Lékárna.cz

Co to je toxická pozitivita a jak s ní bojovat

Potlačování negativních emocí - odborně toxická pozitivita - je pro náš organismus stejně nebezpečná jako například deprese či úzkost. Přečtěte si, jaké jsou příznaky toxické pozitivity a jak s ní bojovat.

Co to je toxická pozitivita a jak s ní bojovat
Sdílet
Navštivte související produktové kategorie

Tento článek má pouze edukativní charakter, nenahrazuje poradu s lékařem nebo lékárníkem.

Co je toxická pozitivita

Optimismus je bezpochyby skvělý přístup k životu. Když se však pozitivita stane programovým plánem a slouží k umlčení určité vlastní zkušenosti nebo emoční reakce na nepříjemnou situaci, stává se toxickou. O toxické pozitivitě hovoříme v případě, že člověk začne považovat pozitivní emoce za důležitější než negativní, které pokládá za neoddiskutovatelně nevhodné a snaží se je potlačit.

Toxická pozitivita totiž s sebou nese silné přesvědčení, že překonáme jakoukoli životní překážku či zkoušku tím, že zůstaneme za všech okolností pozitivní, a to do takové míry, že v sobě zcela zlikvidujeme pocity a emocionální reakce, které jsou pro danou situaci přirozené.

Příznaky toxické pozitivity

Toxická pozitivita může mít celou řadu podob. Můžeme ji poznat např. v chování kolegyně, která nikdy nepřizná, že její rodina není dokonalá nebo v chování influencera, jež třikrát denně publikuje na sociálních sítích příspěvek o svých pozitivních vibracích.

Zde je několik příkladů, podle kterých je možné identifikovat toxickou pozitivitu, ať už u sebe nebo u svých blízkých:

  • Pocit provinilosti za negativní emoce.
  • Potřeba působit navenek za všech okolností spokojeným dojmem.
  • Dokonalé maskování skutečných pocitů.
  • Potřeba zvládnout každou situaci s úsměvem.
  • Odbývání, shazování nebo zesměšňování vážných situací.
  • Povyšování se nad lidi, kteří vyjadřují navenek frustraci nebo jakékoli jiné než pozitivní reakce.
  • Potřeba rozdávat lidem kolem sebe rady typu: mohlo by být hůř, život je příliš krátký na to, abys byl naštvaný, buď za všechno vděčný apod. namísto toho, aby s nimi člověk skutečně probral, co je trápí.

Negativní emoce jsou přirozené

Přesto, že emoce jako naštvání, žárlivost, rozčilení nebo dokonce pláč nevypadají navenek dobře a nezískáme za ně mnoho lajků, jsou přirozenou reakcí na určité situace a jejich ventilace je pro nás vysloveně zdravá.

Proč je toxická pozitivita nebezpečná

Nikdo nechce být mezi přáteli považován za morouse či uplakánka. Mezi životním optimismem a toxickou pozitivitou je však zásadní rozdíl. Optimista své emoce ventiluje, ale zaujímá k nim určitý - obvykle kladný - postoj, zatímco člověk s toxickou pozitivitou je dusí v sobě.

Logicky pak takový člověk upadá do stavu potlačování pocitů. Je nebezpečné být vystaven i dlouhodobému stresu z popírání vlastních emocí. A to nejen pro naši psychiku, ale i pro fyzickou stránku.

Důkazem je například stále aktuální výzkum z roku 1997, při němž byl jeho účastníkům puštěn dokument o vážném lékařském zákroku a byly jim přitom měřeny stresové reakce, jako je tep, zvětšování či zmenšování zornic nebo třeba pocení. První skupina měla za úkol nedat své emoce najevo a chovat se, jako by se nic nedělo, zatímco druhá měla svým pocitům nechat volný průběh. Dopadlo to tak, že ačkoli první skupina působila navenek vyrovnaně až chladně, v tělech účastníků rostlo fyziologické vzrušení a stres mnohem víc než lidem ze skupiny druhé.

Nebojte se vyjádřit své pocity

Vyplývá z toho, že vyjadřování skutečných pocitů a emočních projevů, a to v jejich široké škále od těch nejradostnějších až po ty vysoce negativní, jako je například pláč, je pro tělo daleko zdravější než jejich programové potlačování.

Jak se vyhnout toxické pozitivitě

Jestliže máte pocit, že jste adeptem na získání diagnózy toxické pozitivity, je právě teď vhodná chvíle s tím něco udělat. Ubližujete tím totiž nejen sami sobě, ale i svým nejbližším, pro které nejste přátelskou oporou, nýbrž jen tím, kdo je za všech okolností v pohodě a nad věcí.

Stejně jako se z některých životních situací radujete, naučte se dávat volný průběh i svým negativním pocitům a jejich emočním projevům. Tady je několik tipů, které vám v tom pomohou:

  • Neodsuzujte sebe ani nikoho jiného za projevy negativních emocí.
  • Neignorujte své pocity, dejte jim volný průběh. Když vám někdo ublíží, rozzlobte se, když vás někdo naštve, křičte...
  • Pamatujte na to, že nebýt někdy v pohodě, je zcela normální.
  • Život je pestrý, neomezujte se pouze na vlnu pozitivních emocí.
  • Naslouchejte svým přátelům, a to i v případě, že jsou smutní nebo naštvaní a vám je to nepříjemné. Nesnažte se je přesvědčit, aby smýšleli pozitivně.
  • Neposkytujte žádné nevyžádané rady.
  • Pokud tušíte, že na vaší toxické pozitivitě mají velký podíl sociální sítě, dejte si od nich na nějaký čas pauzu.
  • Vnímejte své emoce jako vodítko, kterým vám vaše mysl, potažmo i celý organismus, chce něco sdělit a někam vás nasměrovat.
  • Každý potřebuje pro zvládnutí svých emocí jiný čas. Než se tlačit do pocitu "Nevadí, že jsme se rozešli s partnerem, od zítra budu v pohodě," raději si dopřejte aroma koupel, zajděte na masáž nebo se rozhodněte pro jiné drobné kroky, které povedou k rozptýlení a reálnému zlepšení vaší nálady.
  • Máte-li pocit, že na situaci sami nestačíte, obraťte se na terapeuta.

Symptomy nemoci či zdravotního problému popsané v tomto článku se u každého mohou projevit jinak. V každém případě konzultujte své zdravotní potíže vždy s lékařem.

Témata článku
Psychika

Přečtěte si také

Také jste se setkali s názvy první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá, šestá a sedmá dětská nemoc? Číslování nemocí pochází z doby, když se ještě moc nevědělo, co nemoci způsobuje. Tyto choroby postihují…

více

Některou z očních vad trpí až 60% všech lidí. Nejčastěji se jedná o krátkozrakost, která postihuje téměř každého třetího člověka. V Evropě je to zhruba 40 % a v ČR kolem 20% lidí, kteří trpí…

více

Černý kašel je vysoce infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Bordetella pertussis. K jejímu přenosu dochází zejména kapénkovou cestou od nakaženého člověka, který může být ale i bezpříznakový.…

více

Záškrt je infekční onemocnění, které způsobuje bakterie Corynebacterium diphtheriae, respektive její toxin. Tento toxin postihuje horní cesty dýchací a způsobuje odumírání jejich sliznice a vznik…

více

DOPRAVA ZDARMA

k nákupu nad 599 Kč

Přihlaste se k odběru novinek
a slevový kód vám pošleme e-mailem.