Lékárna.cz

Vyzrajte na studené končetiny

Teploměr doma ukazuje příjemných 23°C, ale vaše ruce i nohy jsou stále studené? Když nepomáhá horký čaj ani vlněné ponožky, je možné, že vaše tělo potřebuje něco jiného. Jak jak rozproudit krev v žilách se dozvíte v našem článku.

Vyzrajte na studené končetiny
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Nepodceňujte studené končetiny

Možná jste si na tento nepříjemný jev už zvykli a berete ho jako svou součást. Je však možné, že vám tím vaše tělo chce říct, že mu něco chybí nebo jen touží po tom, abyste si odpočinuli. Jedním z hlavních důvodů totiž bývá vyčerpání, nedostatek spánku a stres. A tak zpomalte! Dejte si předsevzetí, že si těch 8 hodin kvalitního spánku zkrátka dopřejete.

Studené končetiny mohou signalizovat ale i vážnější nemoci. Jejich diagnostiku je třeba nechat na lékařské vyšetření, proto vám vždy doporučujeme konzultaci vašeho zdravotního stavu.

Mezi ty nejčastější patří:

  • Cukrovka - zvýšená hladina cukru v krvi může poškozovat cévy a tím dochází k horšímu prokrvování končetin, což může člověk vnímat jako nepříjemný chlad.

  • Hypofunkce štítné žlázy - při hypofunkci štítná žláza nedokáže tvořit dostatečné množství hormonů, které se podílí na řízení energetického metabolismu a tím negativně ovlivňuje termoregulaci lidského těla.

  • Raynaudova nemoc - náhlé zúžení tepének, které zásobují prsty. Při nedostatečném přívodu kyslíku kůže zbledne. Po chvíli, kdy se tepénky opět rozšíří naopak zčervenají - překrví se.

Máte-li  podezření, že byste mohli trpět nějakou z těchto vážnějších nemocí, raději se nechte vyšetřit u svého lékaře.

Jak se zbavit studených rukou a nohou

Kromě kvalitního nerušeného spánku, odpočinku a pohodové mysli, jak je psáno výše, existují i jiné taktiky, jak vyzrát na ten nepříjemný chlad v rukou i nohou. Jednou z nich je dostatek pohybu. Vypadá to, že na každý druhý zdravotní problém se radí dostatek pohybu, ale ono to opravdu pomáhá. V době, která nám dnes vládne, kdy lidé víc sedí než chodí (v práci, v MHD, v autě, na gauči, u notebooku…), je nutné najít si na pohyb čas alespoň 2x týdně. Projděte se, zacvičte si, zajděte si zaplavat, uvidíte, že vám hned bude lépe. Určitě nevystavujte ruce a nohy zbytečnému chladu. I když zrovna nemrzne, teplé rukavice a kvalitní ponožky a obuv jsou základ.

Na jídelníčku záleží

Pomoci si můžete i stravou, která vás zahřeje. Základem jsou kvalitní potraviny a vyvážený jídelníček. Při vaření se zaměřte např. na zázvor, chilli, skořici, česnek.  Naopak vypusťte potraviny, po kterých vám bude zima, studené zmrzliny, citrusy v zimě a pod. Dodejte tělu vitamín E, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a také hořčík, který přispívá k normální funkci svalů, a to včetně svalu srdečního. Pro své skvělé účinky je velmi oblíbená také Ginkgo biloba. Podle svých preferencí můžete vyzkoušet ve formě kapslí, kapek nebo čaje. 

Sauna i otužování

Jak na mikrocirkulaci krevního systému? Nejlepší cestou je pravidelné saunování. Jestli vám sauna nedělá dobře nebo se zkrátka jen stydíte, vystačíte si doma s každodenním otužováním. Dopřejte si každý den studenou sprchu. Zkuste přitom zhluboka dýchat a uvolnit se, abyste nelapali po dechu.

První pomoc při pocitu studených končetin

A jak si pomoct okamžitě? Uvařte si kvalitní bylinkový čaj s medem a namasírujte si nohy hřejivým krémem.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Navštivte související produktové kategorie
Volně prodejné léky Kosmetika a hygiena Bio potraviny

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.