. Pro začátek uděláte dobře, když ji vyměníte za špaldovou. Ale jinak na mouku lze pomlít nespočet surovin - pohanku, jáhly, rýži, mandle, kokos… Každá “mouka” se pak chová trochu jinak a tak je dobré znát alespoň trochu jejich vlastnosti. Například pohanková je velmi lepivá a má velkou pojivou schopnost. Oproti tomu kokosová nedrží zase skoro vůbec a zároveň velmi vsakuje vlhkost. A tak bude nejlepší, když jinou variantou nahradíte vždy jen část - třeba třetinu.

Když se chcete vyhnout MLÉKU, není problém použít jakékoliv rostlinné mléko, ať už z obilovin nebo z oříšků. Každopádně voda vám poslouží také.

A jak na CUKR? Sladidel je celá řada. Nejlepší je ale sladkost výsledných koláčů snížit tak na polovinu. Uvidíte, že si časem zvyknete a bude vám to chutnat i tak! Běžný bílý cukr nahraďte buď třtinovým nebo nějakým sirupem, nejlépe panenským datlovým. Někdy lze část sladidla nahradit medem nebo melasou, která je bohatá na železo a jiné prospěšné látky.

Heru a olej můžete vyměnit za kvalitní máslo, ghí nebo kokosový olej. No a když do těsta přidáte nějaká semínka či oříšky, nikdy nemůžete nic zkazit a naopak dodáte tělu mnoho minerálů a vitamínů.

Příběh jednoho jablečného koláče

Je jednoduchý, vláčný a moc chutný! :-) Koukněte, jak si lze pohrát se surovinami:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • 3 domácí vejce
  • 4 kelímky hladké mouky vyměňte za 2 špaldové, 1 mandlové, 1 kokosové
  • 1 a půl kelímku cukru vyměňte za 2 velké lžíce datlového sirupu, 1 lžíce melasy
  • 1 a půl kelímku oleje vyměňte za 1 velkou lžíci kokosového oleje
  • vanilkový cukr vyměňte za lžíci domácího vanilkového extraktu
  • 3 jablka, nebo jiné ovoce
  • skořice, oříšky, semínka

Postup je snadný - kromě jablek smíchejte vše dohromady v hladké těsto a vlejte do dortové formy. Jablíčka nakrájejte na měsíčky a hezky rozprostřete na povrch těsta. Pečte na 170° C asi 40 minut.

K šálku kvalitního černého čaje ideální :-) Dobrou chuť!

28. březen 2018

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.