Lékárna.cz

Maminkou: Dětská pokožka a vhodná kosmetika

Co snese dětská pokožka a co doopravdy potřebuje? Trh s kosmetikou je zahlcený, proto není snadné najít to, co právě vašemu miminku bude vyhovovat. A tak i já se topila v množství otázek… V čem koupat? Čím mazat? Co na opruzeniny? Čím chránit před sluníčkem?

Maminkou: Dětská pokožka a vhodná kosmetika
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Jiné potřeby má novorozeňátko, jiné zase batole a větší dítka. U mě to opět vyhrála přírodní kosmetika, jak jinak :-) A k tomu se řídím heslem - méně je někdy více. Přesto čas od času po nějakém olejíčku či krému sáhnu.

Koupání

To je teď u nás sranda. Z uplakaného a vyděšeného miminka, kdy koupání probíhalo ve vaničce v jídelně na stole, se postupně stal rošťák s lehce pobaveným úsměvem, a to už jsme museli strčit vaničku do vany v koupelně, protože to uklízení potopy v kuchyni mě brzo přestalo bavit. Co nejvíc pocákat maminku je přece taková legrace :-)

Myslím si, že do vody není potřeba přidávat žádné mýdlo nebo něco podobného. Miminka vlastně nejsou špinavá. Jen trochu upocená, poslintaná či poblitá - a na to stačí obyčejná voda. Ale abych po koupeli nemusela Bártíka ničím mazat, přidávám do vody měsíčkovou kojeneckou koupel od Weledy. Olejíček přirozeně ulpí na pokožce a pak stačí jen jemně osušit. Navíc příjemně voní.

Přebalování

Ani v tomto případě toho Bartík moc nepotřebuje. Protože se snažíme o přirozenou hygienu kojenců (jinak bezplenková komunikační metoda), zadeček má v mokrém minimálně, takže na opruzeniny téměř netrpí. Většinou preventivně namažu večer před spaním. Dobrou zkušenost mám s Bepanthenem a Sudocreamem. Ale krémů proti opruzeninám je celá řada, stačí si vybrat ten nej právě pro vaše dítko (Rybilka, Zitenax, Hipp…).

Tip pro maminky, které používají látkové plenky: Vyvařujete plenky jako divé a pořád se vám nedaří je vyprat dokonale? Mně se osvědčilo do pračky přidávat jedlou sodu a žlučové mýdlo.

Čím mazat, když…

  • je pokožka suchá

Bartík má občas suchou pokožku na tvářích, to pak opět sáhnu po Weledě a namažu ho ochranným měsíčkovým krémem.

  • je pokožka vystavena sluníčku

Nejlepší je prevence :-) A tak se snažím Bartíka sluníčku moc nevystavovat nebo jen krátce.  Ale i přesto někdy nastane situace, kdy je dobré namazat. Já mažu kokosovým olejem - neobsahuje žádné škodlivé látky a říká se, že má přirozený faktor kolem 7. Doporučuju Kokosík od Wolfberry, ale použít můžete jakýkoliv BIO kokosový olej, který najdete doma.

  • je venku chladno a větrno

Myslím si, že tohle není dobré podceňovat. Dětská pokožka je opravdu citlivá a tak se snažím mazat vždy, když venku hodně fouká, je zima nebo dokonce mrzne. Dobrou zkušenost mám se Soaphorii, která dělá balzám přímo na tyto případy.

Může se hodit

Někdy, když byla dobrá konstelace a Bartík nebyl po koupání hladový, unavený nebo mrzutý z převlékání, přebalování apod., šoupla jsem ho na bříško a namasírovala jsem mu záda a nožičky. Má to rád a říkám si, že mu to může pomoci se uvolnit a lépe usnout. K tomu je dobré mít po ruce nějaký masážní olejíček pro děti.

Kromě kosmetiky se pro miminkovskou hygienu hodí mít doma nůžky na nehty. Bártovi rostou nehtíky fakt rekordním tempem a tak musíme toto stříhací trápení absolvovat i dvakrát týdně. Proto jsem opravdu ráda, že jsem pořídila nůžky s kulatou špičkou a většinou to oba přežijeme ve zdraví :-)

A když toužíte používat přípravky úplně bez chemie, můžete si zkusit vyrobit přírodní kosmetiku doma. Já jsem to ještě nezkoušela, ale jednou se do toho určitě pustím! Základem bývá většinou nějaký přírodní tuk - třeba makadamové, kakaové nebo bambucké máslo či tolik známý a oblíbený kokosový olej.

K macerování bylin poslouží skvěle meruňkový nebo mandlový olej. Pak je potřeba sáhnout po esenciálních olejích a různých dalších ingrediencích a najít si na internetu ten správný postup.

Tak co, pustíte se do toho?

Témata článku
Děti Kůže

Přečtěte si také

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

Dračí krev neboli Sangre de Drago je přírodní tekutá pryskyřice tmavě červené barvy, jejíž užívání má dlouhou tradici v Peru a v minulosti ji využívali i ve starověkém Řecku, Římě, Indii nebo Číně.…

více

Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech. Vitamín K je vícesložkový,…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.