Lékárna.cz

Med, zázvor, citrón nebo prosecco? Co je na chřipku nejlepší?

Včera jsem byl se známými na večeři a okolo stolu se rozhořela diskuse na téma, jak na chřipku? A protože jsme pili proseco, které je samo o sobě nakyslé, napadlo mě, co bychom měli vlastně pít či jíst, abychom dostali do těla odpovídající dávku vitamínu C.

Med, zázvor, citrón nebo prosecco? Co je na chřipku nejlepší?
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

A proč vitamin vlastně vitamín C? Protože svým účinkem dokáže příznivě podporovat správně fungující imunitu a chránít buňky před oxidativním stresem. Denní potřebná dávka vitamínu C se liší podle věku a pohlaví, a to takto:

  • děti do 6 měsíců věku: 40 mg
  • batolata 7-12 měsíců: 50 mg
  • děti 1-3 roky: 15 mg
  • děti 4-8 let: 25 mg
  • děti 9-13 let: 45 mg
  • dospívající ve věku 14-18 let (chlapci): 75 mg
  • dospívající ve věku 14-18 let (dívky): 65 mg
  • dospělí (muži): 90 mg
  • dospělí (ženy): 75 mg
  • těhotné ženy: 85 mg
  • kojící ženy: 120 mg

Okolo stolu seděli dospělí – muži a ženy, takže pro zjednodušení počítejme s dávkou 90 mg denně. V průměrné stravě naše tělo tuto dávku bezproblémově získá, ale pokud se věnujeme náročnější fyzické činnosti či sportu, určitě se zamýšlíme, jak efektivně a příjemně dostat do těla další dávku vitamínu C.

Co je pro tělo nejlepší?

Dostávám se tedy ke čtyřem potravinám z nadpisu. A musím říct, že mě hodně mrzí, že proseco si, jako zdroj vitamínu C, můžeme rovnou škrtnout. Neobsahuje totiž ani miligram vitamínu C, i když je nakyslé :-)

A co med? To už je nadějnější. Ve 100 gramech medu je cca 0,5 mg vitamínu C. Takže pokud bychom spoléhali pouze na něj, musíme spotřebovat 18 kg medu denně. Takže tudy cesta taky nevede, pokud si nechcete med zošklivit či si způsobit nadváhu.

Jak je na tom s vitamínem C zázvor? To už je lepší! 100 gramů zázvoru obsahuje 5 mg vitamínu C - bingo!

Ale co čaj se zázvorem – nerozloží se mi ten vitamin C v horké vodě? Můžete být v pohodě. Vitamín C se rozkládá za dlouhodobého vaření a při teplotě nad 190 stupňů Celsia.

Nicméně i tak doporučuji zázvor nastrouhat a pouze zalít horkou vodou (nevařit!)

A pak zůstal na stole citron. A to jak obrazně, tak reálně. Jeden citron váží cca 90 gramů, tj. včetně kůry, takže pro skutečných normovaných 100 gramů vitamínu C je potřeba mít citrony dva. A ty nám pak dodají 53 mg vitamínu C. A jsme doma! 

Takže, pokud půjdeme do kavárny a budeme cítit , že na vás něco leze, objednejte si zázvorový čaj, který si zalijete horkou vodou až před podáním přidáte dostatek citronové šťávy. A pokud si chcete život trochu osladit, přidejte med!  

A pokud se obáváte, že pokud tuto kůru zopakujete 2-3x denně,vitamínem C se předávkujete, tak buďte klidní. Pokud máte zdravé ledviny, tělo si si nepotřebným vitamínem C hravě poradí.

Přeji Vám pevné zdraví a Proseco si vychutnejte, až Vám bude lépe.

PharmDr. Vladimír Finsterle, MBA

Absolvoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy, v roce 1999 založil společnost Pears Health Cyber a v roce 2003 spustil první lékárnu na českém internetu, Lékárna.cz. Vše, co dělá, dělá s přesvědčením, že pacient by měl vždy mít možnost volby, pokud jde o jeho zdraví.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Imunita doplňky stravy Bio potraviny Volně prodejné léky

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.