Zdravé vaření: Celerové placičky
Celer je skvělá potravina! Jenže ho často obcházíme obloukem, protože nevíme, co si s ním počít. Možná si vybavíme, že se hodí do polévek... a někdo si ho pak dovede představit i v salátu. V jeho syrové podobě nebo ve formě šťávy byste celer měli zapojit do své jarní očistné kůry a hubnutí. Protože je ale celer ve všech svých formách prospěšný našemu tělu, uvařte si celerové placičky.
Celer je bohatý na vitamín C, draslík, vlákninu a na folát – což je látka, kterou by měly přijímat hlavně ženy, které plánují v blízké době otěhotnět.
Přemýšlela jsem nad různými recepty, které by byly zdravé, ale hlavně chutné, a vybavila si, že moje babička obalovala celer do vajíčka a strouhanky stejně, jako se to dělá s žampióny a květákem, což jsem ale jako dítě nikdy moc nemilovala. Napadlo mě tedy babičky způsob přípravy celeru trochu „vylepšit“.
Z čeho vytvoříte placičky:
- 180 g celeru
- 80 g tvrdého sýra typu eidam
- 1 domácí vajíčko
- sůl + pepř
- špetka drceného hořčičného semínka
- nasekaná petrželka
- 1 dcl mléka
- 5-8 lžic kamutové mouky (můžete dát ale jakoukoliv jinou nebo také strouhanku)
Syrový celer nastrouhejte najemno, sýr naopak nahrubo. Všechny ingredience smíchejte a poté vytvářejte placičky, které smažte na pánvi na přepuštěném másle ghí (a nemusíte se bát – celer si i během tepelné úpravy zachovává živiny).
Podobnými vlastnostmi, které má celer, se pyšní také mrkev, proto si jako přílohu k placičkám dopřejte mrkvovo-jablečný salát. Kombinace mrkve a jablíčka je tak chuťově skvělá, že salát nepotřebuje prakticky žádné koření či jiná dochucovadla. Mně se osvědčila trocha soli, citrónová šťáva a pár kapek olivového oleje. Do salátu jsou skvělá i slunečnicová semínka!
Zuzana Bihary
a akcích na Lékárna.cz vždy včas!
Napište nám!