Nastavení cookies: Aby web zůstal tak, jak ho znáte

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči.

Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby fungovaly správně a dle vašich preferencí.
Upozorňujeme, že údaje ze souborů cookies mohou být použity také v personalizovaných reklamách. Pokud nesouhlasíte, můžete povolit pouze nezbytné soubory cookies. Projděte si podrobný přehled cookies a podmínky jejich užívání .

Lékárna.cz

Vitamín B17 - amygdalin

Amygdalin neboli vitamín B17  je sloučenina nacházející se v jádrech meruněk a vědce zajímá už více než 200 let. Prozradíme, jaké jsou jeho zdroje a proč si na něj dát pozor.

Vitamín B17 - amygdalin
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Vitamín B Potraviny a hubnutí

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Amygdalin a historie

Amygdalin neboli vitamín B17 zajímá vědce už více než 200 let.

Vitamín B17 byl objeven díky asijskému kmeni Hunza, žijícímu na pákistánsko-indickém pomezí. Lidé žijící v tomto kmeni se dožívají velmi vysokého věku a prakticky netrpí žádným typem rakoviny. Hunzové jedí tradiční, nijak nezpracovanou, přirozenou stravu a ve velkém konzumují meruňky a jejich hořká jádra, která jsou bohatým zdrojem amygdalinu. 

Objev vitamínu B17

Amygdalin k léčbě rakoviny poprvé použili v Rusku a později i v USA.

Za vynálezem vitamínu B17 v USA stojí biochemik Ernst T. Krebs a jeho synové ze San Francisca. Zkoumali amygdalin a prohlásili, že  brání vzniku onkologických onemocnění a selektivně zabíjí nádorové buňky. Následně jí udělil pojmenování vitamín B17, ačkoli nesplňuje podmínky nutné k označení za vitamín.

V 50. letech minulého století Ernest Krebs mladší vytvořil částečně umělou, čištěnou formu amygdalinu, známou jako Laetril, který se následně stala v 60. a 70. letech populární alternativní léčbou rakoviny. To všechno se dělo bez předešlého prokázání účinnosti. Podanou žádost o testování prostředku na lidech americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zamítl z důvodu nedostačujících výsledků preklinických experimentů na zvířatech. Od roku 1980 je Leatril k léčbě rakoviny v řadě zemí USA  a v Evropě zakázán.

Amygdalin v léčbě a prevenci rakoviny

Od té doby proběhla řada menších studií na zvířatech s různými výsledky. Kolem amygdalinu se tak stále není jasno a otázka zázračného léku na rakovinu není dořešena. V řadě novodobějších studií bylo zjištěno, že by amygdalin mohl hrát roli jako podpora léčby diabetu, aterosklerózy nebo preventivně před rozvojem rakoviny.

Přestože účinek vitamínu B17 na léčbu rakoviny je nejasný, největším producentem amygdalinu a je stále Mexiko, kde se amygdalin významně používá v doplňkové léčbě nádorového onemocnění. Nadále ale patří léčba amygdalinem i tam mezi alternativní formy terapie, stejně tak jako dietoterapie, urinoterapie, léčba půsty nebo zeleninovými šťávami.

Amygdalin se tak v posledních 40 letech řadí celosvětově v nejvíce používanou formu alternativní léčby rakoviny. Můžeme se s ním setkat pod řadou obchodních názvů jako je vitamin B17, nitrilosid, mandelonitrie, laetril, atd.

Zdroje amygdalinu

Amygdalin nacházíme vedle jader meruňěk také v jádrech jablek, broskví, švestek, červených třešní a nebo v hořkých mandlích. Dále se nachází i ve lněných semínkách, ostružinách, malinách nebo luštěninách.

Proč je amygdalin nebezpečný

Konzumace amygdalinu ve vyšším množství může vést k otravě kyanidem, který se z něj v těle uvolňuje. Může nebezpečně klesnout krevní tlak, mohou nastat závratě, bolesti hlavy, zmatenost, horečka a můžete si poškodit játra nebo upadnout do kómatu. V nejhorším případě vás mohou vysoké dávky zabít. Vysoká dávka je již 50–60 meruňkových jader nebo 50 gramů laetrilu. Amygdalin je velmi nebezpečný pro děti a zvířata, kde je toxická dávnka mnohem nižší.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

PharmDr. Kamila Horníčková

PharmDr. Kamila Horníčková

23. únor 2022
Navštivte související produktové kategorie
Bio potraviny Vitamín B Potraviny a hubnutí

Přečtěte si také

Hepatitida (lidově žloutenka) je většinou virové infekční onemocnění, které postihuje játra. Typů hepatitid je několik. Nejznámější jsou hepatitidy A, B a C. Zvláštním typem je novorozenecká…

více

Ječné zrno se objeví nenápadně, ale dokáže pořádně potrápit. Malá bolestivá bulka na víčku způsobená ucpanou žlázkou a bakteriemi vede k zarudnutí, otoku i nepříjemnému tlaku v oku. Naštěstí většinou…

více

Gastroezofageální častěji však jícnový reflux nebo zkráceně GERD je poměrně častá porucha trávení. Dochází k ní ve chvíli, kdy svalový kruh mezi jícnem a žaludkem, tedy dolní jícnový svěrač,…

více

Bodybuilding není jen o zvedání činek, ale také o správné výživě, regeneraci a psychické disciplíně. Klíčovou roli v rozvoji svalové hmoty hraje kombinace cíleného tréninku, promyšleného jídelníčku a…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.