Lékárna.cz

Vitamín D u miminek - existují alternativy Vigantolu?

Vitamín D ve léku Vigantol je pro miminka a malé děti velmi důležitý. Existují nějaké alternativy, pokud vašemu miminku nesedí? Prozradím ve svém blogu.

Vitamín D u miminek - existují alternativy Vigantolu?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Co je to Vigantol a proč se užívá

Vigantol je lék s obsahem vitamínu D, který je plošně předepisovaný všem miminkům. Pediatři doporučují užívat kapku denně od 14. dne života děťátka. Jedná se o prevenci proti onemocnění zvaném křivice - měknutí kostí. Vitamín D3 se totiž podílí na vývoji a růstu kostí. Zásadní roli však hraje také v imunitním systému či při procesu dělení buněk. Je opravdu nutné Vigantol podávat a existují alternativy? Během 1. měsíce života miminka alternativa neexistuje a nelze tedy Vigantol nahradit. Od 1. měsíce však už více možností existuje, ovšem pouze v podobě doplňků stravy.

Alternativy Vigantolu

Proč vlastně alternativy hledat? Někdy se totiž však doslechneme nebo dočteme, že právě Vigantol může u novorozeňat způsobovat koliky, bolesti bříška, plačtivé večery.

Bartík byl první týdny velmi uplakané miminko a tak i já jsem hledala, jestli je možné Vigantol nepodávat, případně čím ho lze nahradit. Vigantol je jediný registrovaný lék. Obsahuje tedy příbalový leták se všemi podrobnými informacemi včetně případných nežádoucích účinků. Což je jeden z důvodů proč je pediatry předepisován. V lékárnách se však dají koupit doplňky stravy, kterými je možné dodat miminku požadovanou dávku vitamínu D. Nejlépe však tuto náhradu konzultujte předem  s pediatrem, protože vitamínem D je možné se předávkovat. Na rozdíl od jiných vitamínů jako je C či B totiž není rozpustný ve vodě, ale pouze v tuku.

Vitamín D...

Od 1. měsíce života

Od 6. měsíce života

Od 3 let dítěte

Vitamín D se převážně získává slunečním zářením. Záleží tedy i na ročním období. Když je léto a na pokožku miminka dopadne nějaký ten sluneční paprsek, můžeme být hned klidnější. V chladnějších dnech, kdy sluníčka ubývá, je vhodné “déčko” doplnit. Když už je dítko starší a má víc než 6 měsíců, osvědčil se mi rybí olej od MÖLLER´S. Ten dodá tělíčku nejen důležitý vitamín D, ale také vitamín A, E a omega-3 kyseliny. Navíc se jedná o čistý přírodní produkt. Bartíkovi zatím rybí pachuť nevadí a tak si čas od času lžičku oleje klidně dá.

Jedna z dalších variant, jak vitamín D propašovat do miminka, je skrz mateřské mléko. A tak i já si někdy zobnu rybího oleje - pro mě je ideální forma kapslí. Sice se zvládnu překonat a spolknu i olej na lžičce, ale nač si dělat zbytečné násilí :-)

Vitamín D a dospělí

Když už je téma vitamínu D nakousnuto, stojí za zmínku, že i dospělí ho velmi potřebují a je známo, že nedostatkem tohoto vitamínu trpí většina lidí. Záleží totiž na tom, jaký má člověk pigment, jak často pobývá na slunci, jaké je roční období nebo i na tom, jak je znečištěno ovzduší. A protože nežijeme někde na jihu, kde je teplo a slunečno skoro pořád a kde se pojídají mořské ryby ve velkém, je dobré tělu dodat tento vitamín pomocí doplňků stravy. Těch existuje celá řada - vybírejte.

Kdybych o důležitosti vitamínu D věděla dříve, začala bych ho užívat už v době těhotenství, protože už tehdy je pro správný vývin plodu velmi důležitý.

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.