Zdravé vaření: Asijská polévka
Prostřednictvím této polévky bych vám chtěla představit zázrak kuchyně, kterým je podle mě kokosové mléko. Já ho používám do sladkých i slaných receptů a často jím jednoduše nahrazuji smetanu. A myslím, že mě čeká ještě spousta receptů, do kterých ho použiji... jen je ještě musím postupně vymyslet. Ale ráda se s vámi podělím o ty, které už jsem vyzkoušela. U nás doma vede tato kokosová polévka.
Kokosové mléko je spjato s asijskou kuchyní a i když si netroufám říct, že bych této exotické kuchyni nakoukla pod pokličku, ráda se jí inspiruji. Spíš si vždy jen „oťukávám“ její základní suroviny a ty pak využívám podle sebe. Líbí se mi, že tyto potraviny jsou lehké a pro naše tělo velmi přínosné. Proto při vaření ráda používám například sójovou omáčku, umeocet, zázvor, wasabi a miso.
Co budete potřebovat:
- 250 g bílého nebo červeného zelí
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1/2 červené papriky
- 1 velké rajče
- 2 lžičky na jemno nastrouhaného zázvoru
- rýžové nudle
- 1/2 plechovky kokosového mléka
- 1 vajíčko
- 1/2 lžičky chilli
- 1 lžíce rýžového misa
- 3 lžíce umeocta
- případně ještě sůl – pokud vám nebude stačit kombinace misa a umeocta
Příprava
Na oleji z hroznových jadérek si osmahněte všechnu zeleninu (cibuli pokrájejte na půlměsíčky, zelí na proužky, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a stejně tak i papriku, rajče zbavte slupky spařením a poté ho nakrájejte na kostičky), vše zalijte 1,5–2 litry vroucí vody a vařte tak 15 minut. Dále přidejte rýžové nudle a po jejich změknutí pak kokosové mléko a nastouhaný zázvor, dochuťe ostatními ingrediencemi a na samotný závěr vaření přidejte jedno celé rozšlehané vejce.
Teď v zimě vás polévka krásně prohřeje, tak si nechte chutnat!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!