Lékárna.cz

Maminkou: První zoubky jsou venku!

Taky nacházíte po bytě několik nakousnutých jablíček? Bartík si rád užívá toho, že dokáže ukousnout kus jablka, mrkve nebo okurky, a tak když najde mísu s ovocem, do každého jablka kousne, jednou nebo dvakrát, zahodí ho a vrhá se na další oběť. A tak peču štrůdl každou chvíli.

Maminkou: První zoubky jsou venku!
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

První zoubky

Už je to nějaký čas, co se Bartíkovi ukázal první zoubek. Patří to do takových těch očekávaných momentů, které si rodiče značí do kalendáře...zkrátka soubor významných událostí života děťátka pod názvem “první”. První úsměv, první přetočení, první zoubek, první krůček a podobně. Začátek byl celkem pohodový a první dva zoubky vylezly skoro jako mávnutím kouzelného proutku. Pod jeho zubatým úsměvem roztál skoro každý. Postupně vykoukly ostatní řezáky.

Když rostou stoličky

I když Bartík růst zoubků zvládá opravdu statečně a bez teplot, stoličky mu daly pěkně zabrat. Držely partu a rozhodly se, že vylezou najednou. Opuchlé dásně na obou stranách, nahoře i dole, ufňukané batole, probdělé noci a zuby pořád nikde!

Daly si na čas. Když už byla opravdu krize a nepomáhalo ani kojení, vzali jsme za vděk speciálním olejíčkem od značky Saloos, který měl ulevit a dásně trochu zklidnit. Základ olejíčku tvoří mandlový a olivový olej lisovaný za studena spolu s esenciálními oleji z levandule a heřmánku.

Když se mi podařilo nanést dostatečné množství a trochu dásně promasírovat, úleva se opravdu dostavila. Ne vždy byl ale Bartík ochotný pusinku otevřít. Zpětně si říkám, že jsem mohla jemnou masáž provádět preventivně. Teď máme několik týdnů klid, ale ještě nás pár kousků čeká.

Doma máme i celou řadu kousátek, gumových kartáčků a jiných pomůcek, ale znáte to, každé dítě je jiné a i když by pro ně člověk udělal a nakoupil hory doly, aby se jim ulevilo, někdy se jim prostě nezavděčíte. Bartík si udělal kousátko z vlastního palečku. Naštěstí opravdu jen tehdy, když se klube zub.

Čištění prvních zoubků 

Kdy začít čistit? Tuto otázku jsem si kladla docela často. Ale pořád mi to připadalo předčasné. Vždyť má jen dva pidi zoubky, říkala jsem si. Sice se doporučuje s čištěním už od prvního prořezaného zubu, ale na to jsem byla asi líná. Když už jich měl 8, řekla jsem si, že je tedy vážně na čase. Navíc nás Bartík rád pozoroval, když jsem si čistila zuby já nebo manžel. Myslel si, že se smějeme a tak se smál s námi. Často nám kartáček doslova vyrval z ruky a zkoušel nás napodobit. To by bylo, kdybych toho nevyužila. Inu Bartík dostal svůj první kartáček a měl z něj radost - dobrý začátek!

Nejen zubní kartáček, ale i zubní pasta

Kartáček se mu bohužel brzy okoukal a žádné nadšené pravidelné čištění se nekonalo. Rozhodla jsem se poohlédnout po nějaké dětské zubní pastě, aby se stalo čištění zubů zase trochu atraktivnější. Protože se snažím jeho tělíčko uchránit co nejvíce před chemií nejen v potravinách, ale i v drogerii a kosmetice, rozhodla jsem se pro přírodní pastu bez fluoridů. Fluoridy mohou poškozovat buňky tvořící sklovinu a může pak docházet k takzvané fluoróze. Na zoubcích se pak začnou tvořit nevzhledné skvrny.

Vybrala jsem dětskou zubní pastu od značky Lavera. Neobsahuje fluoridy ani tenzidy, což jsou látky, které tvoří během čištění zubů pěnu. Pasta má růžovou barvu a chutná a voní po jahodách a malinách. Bartík si ji oblíbil okamžitě. Pochopil, že je to jeho pasta a čištění zubů se rázem stalo zase zajímavou večerní událostí. Chvíli si je čistí sám, chvilku nechá mě, abych mu je vyčistila ze všech stran a nakonec musí trochu vyčistit i ty moje, aby v tom nebyl sám.

Příklady táhnou :-)

Je mi jasné, že jednou ho omrzí i růžová voňavá pasta a čištění zubů bude zase pruda. Ale protože nechci, aby se z toho stalo nucení, které doprovází pláč, pročítala jsem si články jak na to a dočetla jsem se pár zajímavých rad. Hlavní je, aby k čištění zubů měli pozitivní přístup i rodiče. Může se z toho stát celovečerní událost, kdy se všichni členové rodiny sejdou v koupelně u čištění zubů. Budou si je čistit navzájem, budou si u toho zpívat nebo říkat oblíbenou říkanku. Někdy pomáhá pustit si k tomu krátkou pětiminutovou pohádku. Domlouvání, rozkazování a vyhrožování zkaženými bolavými zoubky je prý ztráta času, děti tomu stejně nebudou rozumět a akorát to pro ně bude otrava.

A jak se daří čištění zubů vašim dětem?

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.