Lékárna.cz

Maminkou: Mateřství mě změnilo

Asi každá maminka mi dá za pravdu, že ji mateřství změnilo. Některou možná jen trochu, jinou úplně. Ale ten malý človíček, který přijde na svět a který je zcela závislý na péči druhých, převrátí život naruby nejspíše úplně všem rodičům :-)

Maminkou: Mateřství mě změnilo
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Můj první rok jako maminky byl parádní. Pravda, začátek byl trochu šílený a rozpačitý zároveň, ale postupem času se hormony trochu uklidnily a já si našla systém, jak zvládnout nejen péči o miminko, ale i o sebe - alespoň si zajít na záchod a něco si rychle ukuchtit. No a když si vzpomenu na ty euforické pocity při každém “poprvé”...první úsměv, první přetočení, první zoubek…nebo ten krásný pohled na to odevzdané spící děťátko v náručí, musím říct, že stát se maminkou byla jedna z nejlepších věcí, které mě potkaly. Zkrátka v mateřství jsem se našla a těším se na všechno další, co nejen s Bártíkem zažijeme.

Určitě však patřím do té skupiny žen, které mateřství změnil spíš více. Svět se přestal točit kolem mě, mých zájmů a mého pohodlí. Začala jsem mnohem více řešit zdraví, studovat složení kosmetiky i potravin nebo třeba přemýšlet více ekologicky. A jak jsem si poradila se svým zdravím během prvního roku intenzivního kojení, minimálního spánku a s nemocnou štítnou žlázou?

Kvalitní strava jako základ

Co do sebe hážu jsem začala řešit hned po porodu, protože byl Bartík hodně uplakaný a nechtěla jsem ho dráždit čímkoliv, co by mu v mléku mohlo vadit. Ale mnohem větší zlom nastal až po pár týdnech. Lékaři mi zjistili  hypofunkci štítné žlázy a já se rozhodla ji vyléčit. Kromě intenzivního doplňování jódu a selenu mimo jiné právě kvalitní stravou. Někdy jsem dietu držela velmi přísnou, jindy trochu méně… Ale tak nějak tuším, že ke klasické stravě se už nikdy nevrátím. Běžné pečivo jsem vyměnila za domácí kváskový chléb, bílou mouku jsem nahradila špaldovou nebo třeba pohankovou, do jídelníčku jsem zařadila velké množství zeleniny a našla si svého dodavatele kvalitního českého masa. A tak mám radost, že i Bartíkovi můžu dopřát kvalitní a zdravé potraviny.

Když přijde únava

Je to až z podivem, že po většinu času funguji docela dobře a cítím se svěže, i když se Bartík v noci budí opravdu často. Ale jsou dny, kdy na mě padá obrovská únava a tělo zahlásí, že potřebuje nějaký doping. I když se snažím dbát na dobrou skladbu potravin, abych doplnila co nejvíce vitamínů a minerálů přirozeně, někdy to prostě nestačí a musím sáhnout po doplňcích stravy. Na únavu se mi nejvíce osvědčilo doplňovat železo a hořčík. Mým favoritem je Floradix a melasa na doplnění železa a mandlové mléko (nejlépe domácí) na doplnění hořčíku. Velmi dobře mi taky dělá koupel v epsomské soli. A co jednoznačně nakopne a osvěží, je čerstvě vylisovaná šťáva nebo smoothie z ovoce a zeleniny.

Padání vlasů mě vyděsilo

Že po porodu padají vlasy jsem se sice doslechla, ale protože první měsíce mi spadl jen sem tam nějaký vlas, byla jsem celkem klidná. O to víc mě vyděsila realita, když došlo i na mě. Vlasy mi totiž začaly padat asi až půl roku po narození Bartíka, za to ale v celých chomáčích. První dny jsem se uklidňovala tím, že to zase brzy přejde… nepřešlo. Po pár týdnech jsem se začala smiřovat s představou plešaté hlavy a už jsem se viděla v paruce :-) Naštěstí mi postupně začaly růst vlasy nové. I když v té době mi to bylo jen slabou útěchou a skoro jsem se bála učesat. Tenhle šílený stav trval asi 3 až 4 měsíce. Teď už je to zase celkem dobré, vlasy nepadají, ale na původní stav si ještě tak rok, dva počkám. Velkou změnu jsem zaznamenala po použití přírodního šamponu Bioaquanol, který jsem dostala k Vánocům, vřele doporučuji!

Kila navíc jsou fuč

Asi měsíc před porodem na mě sestřička v ordinaci houkla, že už bych to přibírání mohla zastavit - jakoby to nějak šlo. Je pravda, že váha lezla nahoru opravdu docela rychle a vyšplhala se až na 17 kg navíc. Ale já si říkala, že polovinu “nechám” v porodnici a tu druhou brzy vyběhám. No první plán nevyšel podle mých představ a z porodnice jsem odjížděla pořád pěkně kulatá, za to ten druhý plán vyšel na jedničku. Změna stravy a každodenní pohyb udělaly zázraky. Nejen, že jsem zhubla, ale dokonce se mi změnila postava a cítím se opravdu dobře. Den, bez alespoň hodinové procházky, si už ani neumím představit.

Vím, že nemám ani zdaleka vyhráno a musím na svém zdraví ještě pořádně zapracovat. Štítnou žlázu se mi podařilo nastartovat, ale ještě musím vyzrát na autoimunitní zánět, vyladit trávení a naučit se být nad věcí a psychicky co nejvíc v pohodě. Zdravá a spokojená maminka je nejlepší cesta ke zdravému a spokojenému dítěti :-)

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.